Aftrap landelijke estafette 100 jaar Rotary in Nederland

Boven op de hoofdtribune in het Olympisch Stadion in Amsterdam wapperden bijzondere vlaggen op zaterdag 28 januari: die van 100 jaar Rotary in Nederland. Daaronder, op de atletiekbaan liepen, dansten en zongen meer dan 1.000 Rotarians uit heel Nederland om samen dit heugelijke feit te vieren. Precies 100 jaar geleden werd in 1923 de eerste Rotaryclub in Nederland opgericht, Rotaryclub Amsterdam. Er werd gelopen in een parade met ruim 200 voorzitters van alle clubs die hun vaantje hadden meegenomen. De zeven gouverneurs van de districten waren in het oranje gestoken. Er werd gedanst op muziek van de dj en een beetje om warm te blijven. Er was een demonstratie van het Para Team Atletiek. En er werd gezongen. Imagine van John Lennon en het thema van dit Rotary jaar. En er werd happy birthday gezongen voor RI President Jennifer Jones, want het was haar verjaardag. Ze was er niet bij, maar had wel een verjaardagswens terug gestuurd naar Nederland.

Ook aanwezig de hele middag was Holger Knaack, past RI President. Hij had de eer, om geflankeerd door 40 exchange studenten uit alle landen, de gouverneurs en heel veel belangstellenden de gouden estafette-schop in ontvangst te nemen en de eerste meters te trappen op de E-bakfiets die door TREKbikes voor deze estafette ter beschikking is gesteld. Hiermee startte hij de emissieloze estafette: 5.000 km’s langs alle 500 clubs door heel Nederland. Onderweg wordt geld opgehaald voor allerlei goede doelen en het Rotarybos.

In het Olympisch Stadion was een minifestival opgebouwd met foodtrucks en vele stands van bv. EndPlasticSoup, Shelterbox, het Plastic Recycle Lab, De EndPolioNow caravan, de jubileum puzzel, een bake sale van de British School, Youth Exchange, Santa Runners en 100 jaar Rotary in Nederland. Aan het einde van de middag vertrok een bonte stoet met vele Rotarians en de buitenlandse exchangees met hun vlaggen dwars door Amsterdam naar de Stadschouwburg (ITA) op het Leidseplein. Hier overhandigde Holger Knaack, de gouden schop aan de voorzitter van de oudste Rotaryclub van Nederland. Dit is Rotaryclub Amsterdam, opgericht op 29 januari in 1923, waarmee het ook één van de eerste Rotaryclubs was in Europa. De aftrap is gedaan !! ’s avonds laat, na de voorstelling in het ITA, kwam de Rotary E-bakfiets al aan in Diemen. De volgende dag werd de tocht vervolgd en nam de club in Landsmeer de schop in ontvangst, op naar de rest van Nederland.

Fotografie: Robert Verhoeve en  Tanno Witkamp
Video: Alette Foeken

De rondgang en locatie van de Rotary E-bakfiets is online te volgen via:

Deel dit via: