Samenwerking met Toastmasters

Om Rotarians te helpen persoonlijke en professionele doelen te bereiken, hebben Rotary International en Toastmasters International een samenwerking gesloten om kansen te bieden om je netwerk, leiderschaps- en communicatievaardigheden en je impact binnen de gemeenschap te vergroten.

Deze samenwerking met Toastmasters verschilt van de relaties van Rotary International met andere organisaties: het verbetert de waarde van je lidmaatschap door professionele ontwikkelingsmogelijkheden en het leggen van contacten buiten jouw club.

Wat is Toastmasters?

Toastmasters International is een non-profit educatieve organisatie met meer dan 15.800 clubs in 149 landen. In Nederland zijn er meer dan 40 clubs. Sinds 1924 heeft het haar leden geholpen effectievere sprekers, communicators en leiders te worden via een wereldwijd netwerk van clubs, net zoals Rotary.

Unieke training voor inkomende gouverneurs

Op 20 en 21 januari 2023 kreeg een groep inkomende gouverneurs van Rotary in Nederland en België een unieke training van vijf Toastmasters uit Amersfoort. Het doel van de training was om de gouverneurs te helpen bij het geven van speeches en hun vaardigheden op dit gebied te verbeteren.

Het programma van de training bestond uit verschillende onderdelen. Op de eerste dag werden alle gouverneurs uitgenodigd om een korte speech te geven. Na afloop gaven de Toastmasters feedback op de speeches en deelden de gouverneurs hun tips en tops met elkaar. Daarnaast was er tijdens het diner en in de coaching sessie de gelegenheid om te netwerken en elkaar beter te leren kennen.

Op de tweede dag was er meer tijd om dieper in te gaan op het geven van speeches. Er waren drie speech-oefensessies in groepen, afgewisseld met theoretische blokken. Tussendoor was er tijd om de speeches aan te passen op basis van feedback en in de laatste sessie konden de gouverneurs hun vaardigheden tonen aan de hele groep. De training werd afgesloten met een evaluatieronde, waarin de gouverneurs hun feedback op de training en op elkaar deelden.

De gouverneurs waren over het algemeen zeer tevreden met de training en wat ze hebben geleerd. Ze waren blij met de ontwikkeling die ze doormaakten en vonden het leuk en leerzaam om te doen. De Toastmasters vonden het een uitdaging om direct na de speeches feedback te geven, maar zagen ook de meerwaarde hiervan in. Hierdoor konden de gouverneurs direct aan de slag met de feedback en hun vaardigheden verbeteren.

Al met al was het een geslaagde training, die zowel voor de gouverneurs als de Toastmasters waardevol was. Het laat zien hoe verschillende organisaties elkaar kunnen versterken en van elkaar kunnen leren om zo hun gemeenschappelijke doelen te bereiken.

Wat betekent deze samenwerking voor jou en jouw club?

Het is gemakkelijk voor Rotarians en Rotaractors om contact te leggen met Toastmasters:

Deel dit via: