Empowerment gaat niet enkel om gelijkheid

Onlangs was ik in het vluchtelingenkamp van Nakivale in Oeganda. De bewoners kunnen er vrij in en uit lopen, en worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te integreren. Ik kreeg er de kans om te voetballen met kinderen uit een tiental landen en te praten met vrouwen die uit conflictgebieden waren gevlucht. Het waren emotionele gesprekken, met zowel een lach als een traan.

Een leerkracht vertelde me over de trieste statistieken over onderwijs voor meisjes. De meesten maken de lagere school niet af. Velen worden verkocht in het kader van een gedwongen huwelijk, om voedsel te kopen voor hun familie. Ontdaan bekeek ik de rondlopende meisjes met een nieuwe blik.

Onze inzet voor empowerment van meisjes en vrouwen gaat om veel meer dan het creëren van gelijkheid – soms gaat het ook om gezondheid, onderwijs of veiligheid. En altijd gaat het om fundamentele mensenrechten.

We kunnen méér doen om meisjes en vrouwen mondiger te maken, en we moeten de vooruitgang die we hierbij samen met onze partners hebben geboekt ook breder bekend maken. Er zijn inspirerende voorbeelden genoeg: van renteloze microkredieten voor vrouwen in Nigeria, tot projecten in India die meisjes maandverband verschaffen. Binnen alle aandachtsgebieden van Rotary maken honderden projecten een betekenisvol en vaak levensreddend verschil voor meisjes en vrouwen.

Samen kunnen we de behoeften en het onrecht aanpakken waarmee meisjes over de hele wereld dagelijks worden geconfronteerd. We moeten ook de impact van deze projecten monitoren en bekendheid geven aan de middelen en deskundigen die Rotary ter beschikking stelt, zoals de Rotary Action Groups, het Rotary Foundation Cadre of Technical Advisers, de Rotary Peace Fellows enz.

Het is vooral belangrijk dat we de verhalen vertellen achter onze initiatieven voor vrouwen en meisjes. Dit betekent dat we die verhalen moeten delen op sociale media, via lokale zenders, in magazines als dit en overal waar we anderen kunnen inspireren. Zo kan onze Rotaryfamilie ook in contact komen met andere organisaties die actief zijn op dit terrein. Laten we onze successen delen en van elkaar leren – en dan met trots onze verhalen vertellen aan een groter publiek.

Het zijn spannende tijden voor Rotary. We zetten ons in om vrouwen en meisjes kansen te bieden, creëren nieuwe mogelijkheden voor ledengroei en gaan partnerschappen aan om positieve, blijvende verandering tot stand te brengen. Ik dank je voor jouw voortdurende steun bij deze essentiële inspanningen.

Jennifer E. Jones
President Rotary International

Jennifer Jones en de Zimbabwaanse acteur Sibongile Mlambo kijken naar een voetbalwedstrijd in Nakivale. Die moet mee een band creëren tussen de bewoners van verschillende nationaliteiten.

Deel dit via: