Een creatieve kijk op de Four-Way Test

Vocational of beroepsethiek is een van de unieke pijlers van Rotary. Het betekent dat Rotarians hoge ethische waarden hanteren in hun professionele en maatschappelijke handelen, maar ook dat je vanuit je beroepsachtergrond, studie, opleiding, kennis, kunde en ervaring deze inzet in de meest brede zin van het woord. Een van de toetsstenen hiervoor is de Four-Way Test. Deze stamt al uit 1932 en is opgesteld door Rotarian Herbert J. Taylor om een fabriek te behoeden voor een faillissement. En dat lukte! Recent liet Dennis Wong, medeoprichter van de Rotarian Action Group for Peace en lid van de E-Club of World Peace, zich hier opnieuw door inspireren.

Imagine … stel je eens voor dat je conflicten aanpakt vanuit kameraadschap, empathie, verantwoordelijkheid, vertrouwen en gemeenschappelijkheid. Dat is de Four-Way Test. 

Imagine … stel je de kracht voor die deze vier vragen kunnen hebben om conflicten zonder geweld op te lossen en een bijdrage te leveren aan vrede, in eigen kring of verder weg.

De Four-Way Test is een unieke Rotary-benadering om conflicten, uitdagingen en dilemma’s aan te pakken, problemen op te lossen en zorgvuldig beslissingen te nemen om de gewenste resultaten te bereiken. Het kan ons helpen om meer wederzijds begrip en vertrouwen te kweken, om samen eerlijke en duurzame oplossingen te creëren. De Four-Way Test is een toetssteen voor Rotary-leden als ze zich in moeilijke situaties bevinden, een ethische en effectieve gids in hun persoonlijke en professionele relaties.

Conflicttransformatie is het proces om conflicten zonder geweld om te zetten in een constructieve verandering. Het verschilt van benaderingen van conflictoplossing en conflictbeheersing door te erkennen dat hedendaagse conflicten meer vereisen dan een herformulering van standpunten.

De Four-Way Test is geen rigide proces. Wees creatief en je kunt de volgorde van de vier vragen verwisselen. Hieronder staan ideeën voor het gebruik van de Four-Way Test en concepten voor conflicttransformatie gericht op constructieve verandering zonder geweld.

Zal het GOODWILL en BETERE VRIENDSCHAPPEN opbouwen?

GEMEENSCHAP. Rotarians staan erom bekend sociaal te zijn en relaties op te bouwen. Zorg ervoor dat het proces soepel verloopt, dat er een gevoel van respect en openheid is, ook om vragen te stellen die leiden tot creatieve en innovatieve oplossingen. Bespreek en stem af vanuit de gewenste resultaten.

 

Zal het GUNSTIG zijn voor alle betrokkenen?

EMPATHIE. Heb een open geest en wees nieuwsgierig naar nieuwe ideeën, nieuwe toepassingen en andere standpunten. Overweeg veel opties en bouw voort op verschillende ideeën. Kom tot wederzijds begrip en voordelige oplossingen die duurzaam en schaalbaar zijn.

Is het EERLIJK voor alle betrokkenen?

VERANTWOORDELIJKHEID. Identificeer en engageer alle geïnteresseerde en betrokken partijen. Probeer alle standpunten te begrijpen in de context van dilemma’s en het bereiken van gedeelde doelen.

Is het de WAARHEID?

VERTROUWEN. Rotarians handelen met integriteit en vanuit hoge ethische normen. Erken en definieer het probleem inclusief de onderliggende oorzaken. Verzamel informatie en pas kritisch denken toe door aanvullende vragen te stellen om het verschil tussen feiten, overtuigingen, aannames en meningen te identificeren. Wees bovendien een vertrouwde probleemoplosser.

De Four-Way Test is een adaptief proces. Het houdt rekening met ieders standpunten en zorgen, maar ook met behoeften en wensen. Het is ontworpen om vertrouwen te kweken en ons te dienen, zodat een eindresultaat in ieders belang is. Dit dient tevens het doel van DEI: diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Ieders inbreng en mening worden gewaardeerd en meegewogen.

De vragen zijn al bijna 100 jaar oud maar nog steeds actueel. Zeker in dit feestjaar van 100 jaar Rotary in Nederland is het goed nog een vijfde vraag toe te voegen: Is it FUN? Oftewel: hebben we samen plezier? Probeer deze set van vijf bespiegelingen eens als zich de gelegenheid voordoet.

Tip:
Houd zowel de Gulden Regel (1) als de Platina Regel (2) in gedachten.

  1. Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.
  2. Stem je communicatiestijl af op die van de ander.

 

Wim Gerards
DG District 1560

* Hugh Miall, Conflicttransformatie: een multidimensionale taak

 

Deel dit via: