Het fundament zijn de leden

Welkom bij ons nieuwe online Magazine! Het online Rotary Magazine heeft als doel alle leden op hetzelfde moment te informeren over het maandthema, landelijk en internationaal. Je vindt hier ook nieuwtjes uit de districten, maar alleen als ze interessant zijn voor iedereen. Het voordeel van de  maandelijkse online versie – naast de geprinte versie eenmaal per kwartaal – is dat we hierin ook landelijke berichten kunnen opnemen die nu vaak via e-mail worden verstuurd. Dat scheelt dus weer e-mails in je in-box.

In mijn presentatie bij clubbezoeken zit het volgende plaatje uit het Handboek voor voorzitters.

Duidelijk zijn de twee takken van Rotary: Rotary International met Jennifer Jones als president en onze goede doelen organisatie The Rotary Foundation (TRF) met Ian Riseley als voorzitter. Daarbij lijkt het een beetje of de clubs onderaan ‘bungelen’. Maar in feite zijn alle individuele clubs het fundament van Rotary. Deze clubs die met hun leden en alle projecten het verschil maken voor de maatschappij.

De vriendschap of fellowship tussen de leden is de basis voor alle projecten die we uitvoeren. Of dat nu handen-uit-de mouwen in de eigen gemeenschap is of fundraising voor verder weg. En om zo goed mogelijk aan de werkelijke noden tegemoet te kunnen komen, is het goed als de clubs zo breed mogelijk zijn samengesteld. Doelstelling van Rotary is om iedereen, ongeacht culturele achtergrond, gender, ras, leeftijd of fysieke gesteldheid een veilige omgeving te bieden. Bij ledenwerving dienen daarom diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie te worden meegenomen. Ofwel: mag iedereen meedoen, kan iedereen meedoen en wordt iedereen gehoord?

Een mooie gelegenheid om de lokale gemeenschap te laten zien wat Rotary is en doet, is de Week van de Open Clubbijeenkomsten (WOC). Afgelopen april was dat voor het eerst landelijk georganiseerd. En komend jaar is dat uitgebreid tot twee weken van 20 t/m 31 maart. Kies zelf of jouw club mensen persoonlijk uitnodigt of via een open invitatie in de lokale media. Hiervoor zijn op de website allerlei handige stukken beschikbaar, zoals persberichten en presentaties. En mooi meegenomen als bij zo’n bijeenkomst ook potentiële leden kennis kunnen maken.

Om met onze president Jennifer Jones te spreken: Imagine… Stel je eens voor, een Rotary die groeit en bloeit, waardoor we nog meer voor de wereld kunnen betekenen! Samen maken wij, als people of action, het verschil!

Joke Jongeling
Gouverneur D1550
Zuidoost-Nederland

Deel dit via: