Carillons voor vrede in Oekraïne

Tientallen kerktorens in Nederland hebben vrijdag 24 februari de carillons en klokken laten klinken voor Oekraïne. Beiaardiers in meer dan zeventig steden stonden op die manier, veelal ondersteund door lokale Rotary clubs, stil bij de Russische inval, die precies een jaar geleden plaatsvond.

Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, hebben de stadsbeiaardier van Voorburg, Gerda Peters, en Rotary Voorburg deze actie opgezet.

Na een bericht van Gerda naar haar collega-carillonisten ging het als een lopend vuurtje: in Beverwijk en zo’n zeventig plaatsen in Nederland speelden de klokken die avond het Oekraïense volkslied. En erbuiten: in Leuven bijvoorbeeld en zelfs voor de kathedraal van Kiev bespeelde een Oekraïense collega met een mobiel carillon.

In Voorburg bespeelde beiaardier Gerda Peters het carillon van de Oude Kerk in de Herenstraat, waar aansluitend in de geel-blauw verlichte kerk nog een indrukwekkend benefietconcert plaatsvond.

Deel dit via: