100 jaar Rotary in Nederland

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. De eerste etappes zijn afgelegd in Noord-Holland (D1580).

1.650 puzzels verkocht

We hebben inmiddels 1.650 puzzels verkocht. De opbrengst van de puzzel gaat naar het 100 jaar Rotary in Nederland bos. Dit bos gaan we aan het eind van het jubileumjaar planten bij gelegenheid van de finish van de estafette. Laten we met zijn allen zorgen dat dit bos verder groeit!

Bied mee op een door Jennifer Jones gesigneerde puzzel

Het was een buitenkansje om 22 april RIP Jennifer Jones te ontmoeten in Lelystad. Bij die gelegenheid heeft Jennifer één enkele puzzel van 100 jaar Rotary in Nederland gesigneerd. Je kunt bieden op dit unieke exemplaar.

De opbrengst is voor het voedselbos dat Rotary in Nederland plant bij de finish van de estafette eind dit jaar op de grens van Zeeland (Rotary District 1610) en Vlaanderen (Rotary District 2130).

Bieden via een bericht aan gouv2022-2023@rotary-d1550.org uiterlijk 30 juni 2023. De puzzel is voor het hoogste bod.

1 april

Op 1 april, geen grap, kwam Rotaryclub Doorn in actie voor de 100 jaar Rotary in Nederland estafette. Ze ontvingen de schep van RC Utrechtse Heuvelrug en gaven die weer door aan RC Driebergen-Rijsenburg.

Het was een natte, maar toch ook “warme” dag met mooie ontmoetingen. Onderweg zijn er 2 stops gemaakt op dit traject. Eerste stop was even plastic prikken; dat is kort gehouden vanwege het slechte weer. Bij beter weer volgt een herkansing.

De tweede stop was bij het kantoor van Stichting JORD. En dat had een doel: op deze dag hebben is officieel de handtekening gezet onder het driejarig samenwerkingsverband. Stichting JORD stimuleert jongeren om oog en oor te hebben voor eenzame ouderen.

De schep ging per vikingschip van Wijk bij Duurstede naar Rhenen. Het weer was niet al te best, maar met een goed gesprek, een borrel en lekkere hapjes kom je een heel eind!

Zaterdag fietsten Rotary 0318 en Rotary Rhenen-Veenendaal samen met leerlingen van het CLV en drie Veenendaalse basisscholen door het bos naar Leersum, waar ze de bakfiets op onze beurt doorgaven aan Rotaryclub Utrechtse Heuvelrug. De leerlingen van de Grondtoon, de Burcht en Aan de Basis verdienden met hun deelname een boekenpakket voor hun school. Bedankt dat jullie het feestje wilde meevieren!

De estafette is ook in Amersfoort belandt via Rotary Amersfoort Young Ambition.

En Rotary club Amersfoort-Regio.

De bakfiets is dit weekend ook bij Rotary club Leusden c.a. geweest. Gelukkig scheen de zon hier!

8 april

Wat een mooie combinatie: de bakfiets en het verzamelen van houdbare levensmiddelen. Langs de route werden kastjes gevuld voor wie het nodig hebben: chapeau Rotaryclub Soest-Baarn!

Vandaag weer op pad met de ”100 jaar Rotary” fietstoer! We hebben de fiets overgedragen aan RC Scherpenzeel-Woudenberg. Een gezellige morgen, eerst actief op Winkelcentrum de Hamershof voor de ShelterBox. Daarna naar Woudenberg en een visje gegeten met de Rotarians in Scherpenzeel.

Kinderburgemeester Nathan de Leeuw en locoburgemeester Henk-Jan Molenaar (Woudenberg) gaven samen met districtsgouverneur Aad Otto, het startsein ✂️ voor de volgende rit van de bakfiets, op naar Barneveld!

15 april

Rotary club Nijkerk heeft de bakfiets en de elektrische fiets van de ‘100 jaar Rotary in Nederland’-estafette naar de Rotary Clubs Baarn-Soest en Soestdijk gebracht. Halverwege haakten de hardlopers aan. De ontvangst bij Kasteel Groeneveld was allerhartelijkst. Vier lopers en vijf fietsers hebben de afstand overbrugd en werden met applaus ontvangen. Nadat zelfs het laatste puzzelstukje van de levensgrote ‘100 jaar Rotary’-puzzel was gevonden, namen de beide Baarnse clubs het stokje over, in dit geval de fietsen, om die verder te brengen naar Hilversum.

Rotaryclub Hilversum-Laren deed niet alleen per bakfiets aan de estafette mee, maar ook te paard. Dat hadden we nog niet gezien! heel gezellig, prachtig weer en een mooie etappe.

Ook Rotary Soest-Baarn nam deel aan de estafette en legde de puzzel. Gouverneur Aad Otto verleende het nodige decorum aan het evenement. Dank voor jullie inzet en deelname!

Ook RC Blaricum Centaurea deed afgelopen weekend enthousiast mee met de estafette bij gelegenheid van het 100 jarig jubileum van 100 jaar Rotary in Nederland. Er was een afternoon-tea op zaterdag. En zondag hebben ze Rotary Club Huizen en Rotary Huizen Gooimeer ontmoet. Ook de burgemeesters van resp. Blaricum – Barbara de Reijke – en van Huizen – Niek Meijer – gaven acte de présence. Chique hoor!

16 april

De estafette is op 16 april vanuit Huizen in Bussum aangekomen. Het spreekwoordelijke stokje is bij de bibliotheek Gooi+ in Bussum overgedragen van Rotaryclub Huizen aan Rotaryclub Bussum, waarbij Jacqueline Straathof van bibliotheek Gooi+ aanwezig was.

De laatste bijdrage vanuit Rotary Midden-Nederland – D1570 NL voordat het stokje 22 april wordt overgedragen aan Rotarydistrict D1590 Noord Nederland. 50 deelnemers van Rotary Huizen Gooimeer zamelen met estafette geld in voor Oekraïense vluchtelingen. Wel moeten ze even stoppen voor een ’paspoortcontrole’ op de grens van Blaricum en Huizen.

Een video-impressie gemaakt door clublid Marisol Coloma van de 100 jaar Rotary in Nederland-estafette van Rotary Bussum door Rotary club Naarden Bussum doorgegeven in Almere Haven aan de Almeerse Rotaryclubs.

Leden van Rotaryclub Naarden-Bussum en van Rotary Bussum bij de Utrechtsepoort in Naarden Vesting tijdens de 100 jaar Rotary in Nederland-estafette.

22 april

Feest in Lelystad want de bakfiets is van D1570 overgedragen aan D1590. Het werd een prachtig evenement met een verrassingsbezoek van alle Gouverneurs uit Nederland en onze RI President Jennifer Jones.

Deel dit via: