Twee kanten van dezelfde medaille

Als ik nieuwe mensen ontmoet, komt Rotary vaak ter sprake. Velen associëren ons met lokale projecten (wat al niet slecht is), maar weinigen weten dat Rotary een internationale beweging is. En toch… Neem als voorbeeld de verwoestende bosbranden die Australië eind 2019 en begin 2020 heeft gekend.

Als gevolg van extreme droogte, de opwarming van de aarde en ongunstige weersomstandigheden hebben deze branden catastrofale schade aangericht. Canadese Rotarians beseften dat de beste manier om te helpen via de Rotary Foundation verliep. Al snel sloten clubs en districten in andere landen zich aan, wat resulteerde in drie Global Grants van in totaal 280.000 dollar voor boeren die door de branden waren getroffen.

Eén van hen schreef een bedankbrief waarin hij zei dat hij ‘nauwelijks kon geloven dat Rotaryclubs in andere landen zo’n klein landbouwgebied te hulp zouden komen’. Hij voegde eraan toe dat hij ‘zich zeer dankbaar en vereerd voelde dat hij dergelijke hulp waardig werd geacht’. Dit is het soort impact dat de Foundation elke dag over de hele wereld heeft… Zij verdient dan ook de steun van ieder van u.

De belangrijkste Rotary-projecten zijn ontwikkeld met de hulp van de Rotary Foundation: de uitroeiing van polio, vredeseducatieprogramma’s, Global Grants, Programs of Scale… De lijst is lang. Om nog maar te zwijgen van de indirecte invloed op ons ledenbestand: hoe meer zichtbaarheid en impact we hebben door het werk van de Foundation, hoe meer mensen we bereid vinden om zich als partner of lid bij onze beweging aan te sluiten. Iedereen wint.

Naar mijn mening is het onmogelijk Rotary en haar Foundation van elkaar te scheiden, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Ik geniet van de vriendschap en samenhorigheid binnen mijn club in Australië, Rc Sandringham. Maar ik ben ook verheugd deel uit te maken van een grotere beweging die over de hele wereld mensen helpt via de Rotary Foundation.

Vergeet dus de andere kant van de medaille niet en steun uw Foundation. Op die manier steunt u ook uw vrienden die humanitaire projecten op touw zetten waaraan onze planeet echt behoefte heeft.

Ian Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: