Uit armoede gekomen en weer perspectief geboden

Tijdens een werkbezoek van burgemeester Penn-te Strake aan onze club in 2018 vroegen wij haar wat wij als Rotary Club Maastricht (Centrum) voor de stad Maastricht zouden kunnen betekenen.

Zij antwoordde resoluut: “verminderen van armoede”. Die handschoen hebben wij opgepakt en op 1 februari 2023 heeft zij het rapport met het verslag van onze activiteiten in ontvangst genomen, samen met wethouder Mey.

In Maastricht houden heel veel organisaties zich bezig met het bestrijden van armoede. Het gaat dan vooral om het verlichten of verzachten van de pijn (“het vervangen van de kapotte wasmachine of kapotte fiets”). Al die activiteiten en initiatieven zijn enorm belangrijk, maar ze lossen het probleem van armoede niet structureel op. Wij vonden het belangrijk iets nieuws te verzinnen om mensen structureel uit hun armoedesituatie te halen en hen weer perspectief te bieden voor de toekomst zodat hun kinderen niet langer in een situatie van armoede zouden opgroeien. In onze nieuwe, preventieve aanpak is het snel gebruik maken van ons eigen netwerk van 50 Rotary-leden, cruciaal en succesvol gebleken.

In wezen zijn we een driejarig experiment gestart met een drietal gezinnen. De namen en adressen hadden we via de Voedselbank gekregen. Aanvankelijk leken zij in niet al te grote financiële problemen te zitten. Gaandeweg bleek dat er nog meer aan de hand was: ook gezondheidsproblemen (fysiek: een slecht gebit en psychisch: stress), ontbreken van betaald werk, onvoldoende opleiding van ouders voor gewenste baan, ontbreken van schoolspullen voor de kinderen, gepest worden, (veel) grotere schulden, dyslexie, autisme, wens tot veranderen van achternaam, etc.

Steeds hebben twee leden van onze club (een man en een vrouw) als “casemanagers” maandelijks contact gehad met een gezin. Als het tweetal het probleem niet kon oplossen, waren er wel anderen in ons netwerk binnen of buiten de club die dat wel konden. Al snel hadden we het vertrouwen van de gezinnen gewonnen. De gezinnen hebben bij het begin zelf verteld wat zij als hun grootste problemen zagen. We hebben daar met hen over doorgepraat en vastgesteld wat daadwerkelijk aan de hand was en wat als eerste moest gebeuren. En dat is ook gerealiseerd. De nieuwe vragen en problemen die in de loop der tijd naar voren kwamen, hebben we ook opgepakt en samen met het gezin aan de oplossing gewerkt. Schulden zijn verdwenen en de gezinnen hebben zelf(s) een financiële buffer (door te sparen en door een beter financieel management in hun huishouden). Maar ook in psychisch opzicht zijn ze weerbaarder en kennen ze vooral minder stress. Daardoor hebben de ouders en de kinderen weer perspectief voor de toekomst.

Als Rotaryclub zijn we blij dat dit experiment geslaagd is. We hebben besloten nogmaals zo’n traject met drie andere huishoudens in Maastricht te gaan doen. En ons rapport is te vinden op de website van onze club

Vlnr Rotarian Hans Kasper, burgemeester Annemarie Penn-te Strake, wethouder Alex Meij en Rotarian Roel Pijsel

Deel dit via: