EREY

Rotarians zijn mensen van People of Action! De aanvragen voor ondersteuning nemen elk jaar toe. De Rotary Foundation ondersteunt de Rotaryclubs financieel om hun projecten mogelijk te maken.

Ook dit jaar doen we weer een beroep op alle clubs en op alle Rotarians om een bijdrage te leveren aan de Rotary Foundation. Elke Rotarian is lid van Rotary International en omarmt daarmee ook de internationale doelstellingen. Een van die doelstellingen is om $ 100,- (€ 95,-) per jaar te doneren aan de Foundation (EREY). Vanuit moreel lidmaatschap mag dit geen discussie zijn; échter is het een voorrecht om deze donatie te doen!

Het geld wordt uitermate goed besteed aan de vele humanitaire en educatieve projecten die Rotary ondersteunt in binnen- en buitenland. Ook de Districtsgrants en Global Grants die kunnen worden aangevraagd binnen ons district worden mede vanuit de Rotary Foundation gefinancierd en zijn gebaseerd op de bijdrage die vanuit de clubs zijn gedaan aan de Rotary Foundation.

Bij de toekenning van een grant naar een project van een club wordt ook gekeken naar de bijdrage die de club aan de Rotary Foundation heeft overgemaakt

Waar gaan de gelden naar toe?

Global Grants

Global Grants ondersteunen grote internationale activiteiten met duurzame, meetbare resultaten in de aandachtsgebieden van Rotary. Door samen te werken om in te spelen op echte behoeften van de gemeenschap, versterken clubs en districten hun wereldwijde partnerschappen.

District Grants

District Grants financieren kleinschalige, kortlopende activiteiten die voorzien in de behoeften in uw gemeenschap en gemeenschappen in het buitenland. Elke Rotaryclub en District kiest zelf welke activiteiten het met deze subsidies bekostigt.

Disaster Response Fund

Uw gift helpt Rotaryclubs bij rampen herstel en wederopbouw. Bijdragen worden gecombineerd in één fonds en beschikbaar gesteld via Rotary Disaster Response Grants; Bijvoorbeeld voor hulp in Oekraïne!

Binnen TRF zijn drie fondsen te onderscheiden die gelden beheren:

  • Annual Programs Fund
  • Endowment Fund
  • PolioPlus Fund


Het Annual Programs Fund heeft als doel de programma’s van TRF financieel mogelijk te maken. Het is een ‘doorstroomfonds’ omdat er géén vermogensopbouw plaats vindt, alle donaties worden besteed aan de verschillende projecten. Drie jaar vóór het project uitgevoerd wordt is bekend hoeveel geld er tenminste beschikbaar is voor de diverse programma’s. Dit maakt de planning van projecten en de allocatie van gelden tot op het laagste (club)niveau al in een vroeg stadium mogelijk. De beleggingsopbrengsten in die drie jaar wordt o.a. aangewend om de onkosten die TRF zelf maakt te bestrijden.

Het Endowment Fund betreft een fonds dat geoormerkt geld ontvangt, meestal in de vorm van legaten, opbrengsten van zgn. ‘private charitable trusts’ of speciale donaties.

Het geld is bedoeld om gedurende langere tijd een bepaald, door de donateur benoemd, goed doel te ondersteunen.

Bijdragen aan het EF zijn meestal substantieel. De gedoneerde gelden worden ‘in eeuwigheid’ belegd. Met de opbrengsten van dit kapitaal wordt de hoofdsom tegen inflatie beschermd en het goede doel gesteund.

Met behulp van dit fonds wordt TRF in staat gesteld om langdurig nieuwe projecten te ondersteunen zonder dat die steun afhankelijk is van donaties in enig jaar.

Het PolioPlus Fund heeft als doel het ondersteunen van de poliobestrijding. Bijdragen aan dit fonds (waaronder de Gates Challenge) worden geheel voor de poliobestrijding gebruikt. De tijdshorizon voor het gebruik van de gelden is kort.

In Nederland kennen we de tulpenbollen actie dat een jaarlijks substantiële bijdrage levert aan End Polio Now.

Het IHE in Delft (Institute for Water Education) wordt door alle Nederlandse en Vlaamse Districten ondersteund. Jaarlijks worden door de financiële ondersteuning van Rotary studenten opgeleid tot Master in Watermanagement. Het doel van dit project is het opleiden van mensen uit zogenaamde ontwikkelingslanden die met hun opgedane kennis en ervaring in het land van herkomst het focusgebied van Rotary “ Water en sanitatie “ mede inhoud kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Wim Gerards
DG District 1560

Deel dit via: