Kosovo

1 of 5

Fiji

2 of 5

Portugal

3 of 5

Canada

4 of 5

Verenigde Staten

5 of 5

Onze wereld

Verenigde Staten

Wereldwijd wordt er slechts 17 procent van het elektronische afval en minder
dan 5 procent van de apparaten met lithium-ionbatterijen gerecycled,
ook al bieden hun chemische elementen een “cyclus van bijna oneindige recyclebaarheid”, aldus Redwood Materials. Sinds begin 2022 hebben meer dan een dozijn Rotaryclubs in de Verenigde Staten samengewerkt met de in Nevada gevestigde batterijrecycler om inzamelacties te organiseren. Dit heeft tienduizenden kilo’s aan mobiele telefoons, laptops, boormachines, elektrische tandenborstels en meer opgeleverd.

0 miljoen
Mobiele telefoons worden jaarlijks weggegooid in de VS

Canada

Op 17 september pakten vrijwilligers van Rotaryclubs Oakville, Oakville-West en Oakville Trafalgar, Ontario, meer dan 1.000 zakken gerst voor St. Vincent en de Grenadines, een Caribisch land dat herstelt van een reeks natuurrampen. Rotarians leegden zakken gerst in bakken, wogen de granen handmatig in zakken van 1 kilo en verpakten ze in dozen.

Normaal gesproken “zijn er twee ploegen van vijf fulltime mensen nodig om in drie uur te bereiken wat we hebben gedaan”, zegt Sundeep Khosla, lid van de Oakville-club. Zijn club heeft zich gecommitteerd aan maandelijkse diensten te draaien in het magazijn wat wordt gerund door GlobalMedic, een liefdadigheidsinstelling die zich richt op snelle reactie op rampen wereldwijd.

1 miljard
Mensen leefden in 2021 met voedselonzekerheid over de hele wereld

Portugal

Liefdadigheidswandelingen zijn een belangrijk onderdeel van de fondsenwerving van Rotary, maar Rotary Club
Silves legde de lat hoog. De leden legden een stuk van 120 kilometer af van de Jacobsweg (de Caminho de Santiago in het Portugees) tijdens een zesdaagse reis langs de route van Valença, Portugal, naar de grote kathedraal van Santiago de Compostela in Spanje. De club gebruikte sociale media om geld in te zamelen en berichten van de route te delen toen zeven Rotarians en drie van hun vrienden op 23 september vertrokken. Tegen het einde van de trektocht had de groep ongeveer € 14.000 ingezameld om te helpen bij het financieren van een sensorische kamer en tuin voor kinderen met autisme of het syndroom van Down op de Silves Sul-school in Armação de Pêra. De schoolkinderen volgden de vorderingen van de pelgrims online. Ze gaven de wandelaars ook speelgoed mee die diende als schoolmascottes waar ze voor konden juichen, zegt Pam Winn, een van de wandelaars.

in 0
begon de bouw van de kathedraal van Santiago de Compostela

Kosovo

Rotary club Peja heeft op de 21e verjaardag van de aanslagen een gedenkteken voor 9/11 geplaatst, genaamd “Herinnering en Vriendschap”. De club, haar leden, lokale bedrijven en particulieren hebben financieel en in natura voor meer dan € 30.000 bijgedragen aan het project. “Maar de echte waarde van het monument is onschatbaar”, zegt clubvoorzitter Arbër Asllani. “Toen we dergelijke gedenktekens wereldwijd opzochten, ontdekten we dat geen van hen in Zuidoost-Europa bevindt. Het idee werd voor het eerst voorgesteld door Nehat Devolli, een clublid en zakenman. Het middelpunt – een stalen balk van de ruïnes van de Twin Towers, geschonken door de brandweer van New York City – was volgens Asllani een must. “New York City is bijna 7.400 kilometers verwijderd van Peja, ‘zei Asllani in zijn toespraak tijdens de inwijdingsceremonie,’ maar op die specifieke dag, 11 september, voelde het dichterbij omdat deze tragedie mensen heeft verenigt.

0
Is het aantal landen dat burgers heeft verloren bij de aanslagen van 9/11, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Fiji

Samen met vrijwilligers uit de gemeenschap hebben leden van Rotary Club Lautoka in september meer dan 4.000 mangroveboompjes geplant langs een strand van bijna 2 kilometer lang bij Taiperia. Het gebied, de thuisbasis van Fijiërs met een laag inkomen, ligt op ongeveer 4 km van het centrum van Lautoka, op het eiland Viti Levu. “Voor een kleine eilandstaat als Fiji is het bijzonder belangrijk om het voortbestaan van onze huizen en middelen te beschermen, aangezien de meeste bevolking van het land in de buurt van kustgebieden woont”, zegt clubvoorzitter Chirag Parmar. “De aanplant van mangroven helpt deze gebieden te beschermen tegen kusterosie en rehabiliteert ook het ecosysteem van onze kustlijn.” De club werkte samen met het ministerie van Bosbouw aan het project en gebruikte $ 130 aan donaties om de aanplant te kopen. “We gebruikten een kleine hoeveelheid geld van een veel grotere donatie die we ontvingen van de International Fellowship of Rotarian Scuba Divers”, voegt Parmar toe, waarmee hij de diepgang van Rotary Fellowships illustreert.

0
mangrovesoorten in Fiji

Deel dit via: