Elke slok water is kostbaar

Als je in Australië woont, denk je vaak aan water. En als je naar de outback reist, in het midden van het land, kun je niet anders dan je afvragen hoe in zo’n dor klimaat al duizenden jaren leven mogelijk is. Elke slok water is kostbaar. En steeds schaarser, nu de klimaatverandering zich steeds meer laat voelen.

Juliet en ik wonen gelukkig in een gematigd kustklimaat, niet ver van Melbourne. Maar ook hier waren de watervoorraden nog niet zo lang geleden zo teruggelopen dat er strenge beperkingen moesten worden ingesteld. Tegenwoordig vangen wij regenwater op, maar in veel delen van de wereld hebben mensen deze mogelijkheid niet.

Water is essentieel om te overleven, waar dan ook. Velen stellen zich daar nooit vragen bij. Volgens de Verenigde Naties hebben momenteel echter twee miljard mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Helaas sterven elk jaar ongeveer 300.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree als gevolg van slechte sanitaire voorzieningen, gebrek aan hygiëne of onveilig water – allemaal zaken die we kunnen aanpakken…

Dit is waar de Rotary Foundation om de hoek komt kijken. Met jouw gulle steun bieden we drinkwater en sanitaire voorzieningen aan talloze gemeenschappen over de hele wereld. Onze Global Grants worden ingezet voor het bouwen van toiletten en het stimuleren hygiëne in Filipijnse dorpen tot het aanleggen van infrastructuur om permanente toegang tot zuiver water te verschaffen in Brazilië.

De problemen m.b.t. water en sanitaire voorzieningen in de wereld zijn te groot om alleen op te lossen. Maar wanneer we samenwerken met andere districten voor Global Grants of met grote agentschappen zoals USAID, wordt onze impact vermenigvuldigd. Vergeet ook niet dat een van onze beste partners te vinden is binnen onze eigen Rotaryfamilie: Rotaract.

Vanaf dit jaar kunnen ook Rotaractclubs Global Grants aanvragen. Ik moedig Rotary en Rotaract dan ook aan om samen te werken aan bestaande Grant-projecten, en Rotaryclubs om Grants te steunen die door Rotaract worden aangevraagd. Samen kunnen Rotary en Rotaract onze Foundation naar een hoger niveau tillen!

Ian H.S. Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: