Italië

1 of 5

India

2 of 5

Duitsland

3 of 5

Mexico

4 of 5

Verenigde Staten

5 of 5

Onze wereld

Verenigde Staten

Rotary club Conway-Morning, Arkansas, streeft ernaar om aan elk kind en elke jongere in het pleegzorgsysteem van de staat verjaardagskaarten te sturen. Tussen januari en september zijn er meer dan 2.100 kaarten verstuurd, en ze verwachten jaarlijks 3.700 kinderen hiermee te bereiken. “Deze kinderen hebben al te maken met grote onzekerheid en teleurstellingen in hun leven, en ik ben er sterk van overtuigd dat als we ze consequent op hun verjaardag bereiken, ze hoop zouden krijgen om door te gaan en te laten zien dat anderen om hen heen oprecht om hen geven”, zegt Mike Altland, een clublid dat de campagne startte. Een tiental Rotarians coördineren het schrijven en doorsturen van kaarten naar pleeggezinnen in samenwerking met de Arkansas Division of Children and Family Services en The Call, een non-profitorganisatie die samenwerkt met kerken om kinderen aan gezinnen te koppelen. American Greetings, dat een productiefaciliteit in het gebied heeft, schonk een voorraad kaarten en enveloppen waarmee we naar verwachting bijna twee jaar vooruit kunnen, zegt Altland.

0 miljard
Wenskaarten jaarlijks verkocht in de V.S.

Mexico

Rotary club Guadalajara Internacional is in maart begonnen met het trainen van meisjes uit achtergestelde wijken in de Koreaanse krijgskunst taekwondo. Het programma Reconce Tu Poder, of Recognize Your Power, heeft tientallen meisjes getraind, zegt bedenker Bertha Sánchez García, oud-voorzitter van de club. Sánchez García, een bruine band in de discipline, en Zulema Fernández Sariñana, een lid van Rotary club Guadalajara, ontwikkelden een handleiding en een trainingsschema met de hulp van Patricia Mariscal Alcalá, deelnemer aan de Olympische Spelen, die een van Mexico’s meest talentvolle vrouwelijke taekwondo-atleten is. “Aan het einde van het programma weet elk meisje dat ze in staat is haar obstakels omver te werpen door een plank met een trap te breken”, zegt Sánchez García. De actie is inmiddels ook opgepakt door clubs in twee andere Mexicaanse steden en in India.

1 e
Mexico's plaats op de ranglijst van aantal Olympische taekwondo-medailles

Duitsland

Een project van Rotary club Rosenheim-Innstadt herinnert eraan dat de eenvoudigste geschenken vreugde kunnen brengen aan kinderen – en genot aan de gevers. De afgelopen vijf jaar heeft de club een collecte gehouden onder de leden, waarbij elk jaar ongeveer € 1.500 wordt ingezameld om kerstcadeautjes te kopen.

De pakketten, die tijdens het uitje in 2021 aan 33 jongeren werden bezorgd, bevatten speelgoed en kleding – “wat je maar kunt bedenken op het verlanglijstje van een kind”, zegt Hans-Georg Schmidt, oud-voorzitter van de club. Een lokale hulporganisatie selecteerde de ontvangers. “Een meisje vroeg om een rok, die haar familie zich nooit zou kunnen veroorloven”, zegt Schmidt. Een ander meisje vroeg en kreeg parfum. Een tiental clubleden coördineren het aankopen, verpakken en bezorgen.

0
Gemiddelde kerstuitgaven per persoon in Duitsland (2021)

Italië

Elk jaar wordt in de Europese Unie ongeveer 169 miljoen ton ongebruikt voedsel verspild, en slechts ongeveer 40 procent van de Italianen neemt hun niet opgegeten restauranteten mee naar huis. In samenwerking met het bureau voor landbouw en voeding in de regio Piemonte heeft Rotary club vAcqui Terme in april een project gelanceerd om mensen aan te moedigen hun restjes mee naar huis te nemen. Ze bieden recyclebare en composteerbare dozen en wijnzakken aan restaurants, bed & breakfasts en boerderijen. Rotarians sporen mensen in de horeca aan om het verspillen van voedsel te verminderen en het bewustzijn te ontwikkelen van de waarde van kwaliteitsvoedsel geproduceerd door lokale boeren, zegt Giacomo Guerrina, oud-voorzitter van de club.

0 %
Van het Amerikaanse afval komt door voedselverspilling van restaurants

India

Dankzij de actie van District 3201 na een moesson in 2018, besloot het in Mumbai gevestigde technologiebedrijf Atos Global IT Solutions and Services om samen te werken met Rotary-leden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf schonk bijna € 300.000 aan twee wereldwijde projecten. Ongeveer € 250.000 daarvan werd gebruikt voor de financiering van de bouw van 31 goedkope onderkomens om 126 daklozen te huisvesten. Dit was een project van acht Rotaryclubs in Kochi (voorheen Cochin) tijdens het Rotaryjaar 2018-2019. De rest werd gebruikt ter ondersteuning van de installatie van 25 water zuiveringsinstallaties is in Kerala. “We vonden de Rotary-organisatie in India de meest geschikte organisatie om mee samen te werken vanwege hun op vrijwilligers gebaseerde organisatiestructuur”, zegt Nasir Shaikh, een senior vice-president bij het bedrijf. Damodaran Vellannur – een coördinator van huisvestingssubsidie, oud-voorzitter van Rotary club Cochin Midtown, en nu lid van de Cochin Titans club – prijst de bouw van de woningen als “een duurzaam, goed uitgevoerd humanitair project.”

0 miljoen
Het aantal daklozen in India

Deel dit via: