Basisonderwijs en alfabetisering

Meer dan 775 miljoen mensen ouder dan 15 zijn analfabeet. Dat is 17 procent van de volwassen wereldbevolking. Rotary ondersteunt basisonderwijs en alfabetisering, het verminderen van genderongelijkheid in het onderwijs en het vergroten van de alfabetisering van volwassenen.

Wil je als club of Rotarian je inzetten om basisonderwijs en alfabetisering te verbeteren? Zoek je voorbeelden van activiteiten? Kijk dan een op de website van Belrag (Basic Education and Literacy Rotary Action Group). Of sluit je aan bij deze Rotary Action Group.

 

Belrag

In 2011 keurde Rotary International de officiële oprichting goed van de Literacy Rotarian Action Group (“LitRAG”) als een werkgroep die het bewustzijn van Rotary Clubs en Rotarians vergroot bij het vinden en vormen van een werkelijk duurzame bijdrage aan basisonderwijs en alfabetisering.

In 2021 werd de naam veranderd in BELRAG (Basic Education and Literacy Rotary Action Group) om de reikwijdte van Rotary’s Area of ​​Focus beter weer te geven.

Belrag is een netwerk van Rotarians over de hele wereld die een speciale interesse hebben in het handelen naar de missie en doelen van Rotary International met betrekking tot

  1. analfabetisme verminderen;
  2. Het onderwijzen en leren van geletterdheid wereldwijd verbeteren, en
  3. Helpen bij het verstrekken van materialen en apparatuur voor alfabetiseringsonderwijs op verschillende niveaus.

Zoals alle actiegroepen is het een autonome vereniging van gelijkgestemde Rotarians, partners van Rotarians en Rotaractors die samenwerken met clubs en districten aan alfabetiseringsprojecten van wederzijds belang.

BelRAG's missie en doelen

  • Het vergroten van het algemene bewustzijn van de ernst van analfabetisme over de hele wereld; het effect ervan op de kwaliteit van het leven van individuen, families, gemeenschappen en naties van generatie op generatie.
  • Bewustwording vergroten onder Rotarians, Rotary Clubs en Rotary Districten over manieren waarop ze basisonderwijs en alfabetiseringsprojecten kunnen implementeren om iedereen onderwijs en alfabetisering aan te bieden.
  • Het helpen van Rotarians, Rotary Clubs en Rotary Districten om de schaal en effectiviteit van hun deelname aan de vermindering van analfabetisme en de gevolgen daarvan te vergroten – het nastreven van het doel van Rotary ondersteunen door programma’s voor zowel kinderen als volwassenen te bieden en genderongelijkheid in het onderwijs te verminderen.
  • Werk actief samen met Rotarians om partnerschappen aan te gaan voor projecten waarbij de andere aandachtsgebieden betrokken zijn.

Deel dit via: