IMAGINE, stel je voor…. een wereld vrij van ziekten

Een mooie wens om over na te denken in deze feestelijke maand waarin wereldwijd het Rotary focusgebied ‘Preventie en behandelen van ziekten’ centraal staat. In Nederland prijzen we ons gelukkig met gezondheidszorg voor iedereen. Toch kunnen 400 miljoen mensen in de wereld het zich niet veroorloven of hebben geen toegang tot basisgezondheidszorg.

Rotary zet zich daarom wereldwijd in voor verbetering. Er zijn vele acties ver weg en dichtbij. Studiebeurzen, steun aan wetenschappelijk medisch onderzoek of het financieel steunen van klinieken in landen waar dat hard nodig is. Naast het bestrijden van ziekten is preventie belangrijk. Dat kan op vele manieren: vaccinatie, gezondheids- en hygiëne-educatie, preventief en  routinematige gehoor-, gezichts- en tandzorg.

Een mooi voorbeeld is het Rotary project Malaria-vrij  Zambia dat gerealiseerd wordt met een ’scale grant’. Er worden 2.500 vrijwillige gezondheidswerkers in de regio opgeleid. Zij leveren dichtbij medische zorg. En kunnen na de opleiding malaria en andere aandoeningen op tijd behandelen en dat redt levens. Mooi toch.

Ook het END POLIO NOW programma blijft een impactvol voorbeeld en helaas nog steeds nodig. Ja, we zijn er bijna, maar zolang er landen zijn waar het virus nog rondwaart moeten we doorgaan met het vaccineren van kinderen. 99,9 % minder ziektegevallen is helaas niet genoeg om polio uit te roeien. We gaan voor 100 %. En iedereen kan helpen, bijvoorbeeld door een donatie te doen aan END POLIO NOW.

Wist je trouwens dat we met de END POLIO NOW tulpenactie actie sinds 2014 in Nederland maar liefst 920.000 euro hebben bijgedragen aan de strijd tegen polio? Met de verdrievoudiging door de Bill & Melinda Gates Foundation, was dat voldoende om 5,5 miljoen kinderen te vaccineren. Dank daarvoor maar er is nog steeds geld nodig.

Ik ben er enorm trots op wat we als Rotary allemaal bereiken, wat een impact we hebben om: IMAGINE .. een wereld vrij van ziekten, wat dichterbij te brengen.

De voorbereiding voor de 100 jaar Rotary in Nederland estafette is bij vele clubs in volle gang, We gaan in 2023 van club naar club fietsen, wandelen, rennen, schaatsen en laten de impact van Rotary zien. In elk van district staat een van de 7 focusgebieden van Rotary in de schijnwerpers. In ‘mijn’ district is dat Preventie en behandeling van ziekten, ik kijk ernaar uit om te laten zien wat de impact is die we hier in Nederland hebben om een wereld vrij van ziekten te maken.

Tenslotte wens ik dat we met elkaar volgend jaar ons eeuwfeest samen groots vieren en laten zien hoeveel impact we hebben. Iedereen draagt op zijn eigen unieke wijze bij aan Rotary. Dichtbij, ver weg, met giften of met handen-uit-de-mouwen-acties. People of Action, al honderd jaar en wat mij betreft nog zeker 100 jaar erbij! Ik zie u graag allemaal op zaterdag 28 januari 2023 bij de start van de 100 jaar Rotary in Nederland vieringen. Rotary.nl/100

En wens u een mooie jaarwisseling en de allerbeste wensen voor een sprankelend, gelukkig en gezond 2023.

Met vriendelijke groet,

Madelon Schaap
District Gouverneur 1580 Noord-Holland 2022-2023

Deel dit via: