Ken je het Rotary Youth Network?

Hoe haal je het beste uit het slechtste? De pandemie heeft veel onzekerheid met zich meegebracht en de wereld voorgoed veranderd. Persoonlijk geloof ik dat zij ook ruimte heeft geschapen voor een ander soort mondiaal leiderschap – moedig, empathisch en kwetsbaar. Begin 2020 ontmoette ik mijn goede vriendin Anniela Carracedo online. Zij is zo’n ‘nieuwe’ leider, en ik draag mijn bijdrage deze maand graag aan haar over. – Jennifer Jones

In maart 2020 had ik een paniekaanval. Ik kon niet meer ademen en voelde een vreselijke pijn in mijn borst. Enkele dagen eerder had de WGO Covid-19 tot een wereldwijde pandemie uitgeroepen, en ik zat midden in mijn jaar als Rotary Youth Exchange-student in de VS. Denk je eens in: een 18-jarig meisje dat vastzit in een ander land, met een vreemde taal, met mensen die ze pas zes maanden geleden had ontmoet. Het was eng!

Maar ik kan omgaan met onzekerheid. Ik ben geboren en getogen in Venezuela, dat één van de ergste humanitaire en politieke crises op het westelijk halfrond doormaakt. Samen met mijn vrienden van Interact en de Youth Exchange organiseerden we een online bijeenkomst, om contact te houden en onze plannen te delen. 70 mensen, voornamelijk studenten, uit 17 landen namen eraan deel.

Zo bouwden we een online platform voor Rotary-jongeren wereldwijd, om hun ervaringen te delen en anderen te inspireren tijdens de lockdown. We zochten naar mentoren en medestanders om ons te helpen jongeren met elkaar in contact te brengen en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden voor internationale serviceprojecten te zoeken. We noemden het platform ‘Rotary Interactive Quarantine’, of RIQ. Na slechts een jaar hebben meer dan 5.000 studenten uit 80 landen zich aangemeld.

Uiteindelijk werden de quarantainemaatregelen opgeheven. Op onze laatste officiële bijeenkomst als RIQ moedigde past-RI-voorzitter Barry Rassin ons aan om nog grotere veranderingen teweeg te brengen. En zo vormden we RIQ om tot het ‘Rotary Youth Network’, of RYN.

Enkele van onze leden, waaronder ikzelf, werden geselecteerd om zitting te nemen in de Interact Advisory Council, waar we onze visie op de jeugd presenteerden aan het RI-bestuur. Dat inspireerde RI-voorzitster Jennifer en haar team om een Youth Advisory Council op te richten, waarvan ik co-voorzitster mag zijn.

Het RYN ging officieel van start tijdens een breakout-sessie op de RI-conventie 2022 in Houston. Vijf van de initiatiefnemers reisden erheen; het was de eerste keer dat we elkaar persoonlijk ontmoetten. Toen mijn vrienden en ik onze toespraak beëindigden, beloonden de 500 aanwezigen ons met een staande ovatie.

Wie had gedacht dat een paniekaanval tot zoiets zou leiden?

Anniela Carracedo
Rc Bay St. Louis, Mississippi
D 6840 Rotaract chair-elect

Carracedo spreekt de International Assembly toe in Orlando (januari 2023)

Deel dit via: