100 jaar Rotary in Nederland Estafette 

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. De eerste etappes zijn afgelegd in Noord-Holland (D1580). 

In Rotary Magazine online februari hebben we een overzicht gegeven van de activiteiten in februari. Hieronder staan de activiteiten van maart.

3 maart
Rotary Club Heiloo vierde het honderdjarig bestaan van Rotary in Nederland afgelopen vrijdag 3 maart door kinderen van de basisscholen in Heiloo te trakteren op een middag ijspret in De Meent in Alkmaar.

4 maart
Op zaterdag 4 maart was er feest bij de Rotary clubs in Midden-Kennemerland. De Rotary clubs vierden hun 100 jarige bestaan met een historische fietsestafette. De estafette ging langs unieke en historische locaties. De zes Rotaryclubs in de regio sloegen de handen ineen om dit mogelijk te maken.

5 maart
Met veel oe’s en ah’, uitgestoken tong en spiervertoon hebben leden van de honderdjarige Rotary op het rugbyveld in Haarlem aandacht gevraagd voor hun goede doel. Bij wijze van verjaardagskado nemen de tien rotaryclubs in Zuid-Kennemerland de kinderen die in armoede leven in de regio onder hun vleugels. De Haka, een Maori-dans onder aanvoering van de Nieuw-Zeelandse trainer van de rugbyclub RFC Haarlem, was daarvoor een goede ondersteunende yell.

11 maart

De estafette in D1580 zit er op. Afgelopen weekend was het laatste evenement in Hoofddorp.

‘Geslaagd evenement in Hoofddorp door samenwerkende clubs met n opbrengst van € 10.250,- voor onderzoek naar dementie. Plus de overdracht van de gouden estafette-schop van Rotary District 1580 Noord-Holland naar Rotary Midden-Nederland – D1570 NL. De burgemeester heeft t startschot gegeven voor de fietsmarathon voor onderzoek naar dementie. In beweging blijven is belangrijk voor je gezondheid!

Dit evenement is georganiseerd door samenwerkende clubs: Rotary Haarlemmermeer van 1852, Rotary Haarlemmermeerlanden, Rotary Haarlemmermeer, Rotary Aalsmeer Mijdrecht Uithoorn en Rotary Haarlemmermeer Schiphol.‘ 

De estaffete is zondag 12 maart aangekomen in D1570. Hier staat een impressie van de activiteiten.

12 maart

De estafette in Rotary Midden-Nederland – D1570 NL is zondag 12 maart goed van start gegaan. 

De twee clubs uit Stichtse Vecht. RC Maarssen Breukelen fietste de gouden schep naar Maarssen, werden warm onthaalt met sterke koffie -fijn na de regen- door RC Maarssen. RC Maarssen fietste de schep vervolgens naar Haarzuilen.

Als start werd ‘t Rotary-lied op ‘t carillon gespeeld. 

Daarna op pad om de fiets in ontvangst te nemen in de Metaalkathedraal. Daar overhandigde Rotaryclub Haarzuilens de vertegenwoordigers van de Utrechtse Rotary clubs gezamenlijk de estafetteschop.

Na een korte tussenstop ging deze schop naar Rotaryclub Fletiomarie in Harmelen – hier is spontaan samen de puzzel gelegd. En werd de schop weer doorgegeven.

18 maart 

Rotary club Utrecht Fletiomare naar Rotary club Woerden.

Rotary club Bodegraven: Prachtig lenteweer vandaag bij de etappe van Rotary club Bodegraven naar Rotary Ter Aar! 

19 maart

Rotary club Ter Aar: Een ietwat vreemde optocht was vandaag te zien tussen Nieuwkoop en Aarlanderveen. Fietsers en lopers begeleidden een bed uit de Langeraarse beddenrace, een duofiets, een bakfiets met daarin een ‘gouden’ schep. Dit heeft alles te maken met het 100-jarig bestaan van Rotary in Nederland. Dat wordt gevierd met een estafette over 5000 kilometer over mooie fietspaden, die in januari in het Olympisch Stadion in Amsterdam is begonnen. Alle 500 Rotaryclubs in Nederland doen elk op hun eigen wijze een stukje van die 5000 kilometer en geven het estafettestokje, in de vorm van een bakfiets en een schep, door aan een volgende club. De estafette mondt uit in het planten van een voedsel- en speelbos, waarvoor dus de schep nodig is.

Zaterdag was het de beurt van Rotary Ter Aar om de schep en de bakfiets naar Aarlanderveen te brengen, om die door te geven aan Rotary Nieuwkoop.

Rotary club Jacobswoude: Een zeer geslaagd estafette weekend met Rotary. In het kader van 100 jaar Rotary, fietsen alle Rotary clubs door het land om symbolisch een schep en bakfiets door te geven met het thema people in action. Dit weekend waren wij aan de beurt. 

Zaterdag was het de beurt van Rotary Ter Aar om de schep en de bakfiets naar Aarlanderveen te brengen, om die door te geven aan Rotary Nieuwkoop.

Het stokje en de bakfiets van Trekbikes Shop gingen van Rotary Ter Aar via Rotary Nieuwkoop naar Rotary Jacobswoude. Bedankt voor jullie deelname!

25 maart

Zaterdagmiddag 25 maart trokken de bijzondere bakfiets én een gouden schep door Schoonhoven richting IJsselstein.

26 maart

Hoewel de route is uitgezet langs mooie fietspaden en de bakfiets elektrische ondersteuning heeft, was het even onzeker of de rotarians uit Bunnik wel zouden arriveren. Want het regende pijpestelen die ochtend! Het welkomstcomité van Wijk bij Duurstede had gelukkig niet voor niets een herkenbaar eindpunt gemaakt van levensgrote puzzelstukken en de bakfiets met schep kon zoals gepland worden overgedragen.

Op zondagmiddag was het de beurt aan RC Rijnwoude om het stokje door te geven. Dat ging naar RC Waddinxveen waar ze samen de puzzel hebben gelegd: teamwork!

Deel dit via: