Verenigde Staten

1 of 5

Canada

2 of 5

Italië

3 of 5

Verenigd Koninkrijk

4 of 5

Oeganda

5 of 5

Onze wereld

Verenigde Staten

Leden van de Rotary Club Kaka‘ako Eco, Hawaii, hebben 5.000 modderballen gevuld met nuttige organismen in het Ala Wai-kanaal in Waikiki gegooid als onderdeel van een rehabilitatie-inspanning om het waterweg bevaarbaar en zwembaar te maken. De gezonde bacteriën in de genki ballen – gemaakt van aarde, melasse, rijstzemelen en water – verteren en oxideren slib op de bodem van het kanaal (genki betekent gezond in het Japans). In maart 2022 maakten meer dan 200 vrijwilligers, waaronder clubleden en vrienden, de ballen onder begeleiding van het Genki Ala Wai-project. Drie weken later gooiden ze de gefermenteerde genki ballen in het water. Donateurs betaalden $5 per bal om een deel van de kosten te dekken. “Er kwamen veel kinderen op af en we hadden kano’s die door het kanaal voeren om te helpen de ballen te gooien,” zegt clubvoorzitter Jenny Do. “We bliezen op de luchthoorn en toen gingen er honderden ballen in het Ala Wai-kanaal.”

15 ton
afval spoelt elk jaar aan op een stuk kustlijn op het grote eiland Hawaï

Canada

Guelph, Ontario, is een van de 25 Canadese gemeenten die een belofte hebben ondertekend met het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, UNHCR, om mensen te verwelkomen die gevlucht zijn uit landen zoals Afghanistan, Syrië en Oekraïne. In december lanceerde Rotary club Guelph Trillium een inzamelingsactie voor winterkleding voor vluchtelingen. “Mensen waren zo vrijgevig,” zegt clubvoorzitter Anne Day. De club plaatste een bak in een winkelcentrum en donateurs vulden het met meer dan 70 jassen, 109 mutsen en 52 sjaals – veel ervan met de prijskaartjes er nog aan. De club werkte ook samen met het apparatenbedrijf Danby om meubels en huishoudelijke apparatuur voor de nieuwkomers in te zamelen.

Meer dan 0 miljoen
vluchtelingen verwelkomd door Canada sinds 1980

Italië

Rotaract club Milano Nord Est Brera werkte samen met een kunstuitgever om een fotoboek te produceren met vrouwen die borstkankeroperaties hebben ondergaan om een gezicht te geven aan de strijd tegen de ziekte. “Met bodypaint laten ze zien dat de littekens zijn overwonnen terwijl ze deel blijven uitmaken van hun geschiedenis,” zegt clublid Stefano Mercuri. “Het project was bedoeld om de schoonheid te herontdekken die uit de kunst voortkomt, zelfs beginnend vanuit een litteken.” De club werkte samen met de kunstenaar Stefano Pelloni, wiens stijl is gebaseerd op tribale bodypainting, en Il Randagio Edizioni, een boekenbedrijf dat milieuvriendelijke materialen gebruikt. De club drukte een gelimiteerde oplage van 500 boeken en verkoopt deze om geld in te zamelen voor de Italiaanse tak van de Susan G. Komen Breast Cancer Foundation.

0
Italianen gediagnosticeerd met borstkanker in 2022

Verenigd Koninkrijk

Met één muntje per keer wordt in een automaat een legendarische Schotse locomotief gestart en daarmee wordt voor duizenden dollars opgehaald voor liefdadigheid. Ken Wilson, een voormalig voorzitter van Rotary club Inverness Loch Ness, leidde de inspanning om de Flying Scotsman Automata te laten ontwerpen en installeren in een lokaal winkelcentrum in 2016. Een bijdrage van ongeveer $1 activeert het complexe mechanisme, dat een in kilt geklede treinconducteur in een trein op een spoor afbeeldt, gevolgd door op en neer bewegende wagons. Binnenin zijn personages te vinden zoals een stel dat thee drinkt en breit, een piloot die een vliegtuig bestuurt en natuurlijk Nessie, wiens staart draait op de muzikale begeleiding. De club heeft het apparaat onderhouden en ongeveer $27.000 opgehaald, waardoor het elke maand meer dan $350 aan subsidies kan uitkeren. “Het heeft Rotary Loch Ness in staat gesteld bijna 60 lokale liefdadigheidsinstellingen te helpen,” zegt de voormalige manager van het winkelcentrum, Jackie Cuddy, “wat geweldig is.”

0 n.Chr.
Eerste geregistreerde waarneming van een vermeend monster in Loch Ness

Oeganda

Toen Rotary Club Malta zijn tweede basisschool in Oeganda bouwde, hield het rekening met de behoeften van menstruerende meisjes bij het ontwerpen van sanitaire voorzieningen. “Vaak schamen meisjes zich om naar school te gaan vanwege het ontbreken van deze faciliteiten, en hun aanwezigheid en daardoor hun opleiding lijdt hieronder,” zegt John de Giorgio, clublid en voormalig gouverneur van district 2110. De bouw van de school in het district Luwero werd uitgevoerd in samenwerking met Rotary Club Bwebajja, die “een actieve rol speelde bij het toezicht op het project tijdens de bouw en veel bezoeken ter plaatse uitvoerde,” zegt de Giorgio. De club van Malta besteedde ongeveer $60.000 aan het project, en de Maltese regering dekte meer dan de helft van de kosten van de school van $140.000. In 2014 bouwde de club een andere school op het eiland Nkose in het Victoriameer.

0 %
Het aandeel van meisjes die zijn ingeschreven in basisonderwijs in Oeganda en afhaken voor de laatste klas

Deel dit via: