Denk mee voor jouw district!

Democratie is een groot goed, ook binnen Rotary. De Council on Legislation en de Council on Resolutions zijn de organen daarvoor, beter bekend als COL en COR. Hoe dat werkt legt districtsrepresentative Josje Bootsma uit.

‘Op de laatste assembly in maart ben ik voor een tweede termijn van drie jaar benoemd tot representative van het district 1600. Dit betekent dat ik het district vertegenwoordig bij de Council on Legislation en de Council on Resolutions. Daar kun je invloed uitoefenen op wat er bij Rotary gebeurt en wat er verandert. De Councils vormen het hoogste democratische orgaan. Ze zijn het parlement van Rotary, met vertegenwoordigers uit alle districten ter wereld. Het is belangrijk om ook met ons district de richting van Rotary mee te bepalen. Dat doe ik graag, maar liefst niet alleen, want het is natuurlijk niet zo dat ik de wijsheid in pacht heb. Vandaar dat ik een oproep doe aan Rotarians die met mij willen meedenken.

We hebben met de zeven representatives van de Nederlandse districten prima overleg, maar we willem ook feedback uit onze eigen districten. Een klankbord om samen resoluties en amendementen te bespreken voorafgaand aan de bijeenkomsten. De meeste Rotarians kennen de Councils als COR en COL, maar wat doen ze eigenlijk? De Council on Legislation vindt eens in de drie jaar fysiek plaats. Dan komt onder meer contributieverhoging aan de orde en in 2019 werd er besloten dat Rotaracters voortaan volwaardig Rotarylid zijn. Ook kunnen voorstellen voor een statutenwijziging worden gedaan. Met amendementen kun je via de COL stapje voor stapje vernieuwing binnen Rotary bewerkstelligen. De Council on Resolutions komt eenmaal per jaar online bijeen en daar kun je de Board verzoeken om op een bepaald onderwerp actie te ondernemen. Bijvoorbeeld om met het oog op het milieu reizen voor conferenties te beperken. Zoals gezegd: ter voorbereiding op beide Councils roep ik graag jullie hulp in, dus meld je alsjeblieft bij jouw districtsrepresentive!’

Deel dit via: