Onze belofte waarmaken

Wie zijn uw Rotaryhelden? Eén van de mijne was Clem Renouf, RI-voorzitter in 1978-79. Ik had veel raakvlakken met Sir Clem, die in 2020 overleed. We deelden hetzelfde beroep, dezelfde (Australische) nationaliteit en een passie voor de uitroeiing van polio. Het was Clems leiderschap dat de weg vrijmaakte voor onze campagne End Polio Now, vandaag ingebed in een wereldwijd partnerschap.

Wat we bij Rotary samen met onze partners hebben bereikt, is buitengewoon. We hebben geholpen om het aantal poliogevallen wereldwijd met 99,9% te verminderen, waardoor meer dan 2 miljard kinderen in 122 landen zijn ingeënt. Vorig jaar alleen al werden meer dan 370 miljoen kinderen gevaccineerd in 30 landen met meer dan 1 miljard doses oraal poliovaccin. Als gevolg daarvan is het aantal poliogevallen historisch laag. In augustus 2020 werd Afrika door de WGO bevrijd verklaard van het wilde poliovirus, een ongelooflijke prestatie en een enorme stap op weg naar de uitroeiing van deze ziekte.

Maar zolang polio ergens blijft voortbestaan, blijft het een bedreiging vormen, vooral voor jonge kinderen. U hebt wellicht gehoord over de invoer van de ziekte in Malawi en Mozambique, de ontdekking van het poliovirus in rioolwater in het Verenigd Koninkrijk en een recent geval in de Verenigde Staten.

Rotary en haar partners zetten nu een nieuw oraal poliovaccin (nOPV2) in om vaccin-gerelateerde uitbraken te bestrijden. Zo beschermen we kinderen in Afrika, maar ook in verschillende landen in Azië en het Midden-Oosten, waaronder Afghanistan en Pakistan.

Rotary blijft strijdbaar. We roepen elke Rotariër op om actief deel te nemen aan deze historische strijd. Praat erover in uw club en uw lokale gemeenschap tijdens de Werelddag tegen Polio, 24 oktober. Blijf het belang van de uitroeiing van polio en de cruciale rol van Rotary daarin onder de aandacht brengen door evenementen en fondsenwervingen te organiseren. Denk eraan dat onze beoogde jaarbijdrage van 50 miljoen US$ met 100 miljoen US$ zal worden verhoogd door onze genereuze partner, de Bill & Melinda Gates Foundation.

Net als Sir Clem kunnen we allemaal Rotaryhelden zijn. Door middel van giften, bewustmaking, fondsenwerving en praktische dienstverlening, brengt ieder van ons Rotary een stap dichter bij het waarmaken van onze belofte aan de kinderen van deze wereld, door polio voorgoed uit te roeien.

Ian H.S. Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: