Hoop om een wereldwijde plaag te bestrijden

Terwijl ik samenzit met een groep Rotarians in de buurt van Lusaka (Zambia), vraag ik: ‘Hoeveel van jullie hebben ooit malaria gehad?’ Elke hand in de kamer gaat omhoog. Ze beginnen me zelfs te vertellen over de eerste, tweede of derde keer dat ze de ziekte, één van de belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden in veel ontwikkelingslanden, hebben doorgemaakt.

Ze hebben geluk. Ze hebben toegang tot medische zorgen en levensreddende medicijnen. Voor de mensen op het platteland van Zambia is het een ander verhaal.

Op een houten bank in een klein dorp praat ik met Timothy en zijn jonge zoon Nathan. Terwijl een cameraploeg ons gesprek vastlegt, vertelt hij me over de keer dat Nathan tekenen van malaria vertoonde. Hij bracht de jongen naar een lokale gezondheidswerker, waar Nathan snel medicijnen kreeg die zijn leven hebben gered.

Rustig vertelt Timothy me over de ziekte van zijn andere zoon, een paar jaar eerder. Hij moest hem in allerijl naar een medische wachtpost brengen, meer dan 8 kilometer verderop. Op de fiets, met zijn kind op zijn rug, voelde hij de benen van zijn zoon koud gaan aanvoelen en zijn kleine lichaam slap worden. Toen hij eindelijk aankwam, schreeuwde hij om hulp, maar het was te laat. De camera stopt met filmen en we zitten stil bij elkaar. Hij begint te huilen en ik hou hem stevig vast. ‘Ik heb mijn zoon verloren, ik heb mijn zoon verloren’, snikt hij.

Dit verhaal is maar al te bekend voor de families die we de komende dagen ontmoeten. En toch is er hoop. Partners for a Malaria-Free Zambia (zie p. 12) is Rotary’s eerste begunstigde van een Programs of Scale Grant, die levens redt. In twee provincies van Zambia zijn 2.500 vrijwillige gezondheidswerkers voorgedragen door hun gemeenschappen. Zij zijn opgeleid om medische zorg dichter bij de mensen te brengen die het nodig hebben, en zij kunnen malaria en andere kwalen diagnosticeren en behandelen.

Jennifer E. Jones
President Rotary International

In augustus bezocht Jennifer Jones Zambia om het werk van Partners for a Malaria-Free Zambia onder de aandacht te brengen. Malaria is de belangrijkste doodsoorzaak in het land en treft onevenredig veel mensen in plattelandsgebieden. Met de Grant kan het programma in het werkgebied een daling met 90% van het aantal malariagevallen verwachten. Het zet ook in op een effectievere diagnose, behandeling en gegevensverzameling door de distributie van geneesmiddelen en medische apparatuur.

Deel dit via: