Uganda

1 of 5

Noordelijke Marianen

2 of 5

Engeland

3 of 5

Colombia

4 of 5

Canada

5 of 5

Onze wereld

Canada

Haring is voedsel voor zalm, heilbot, kabeljauw, zeevogels, orka’s en andere zeezoogdieren, en is een traditioneel hoofdbestanddeel van het dieet van First Nations-stammen. Maar de haringpopulaties nemen af als gevolg van overbevissing en verdwijnen van kelpgras en zeegras voor het leggen van eieren. In februari brachten Rotarian ‘zeeboswachters’ in British Columbia haringgordijnen aan in Porpoise Bay, ten noordwesten van Vancouver. De gordijnen – zware stof gesneden tot lengtes van ongeveer 2,5 meter worden drijvend gehouden door schuim en nylon koord of een PVC-buis en verankerd in de rotsen – zijn ideale plekken voor de eieren van de vissen. Sinds 2020 hebben bijna 30 vrijwilligers meer dan 100 gordijnen geïnstalleerd en daarna wekelijks teruggekeerd om ze tijdens de paaicyclus te volgen. Zes Rotary clubs nemen deel aan het project, onder leiding van Rotary club Sechelt.

0
gemiddeld aantal eieren dat elk jaar door een vrouwelijke haring wordt gelegd

Colombia

De openbare veiligheid in Cali is verbeterd sinds het midden van de jaren negentig, toen drugskartels de baas waren over de stad. De Rotaract club van Cali-Norte promoot vrede en conflictoplossing via haar Re-Créate-initiatief, “een sociaal en psycho-educatief interventieproject” met rollenspellen, discussies, kunst en kunstnijverheid, muziek en atletiek op een plaatselijke school, zegt Diana Rivera, voormalig voorzitter van de club. Sinds 2017 hebben honderden kinderen deelgenomen aan het programma, dat onder meer betrekking heeft op pesten, persoonlijke grenzen stellen en teambuilding. “We gaan op zaterdag twee keer per semester langs”, zegt Rivera over het initiatief. Hoewel de COVID-19-pandemie een populaire inzamelingsactie voor voetbaltoernooien buitenspel heeft gezet, hebben individuele donateurs, loterijen en andere initiatieven de leemte opgevuld terwijl de club werkt aan het verbeteren van Re-Créate met digitale middelen.

0 %
het aandeel van het Cali-kartel in de cocaïnehandel in het midden van de jaren negentig

Engeland

Rotary club Boston heeft donateurs geworven in de gemeenschap en andere lokale Rotary clubs om een openbare traumaheli te helpen. Met meer dan $ 20.000 gegenereerd via de JustGiving crowdfunding-site van september tot februari, heeft de club haar doel van $ 13.500 om verlichting te installeren op het helikopterplatform en een windzak in Pilgrim Hospital in Boston ruimschoots overschreden. “De lichten zijn dual-visual en infrarood, werken op zonne-energie en kunnen worden ingeschakeld vanuit de cockpit van een helikopter”, zegt Geoff Day, de voormalige president van de club. Zonder die lichten kon er ’s nachts niet gevolgen worden .

0
dagelijkse traumaheli vluchten in het VK

Uganda

Hoewel het eiland Buyiga in een moeras ligt dat grenst aan het Victoriameer, het grootste meer van Afrika, hebben de bijna 20.000 inwoners te kampen met een gebrek aan drinkbaar water; de enige bron van het eiland bediend regelmatig slechts 10 procent van de bevolking. Rotary Club Rubaga Lake View kwam met een ‘adopteer een dorp’ actie, in samenwerking met Zweedse Rotarians uit District 2390. Deze actie omvatte water en sanitaire voorzieningen, de gezondheid van moeders en kinderen, onderwijs en economische ontwikkeling. Tegen het einde van 2021 waren er zes waterputten geboord in Buyiga, die water leverden aan een school en de enige medische faciliteit van het eiland. Kristian Rankloo van Rotary Club Burlöv-Karstorp bezocht in 2019 via zijn liefdadigheidsinstelling Help at Hand en kwam in actie om de benodigde $ 30.000 via Zweedse Rotary-leden en bedrijven te werven, zegt Paul Kagga van de Rubaga Lake View-club. “De lokale gemeenschap zorgde voor materialen zoals zand, stenen en land. Onze club was verantwoordelijk voor het toezicht, implementatie en evaluatie”, zegt Kagga. Nu richt de club zich op het inzamelen van $ 25.000 om de capaciteit van scholen van Buyiga uit te breiden.

0
Eilandjes in het Victoriameer

Noordelijke Marianen

Gezegend met ongewoon constante temperaturen het hele jaar door, wordt Saipan, het meest bevolkte eiland van de Noordelijke Marianen, geprezen als een tropische schat. Maar zelfs het paradijs kan wel wat verfraaiing gebruiken, dachten eco-minded leden van Rotaract Club Saipan. “We dachten na over hoe sommige dorpen niet zijn schoongemaakt door gemeenschapsdiensten”, zegt Richard Baleares, de voorzitter van de club. “Dus hebben we ons tot doel gesteld om voor eind 2021 een opruimactie te houden.” Baleares ontmoette Joann Aquino van Rotary Club Saipan om samen een plaats te vinden voor hun actie: het dorp Chalan Kanoa, waar op 2 oktober een kilometerslange strook strand werd ontdaan van zwerfvuil. “We verwachtten dat er ongeveer vijf mensen zouden komen, maar we eindigden met iets meer dan 30 dankzij de deelname van al onze [vier] geweldige Interact-clubs en studenten van het Northern Marianas College”, zegt Baleares.

0 %
Van Saipan bestaat uit bos

Deel dit via: