Van bomen naar een bos

Velen van jullie zullen zich mijn uitdaging aan de Rotaryclubs herinneren toen ik in 2017-18 RI-voorzitter was: één boom per lid aanplanten. Dankzij jullie zijn er naar schatting meer dan 4 miljoen bomen in de grond gegaan – inderdaad een behoorlijk bos.

Laten we niet vergeten dat elk Foundation-project veel weg heeft van het planten van een boom. Met elk scheutje van hoop, gezondheid en vrede dat we via de Foundation planten, doen we een investering in de toekomst die op een dag tot iets nóg groters zal uitgroeien.

In Sri Lanka worden jaarlijks meer dan 2.000 kinderen geboren met een genetische hartafwijking. Dankzij Rotary kunnen die nu een operatie ondergaan waardoor zij niet langer op jeugdige leeftijd overlijden. Plaatselijke Rotarians vonden 17 districten uit de hele wereld bereid om een bijdrage te leveren uit hun District Designated Funds. Dankzij een Global Grant kwam er een budget van 365.000 US$ tot stand, dat werd gebruikt om de eerste menselijke hartklepweefselbank in Sri Lanka op te richten. De overheid zegde toe om in te staan voor het gebouw, het personeel en de benodigdheden, zodat de toekomst van het project verzekerd is.

Een bezoek aan deze levensreddende faciliteit, in 2017, was voor mij een onvergetelijke ervaring. Maar ik heb ontelbare andere ‘bomen’ zien planten, binnen onze zeven aandachtsgebieden. We hebben PolioPlus geplant in 1985 en dat is uitgegroeid tot één van de grootste volksgezondheidsinitiatieven in de geschiedenis. Zeven Rotary Vredescentra hebben ook wortel geschoten en werpen nu hun vruchten af.

Charity Navigator, een onafhankelijk ratingbureau, geeft de Rotary Foundation al meer dan tien jaar de hoogste ranking. Waarom? Onze overheadkosten zijn veel lager dan bij de meeste vergelijkbare organisaties. 91% van de giften gaat naar programma’s en activiteiten. Niet alleen zijn wij efficiënte beheerders, maar Rotary’s verplichte behoefte-beoordeling door de gemeenschap bij Global Grants helpt ook de duurzaamheid van onze projecten te verzekeren. Bovendien is de Foundation een liefdadigheidsinstelling die je kunt vertrouwen omdat ze wordt geleid door mede-Rotarians.

Maar er is een keerzijde: slechts ongeveer 38% van de Rotarians biedt actieve steun aan ‘hét goede doel’ van onze organisatie, de Foundation. We kunnen en moeten beter doen. Net zoals ik je als RI-voorzitter heb uitgedaagd om bomen te planten, wil ik nu elke club uitdagen om een ‘geefplan’ uit te werken voor onze Rotary Foundation.

Stel je onze mogelijke impact voor – Rotary’s grote bos van hoop en vrede – en doe alstublieft vandaag nog een gift.

Ian H.S. Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: