Youth service

Iedereen kent het gezegde: Wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst.

Dit geldt zeker ook voor ons als Rotary. Velen van ons zijn op de hoogte van Youth Service, één van de 5 pijlers van Rotary International. Natuurlijk geeft iedere Rotaryclub een eigen invulling aan deze Avenue, maar vaak gaat het om de uitwisselingsprogramma’s.

In ons land hebben we de Multi District Jeugdzaken Commissie (MDJC). Namens de zeven Rotary Districten in Nederland coördineert en begeleidt de MDJC 3 internationale jeugduitwisselingen vanuit Rotary: één Long Term en twee Short Term uitwisselingen.

De MDJC zorgt voor een exacte match tussen het aantal Nederlandse jongeren dat naar het buitenland reist en het aantal buitenlandse jongeren dat Nederland bezoekt en zij zorgt voor de plaatsing van alle deelnemers zowel in binnen- als buitenland.

Maar er gebeurt veel meer op het gebied van Jeugd binnen onze Rotary. We hebben Interactclubs en Rotaractclubs die prachtige projecten oppakken.

Kijk maar eens naar het filmpje dat onze RI President Jennifer Jones heeft opgenomen met de Interactclub Scala College in Alphen aan den Rijn over hun project Alpe d’HuZes.

Onlangs was ik op clubzoek bij de Rotaractclub Utrecht en hoorde ik een enthousiast verhaal over een reis van leden van Rotaract Nederland naar India voor End Polio Now! Rotaracter Merlin Leemhuis vertelde dattijdens de Peace Conference van 2023 RI vicevoorzitter Nicki Scott de Rotaracters toe sprak over End Polio Now. Hierdoor kwamen zij op het idee om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zij kregen contact met een Rotarian uit Agra, de stad van de Taj Mahal, in India. Daar staat men te springen om hulp en daarom reist een groep van elf Rotaracters en Rotarians (net Rotaract-af) van 10 tot en met 17 september 2023 af naar Agra.


In India hebben de lokale gemeentelijke gezondheidsdiensten in kaart welke kinderen nog geïmmuniseerd moeten worden. In samenwerking met deze instanties gaan de Rotaracters  kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar immuniseren tegen polio. Daarnaast zullen ze een lokaal oogziekenhuis bezoeken en een school bezoeken die is opgericht door Rotary-clubs. Deze school heeft als doel onderwijs te bieden aan de armste kinderen in de omgeving. Uiteraard willen zij de kinderen ook wat meegeven. Daarom zijn ze op zoek naar sponsors die dit geweldige project (financieel) willen ondersteunen. Bent u of uw club geïnteresseerd? Neem dan contact op met Marlin Leemhuis (marlinleemhuis@gmail.com of 06 520 585 91).

Want ook hier geldt: Alleen ga je soms sneller, maar samen kom je verder.

Aad Otto
District Governor 1570 Midden-Nederland 2022-2023

Deel dit via: