Water is leven

Als Gouverneur van district 1590 ‘Noord-Nederland’ heb ik deze maand de eer om het voorwoord te schrijven met het internationale maandthema WASH: Water Sanitatie en Hygiëne. De reden dat ik gevraagd ben dit te schrijven is omdat de landelijke estafette die van 22 april tot 8 juli a.s. door het district Noord-Nederland loopt het focusgebied WASH heeft. De gouden estafetteschep zal dan ook o.a. suppend en varend met een solarboat worden doorgegeven.

Water is een heel breed onderwerp en dat maakt het ook uitdagend. In de hele wereld hebben we ermee te maken: van watersnood tot schaarste en van noodzakelijke sanitaire- en schoon drinkwatervoorzieningen tot de noodzaak om een einde te maken aan de PlasticSoup. Schoon water, sanitaire voorzieningen en voorlichting over hygiëne zijn basisbehoeften voor
een gezond milieu. Wanneer mensen toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen, nemen door water overgedragen ziekten af, blijven kinderen gezonder en gaan ze regelmatiger naar school. Er zijn prachtige Rotary waterprojecten in ons land, zoals het IHE in Delft met een sponsorprogramma voor internationale studenten om de kennis over Water wereldwijd te stimuleren, EndPlasticSoup en het 6T (Tanks, Trees, Toilets, Table banking, Training en Teaching en Transformation) en WASH for Schools project in Tanzania en Kenia voor een duurzame oplossing. Ook de Rotary Waterwandelingen die door een aantal Rotaryclubs in Nederland worden georganiseerd zijn een mooi voorbeeld. 

De meeste districten in Nederland kennen een watercommissaris. Die commissarissen komen landelijk bij elkaar in het landelijke Waterplatform. In district Noord-Nederland is gekozen voor een andere invulling. Op dit moment hebben 45 van de 68 Rotaract- en Rotaryclubs een watercommissaris wat betekent dat dit thema bij die clubs goed op de agenda kan worden gezet. Twee tot drie keer per jaar komen ze op initiatief van de waterkerngroep, waarvan de voorzitter ook aan het landelijk Waterplatform deelneemt, in het district bij elkaar om inspiratie op te doen en kennis te delen. Zo weten ze wat er op het gebied van water in het district en landelijk speelt. Deze bijeenkomst wordt altijd gecombineerd met een bezoek aan een locatie die met water te maken heeft.

Als Gouverneur heb ik het voorrecht gehad om een paar keer te mogen aansluiten bij deze bijeenkomst met de watercommissarissen. Ik vond het erg leerzaam en inspirerend. Misschien is het voorbeeld van Noord-Nederland een mooie inspiratie voor andere districten om met elkaar in Nederland een ‘Waterbeweging’ te krijgen waardoor vanuit de Rotaryclubs een bijdrage kan worden geleverd aan de doelstelling van het focusgebied schoon water en sanitatie in 2030.
Samen werken aan de hetzelfde doelstelling van schoon water en sanitatie, dát is de kracht van Rotary!

Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!      

Gerda Breeuwsma
Districtgouverneur  2022-2023 – district 1590

Deel dit via: