Alle schijnwerpers op polio

In augustus bezocht ik Pakistan. Ik kon er de aandacht vestigen op het hoofddoel van Rotary, de uitroeiing van polio. Het was ook een mooie kans om hierbij de vrouwelijke gezondheidswerkers een hart onder de riem te steken. Zij spelen immers een cruciale rol in de vaccinatiecampagne.

Op 24 oktober is het opnieuw Werelddag tegen Polio. We richten deze maand de schijnwerpers op onze meer dan 30 jaar durende inspanningen om de eerste wereldwijde polio-uitroeiingscampagne te leiden en de succesvolle partnerschappen die ons in staat stellen deze gigantische opdracht te voltooien. We weten allemaal dat dit één van de meest ambitieuze gezondheidsinitiatieven uit de geschiedenis is en dat we het aantal poliogevallen wereldwijd al met meer dan 99,9 % hebben teruggedrongen.

Pakistan is nog steeds één van de slechts twee landen waar het wilde poliovirus nog circuleert. (Het andere is buurland Afghanistan.) Ik nam er deel aan inentingscampagnes, en kort na mijn vertrek vonden er Nationale Inentingsdagen plaats, gericht op 43 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar. Ik was getuige van de ongelofelijke inzet van de Rotariërs. Meer dan 60 % van de vaccinatiemedewerkers in Pakistan zijn vrouwen. Zij doen zeer zinvol werk door vertrouwen op te bouwen en moeders ervan te overtuigen hun kinderen te laten vaccineren.

Nu ik dit allemaal met eigen ogen heb gezien, besef ik des te meer dat in de hele Rotary-wereld de wil bestaat om een einde te maken aan polio. Ik ben er ook van overtuigd dat we daarvoor de geschikte strategie hebben. De Pakistaanse media hebben onze inspanningen volop gesteund, en dit maakt zeker een verschil. Deze maand staat op de Wereldgezondheidsconferentie in Berlijn nieuw donoroverleg op het programma, om de financiering te blijven verzekeren. Nu is het aan ons om ons deel te doen en dit jaar 50 miljoen US$ in te zamelen, zodat we het dubbele van dat bedrag kunnen ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Er is veel reden voor optimisme aan het poliofront, maar enkele recente gebeurtenissen nopen toch tot verhoogde waakzaamheid. De afgelopen maanden zijn er nieuwe polio-uitbraken geweest in Israël, het Verenigd Koninkrijk en onlangs nog in New York. Deze verhalen zijn misschien verontrustend, maar het antwoord is duidelijk: vaccins werken, en als polio zich verspreidt, moeten we ervoor zorgen dat de mensen die het meeste risico lopen, adequaat zijn ingeënt.

Het allerbelangrijkste is dat we dit virus voorgoed uitroeien. Als polio ergens blijft bestaan, kan het zich overal verspreiden. Wat ik in Pakistan heb gezien, heeft me ervan overtuigd dat we de klus kunnen en moeten klaren, maar dat kan alleen als we ons blijven inzetten voor een strategie die werkt en deze met alle nodige middelen ondersteunen. Door onze inzet, vrijgevigheid en vastberadenheid, zetten we de slogan #EndPolio om tot realiteit!

Jennifer E. Jones
President Rotary International

Deel dit via: