Fellowship

Uit recent onderzoek blijken deze 3 redenen het hoogst te scoren om lid te worden van een Rotaryclub: Vocational, Maatschappelijke betrokkenheid en Fellowship. 
De Engelse term Fellowship kan in Rotaryverband misschien nog het beste worden vertaald met termen als “vriendschap” of “kameraadschap”. Binnen de Rotaryclubs koesteren we dat er niet alleen belangstelling is voor wat andere clubleden beroepsmatig doen en hoe en waarom. Nee, clubleden willen ook weten hoe die anderen als persoon in elkaar zitten, wat hen drijft en wat hen tegenhoudt.

In veel clubs is het een goede gewoonte dat leden elkaars successen gezamenlijk vieren. Het is een even goede gewoonte dat de leden met elkaar hun verdriet en hun zorgen delen. Het is zo mooi dat je in tijden van nood en tegenslag je “fellows” hebt. Om er te kunnen zijn voor een ander lid wanneer dat nodig is.

Fellowship betekent in Rotaryverband echter nog meer dan vriendschap en kameraadschappelijkheid. Het vormt ook het hart van de clubservice. Het betekent dat niet alleen mag worden verwacht dat leden de onderlinge vriendschap bevorderen, maar ook dat ze werkzaamheden verrichten die het goed functioneren van de Rotaryclub mogelijk maken. Lid worden van een Rotaryclub is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Iedereen draagt bij door bijvoorbeeld actief het eigen netwerk te benutten bij het aanbod van een aantrekkelijk en inspirerend programma tijdens de clubavonden, het helpen organiseren en participeren in allerlei clubactiviteiten en het zoveel mogelijk aanwezig zijn bij clubavonden.

Fellowship legt een belangrijke basis voor het samen realiseren van mooie maatschappelijke
projecten in de nabije en verre omgeving en is één van de belangrijkste principes van Rotary.
Maar Fellowship betekent ook gewoon gezelligheid. Want dat is ook belangrijk.
Rotary mag ook best leuk zijn!!

Aad Otto
District Governor 1570 Midden-Nederland 2022-2023

Deel dit via: