People of Action

Doe mee met twee plastic recycle programma's

Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam heeft twee innovatieve plastic recyle programma’s ontwikkeld die de wereld een stukje beter kunnen maken:

Een mobiel plastic recycle LAB voor het basisonderwijs en vervolgonderwijs in Nederland
Op dit LAB kunnen schoolkinderen aan de slag: plastic shredderen, smelten en er een nieuw product van maken. Via het lesprogramma van partner de HVC Afvalcentrale te Almaar kunnen scholen het LAB aanvinken als ondersteuning bij de milieulessen. De fondsen voor de aanhanger (€ 24.000) zijn er. Nu nog de gelden voor de machines en de inrichting. Graag vragen we Rotaryclubs en Rotaract clubs hiervoor om een bijdrage. We willen het LAB half januari af hebben, zodat ie 28 januari in het Olympisch Stadion staat bij de aftrap de estafette 100 jaar Rotary Nederland. Er is nog € 15.000 nodig.

Een circulaire plastic recycling fabriek voor 10 vissersdorpen aan de oostkust van India
De ervaring die we opdoen delen we meteen overzee: er wordt een Global Grant aangevraagd voor een recycle fabriek voor 10 vissersdorpen waar het laagwaardige straatplastic gerecycled wordt tot bouwmateriaal voor dezelfde dorpen. Een en ander analoog aan de circulaire Intereg fabriek in Almere, gebouwd door partner Save Plastics, waar de gemeente het laagwaardige stadsplastic voor de deur aflevert en er stevige banken, bruggen, beschoeiingen, balken voor terug krijgt. De grant bedraagt € 100.000.-. Er is nog € 35.000 nodig.

Kookworkshop: een ontmoeting met de Oegandese keuken

De jonge Bathmense arts Tamar Goossens werkt in Oeganda, naast haar werk voor The Rob Foundation, sinds mei 2015 officieel als dokter in de kliniek van Noah ’s Ark; een organisatie die in Mukono een thuis biedt aan meer dan 190 verwaarloosde, achtergelaten en mishandelde kinderen.

De kliniek biedt goede en betaalbare gezondheidszorg aan, zoals verloskundige hulp bij bevallingen. Daarnaast is er een ondervoedingsafdeling. Dit biedt The Rob Foundation de gelegenheid om medisch personeel uit de kliniek in te huren voor de outreaches. Wekelijks zoekt men de mensen in de dorpen en scholen om hen heen op om voorlichting te geven, te vaccineren en/of te adviseren vroegtijdig medische hulp te zoeken. Dit o.a. om te voorkomen dat kinderen op een ondervoedingsafdeling belanden.

Om hiervoor gelden te genereren brengt Rotaryclub Bathmen de Schipbeek de Oegandese kookworkshop ‘Kikomando à la Daniel’ (Daniel is de Oegandese echtgenoot van Tamar) zo breed mogelijk onder de aandacht. Op het Rotaryfestival hebben zij gemerkt dat mensen bij hun kraam bijzonder geïnteresseerd waren en dit in hun respectievelijke clubs wilden gaan uitdragen. Voor € 10,- per persoon heel veel plezier met elkaar en een goed gevoel over het doel van dit bedrag. En als iedereen dan ook nog eens een apart bij te bestellen kleurrijk, in Oeganda vervaardigd schort draagt is de pret helemaal compleet.

Midnight Walk Dokkum

Op 28 oktober liepen 2500 mensen de Midnight Walk Dokkum langs 25 bedrijven en instellingen in een sfeervol verlicht Dokkum.

Deze Midnight Walk is een jaarlijkse activiteit van Rotary Club Dokkum. Aan de Midnight Walk Dokkum mochten maximaal 2500 mensen mee wandelen. Zij liepen een route langs deels onbekende én verrassende, sfeervolle en soms spannende of bezienswaardige plekken. Onderweg ervaarden de wandelaars gevarieerde culturele activiteiten en bijzondere belevenissen.

Het inschrijfgeld ging 1-op-1 naar de gekozen goede doelen; het Jeugdfonds Sport en Cultuur Friesland, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Noord Oost Friesland en Rotary Doctors Nederland. In totaal is er €25.000,- opgehaald voor de goede doelen.

Oekraïense vluchtelingen op de fiets met hulp van Rotary Raalte

Onlangs is weer een groep grote groep mensen uit Oekraïne in de gemeente Raalte opgevangen. Zij ontvingen uit handen van Ellen Witten, voorzitter Stichting Community Service Raalte, enkele tientallen nieuwe of gerepareerde fietsen.

Hiermee is een start gemaakt met een goede integratie van volwassenen en kinderen in de gemeente Raalte. Kinderen kunnen op de fiets naar school en ouders zijn ineens veel mobieler. De fietsen zijn gemaakt door Tactory, een initiatief van Tactus. Tactus is een landelijke organisatie die mensen met een verslaving helpt een nieuw leven te beginnen. Rotary Raalte heeft geld ingezameld om deze fietsen te kunnen bekostigen.

Studenten zeer succesvol met Tulpenbollenactie

Ernest van Wijk, docent bij Fontys Hogescholen Eindhoven én voorzitter van Rotaryclub Weert Land van Horne, bedacht een mooi plan om de jaarlijkse “End Polio Now” tulpenactie onderdeel te maken van de bestaande onderwijsmodule Sales & Accountmanagement. Hij daagde zijn leerlingen uit om zo veel mogelijk doosjes met tulpenbollen te verkopen en hiermee een bijdrage te leveren aan een wereld zonder Polio. Bijkomend voordeel was dat de leerlingen gebruik konden maken van de kennis van Clubleden en daardoor in aanraking kwamen met Rotary.

Verkoop Challenge
Tijdens een van de Clubavonden presenteerden enkele vierdejaars studenten hun plannen en verkooppitches. De opgedane tips en feedback werd verwerkt in een verkoop wedstrijd waaraan bijna 80 tweedejaars studenten Commerciële economie hebben deelgenomen.

Geoliede verkoop teams
Als geoliede verkoop teams gingen ze, onder begeleiding van de vierdejaars studenten, aan de slag om de doosjes End Polio Now tulpenbollen onder de aandacht te brengen bij zowel particulieren als de zakelijke markt. “U wilt toch ook dat uw kinderen gezond kunnen opgroeien, wij bieden u de kans uw kinderen te beschermen door Polio te verbannen” was het meest gehoorde verkoopargument waarmee de studenten hun potentiële kopers wisten te overtuigen.

Students of Action
Een leuke en creatieve wijze om studenten bekend te maken met Rotary en de strijd die “End Polio Now” voert. Maar ook effectief, in totaal zijn maar liefst 800 doosjes verkocht en rekening houdend met de bijdrage van de Bill & Melinda Gates Foundation is daarmee de fantastische bijdrage van
€ 24.000,– opgehaald. Zowel Rotaryclub Weert Land van Horne als Fontys Hogescholen zijn zeer trots op de inzet en het geweldige resultaat. People of Action zijn dus zeker ook “Students of Action”.

Wandel mee met de Posbank Kerstwandeling

RC Rheden-Rozendaal organiseert a.s. zaterdag 17 december de derde Posbank Kerstwandeling. De Posbank Kerstwandeling is een sfeervolle, twee uur durende, natuurwandeling die begint bij het bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Rheden (aan de voet van de Posbank).

Vandaar wandel je naar Paviljoen de Posbank, waar de taferelenroute start en je via de Rhedense Schaapskooi bij het eindpunt Het Koetshuis komt. Onderweg zijn er negen prachtige mini-voorstellingen. Op een eigentijdse, originele manier wordt het kerstverhaal verteld. Bij het Koetshuis kun je genieten met glühwein of limonade. Het wordt een middag voor jong en oud die de deelnemers op een pakkende en hele leuke manier de kerstperiode inleidt! Geniet samen met RC Rheden-Rozendaal van deze bijzondere tijd van het jaar en haal geld op voor vier (lokale) goede doelen: Stichting Leergeld Rheden/Arnhem/Renkum, Stichting Ons Raadhuis, Stichting de Rhedense Schaapskooi en Natuurmonumenten. Deelname kost € 2,50 voor kinderen en € 8 voor volwassenen.

Deel dit via: