Verbinding door zorg

Rotary heeft onlangs een enquête gehouden. Eén van de conclusies daarvan is dat de belangrijkste factor voor onze tevredenheid als Rotarian onze clubervaring is: zich goed voelen in de club, zinvolle vergaderingen bijwonen, betrokken raken bij projecten, enz. Dit zal niemand verbazen, maar het is niet slecht dat het RI-bestuur hier nog eens op gewezen wordt.

Ik merk dit ook tijdens mijn bezoeken in de hele wereld. Wanneer iemand emotioneel verbonden is met zijn of haar club, kan men zich niet voorstellen die te verlaten. En die band wordt gesmeed tijdens ‘Rotarymomenten’, die bijzondere momenten waarop je een speciale verbinding voelt met de mensen om je heen en je het belang van je dienstverlening ten volle beseft. Onze ‘Imagine Impact’-tour wil deze momenten onder de aandacht brengen en onze leden aanmoedigen om te praten over wat ze allemaal doen.

Het opbouwen en onderhouden van deze band is gebaseerd op één essentieel element: het welbevinden van onze leden, zowel Rotarians als Rotaracters. Zoals mijn vriend Todd Jenkins graag zegt: ‘We kunnen je gedachten niet lezen, maar we kunnen je wel beoordelen op je daden.’

Een onderlinge band opbouwen, vormt de kern van onze missie. Als we echt om elkaar en elkaars welbevinden geven, dan bouwen we duurzame vriendschappen op en breiden we voortdurend onze vriendenkring uit.

De vraag is: hoe gaan we naar de essentie? Dat kan alleen door tijd voor elkaar vrij te maken, goed naar elkaar te luisteren en iedere Rotarian eerlijk te behandelen, ongeacht rang of stand.

Rotarybestuurders kunnen veel advies geven over hoe je jouw clubervaring kunt verbeteren, maar het belangrijkste is dat iedereen van zich laat horen en ook luistert naar wat anderen te zeggen hebben. Deel jouw wensen en verwachtingen met je Rotaryvrienden en -vriendinnen, en ga een openhartig gesprek aan over de manier(en) waarop aan die verwachtingen voldaan kan worden. Een Rotaryclub leiden betekent deze dialoog op gang brengen en de bereidheid tonen om nieuwe benaderingen uit te proberen, terwijl je jouw mensen steunt en motiveert.

Ik heb nog een laatste verzoek aan clubbesturen: we moeten méér doen om het aantal vrouwen onder ons te vergroten. Dit jaar hebben we enige verbetering gezien, maar het kan en moet beter. Rotary is weer gaan groeien: terwijl ik dit schrijf, staan we op het punt de grens van 1,2 miljoen te overschrijden. Laten we onze inspanningen verdubbelen om onze clubs te versterken en ‘nieuwelingen’ te behouden door extra aandacht te besteden aan hun welbevinden.

Jennifer E. Jones
President Rotary International

Jennifer met enkele Rotaracters bij de viering van Wereld Polio Dag op het hoofdkwartier van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève.

Deel dit via: