Rotary Academy: waardevol voor jong talent, maatschappelijke projecten én de verbinding in onze club

“Hoe kunnen we de brede ervaring van onze leden delen met jonge mensen, ze daarmee inspireren en tegelijk fondsen werven voor een goed doel?” Die vraag bracht de commissie Vocational Service van Rotary Club Apeldoorn in 2019 tot het idee van de Rotary Academy. Een win-win situatie, die nog meer positieve effecten blijkt te hebben.

Je staat er niet elke dag bij stil, maar een Rotary Club is een waardevolle bron van kennis en ervaring in de meest uiteenlopende richtingen. Zomaar een paar onderwerpen: organizational change, corporate governance, risk management, agile werken, marketing, de mogelijkheden van technologie en digitale ontwikkelingen. Onder leiding van Michel Wessel en zijn commissie Vocational Service zetten de leden van Rotary Club Apeldoorn die kennis en ervaring actief in. Ook stellen ze hun veelal unieke werklocaties belangeloos beschikbaar als studieruimte. Jonge gemotiveerde mensen raken geïnspireerd en tegelijk werven we als club fondsen. Het collegegeld voor deelname aan de succesvolle Rotary Academy komt namelijk volledig ten goede aan maatschappelijke projecten.

Deelnemers komen uit alle hoeken van de maatschappij. Het zijn vaak ondernemers of veelbelovende jonge mensen uit het bedrijfsleven. Daarnaast komen ook enthousiaste kandidaten uit de publieke sector en non-profit organisaties. Het gaat altijd om getalenteerde maar vooral intrinsiek gemotiveerde leergierige young professionals met minimaal vijf jaar werkervaring. Zij gaan in vijf inspiratiesessies met verschillende thema’s aan de slag in groepen van ongeveer 10 deelnemers. Er wordt kennis gedeeld, geluisterd en gediscussieerd. Er worden opdrachten gemaakt en ondertussen leren deelnemers én inspiratoren van elkaar. Irene Halsema, een van de deelnemers, vertelt:

“De Rotary Academy is een goed opgezet programma met interessante en uiteenlopende onderwerpen aan de hand van interactieve sessies. Dank voor de inspirerende avonden en het delen van kennis en ervaring!”

“Het is écht Learning by Sharing”, zegt Michel Wessel. “Deelnemers gaan naar huis met veel waardevolle nieuwe kennis en tegelijk bouwen ze aan hun netwerk. Daarnaast biedt het programma ons als club een extra positief effect. Het brengt ons in contact met leuke jonge mensen die op een inspirerende wijze kennis maken met Rotary als serviceorganisatie. We verwachten daarmee ook een positief effect op onze ledenwerving.”

Er zijn inmiddels andere Apeldoornse clubs aangehaakt bij ons programma. Daarnaast draagt het District Oost-Nederland (D1560) de Rotary Academy een warm hart toe. Volgens districtsgouverneur Wim Gerards is met de Rotary Academy naast het Rotary leerinstituut (RLI) en de RYLA de cirkel rond als het gaat om het breed inzetten van mogelijkheden van ondersteuning en begeleiding.

Meer weten over de Rotary Academy? Wil je meedoen als inspirator, deelnemer of heb je een werknemer voor wie dit programma heel waardevol kan zijn? De vijfde editie staat gepland voor het voorjaar van 2023. Kijk op de website https://www.rotaryacademy.nl voor meer informatie.

Deel dit via: