Om vrede uit te dragen moet je eerst vrede in jezelf vinden

“Om vrede uit te dragen moet je eerst vrede in jezelf vinden. Om innerlijke vrede te bereiken moet je het verleden en de toekomst loslaten en leven in het hier en nu.” Aldus Thich Nhat Hanh.

Hij was een Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver die als banneling een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond. Onlangs was het een jaar geleden dat hij overleed, hij mocht 96 jaar worden. Zijn leven lang zette hij zich in voor vrede. Hij is een van mijn inspirators. Het heeft mij een aantal jaren mediteren, in zijn traditie, gekost voor ik een beetje begon te ervaren wat hij bedoelde. Meditatie in actie noemde hij dat: ervaren. En nog zeker wekelijks breng ik delen uit zijn lessen in de praktijk.

Want vrede in jezelf creëren vraagt oefening en de vrede te bewaren en te blijven voeden en ontwikkelen is soms een uitdaging in de overprikkelde omgeving waarin wij doorgaans wonen. Hoe vergaat jou dat?

Dat gezegd hebbend is het maar de vraag wat je hieraan hebt wanneer je je in een acute dreiging bevindt. Waarschijnlijk weinig.

Neemt niet weg dat onze wereld nooit genoeg gevoed kan worden met compassie, waardering, empathie en een groot hart. Een wereld waarin mensen de moeite nemen hun hart open en helder te houden.

In dit nummer een aantal verhalen die raken aan de Rotary area of focus: vrede en conflictbeheersing. Afgelopen vrijdag hebben veel clubs in samenwerking met plaatselijke beiaardiers stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. In zeker zeventig plaatsen waren de carillons te horen met muziek over liefde, vrede en compassie. De beiaardier in mijn eigen woonplaats vertelde mij na afloop dat hij er trots op was om, aan het einde van zijn carrière, hieraan bij te mogen dragen en dat hij met liefde voor dit soort samenwerkingen de toren zal blijven beklimmen zolang zijn gezondheid dit toelaat. Het lijkt zo’n klein gebaar, maar hoe klein ook, het doet ertoe.

Wat er ook toe doet is de grote respons van de clubs om bij te dragen aan het inzamelen van shelterboxen voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Inmiddels zijn er meer dan 1100 boxen toegezegd, waarvoor hartelijk dank.

Om onze “service above self” te kunnen continueren is het van belang om de samenleving mee te nemen in de waarde van Rotary. Die waarde maken wij onder andere helder door de viering van 100 jaar Rotary in Nederland en wij zetten de deuren open om een zo divers mogelijke groep medemensen kennis te laten maken met Rotary middels de Week van de open clubbijeenkomsten.

Wie neem jij mee om er samen de schouders onder te zetten en met een open hart de wereld een beetje mooier te maken?

Manja van de Plasse
Districtgouverneur  2022-2023 – district 1600

Deel dit via: