Clubacties voor geestelijke gezondheid

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 10 oktober uitgeroepen tot Werelddag voor Geestelijke Gezondheid. Omdat Rotary dit jaar speciale aandacht besteedt aan dit onderwerp, wil ik graag een antwoord geven op een vraag die me vaak wordt gesteld: ‘Hoe kan mijn club hieromtrent iets ondernemen?’.

Er zijn enkele prachtige voorbeelden van Rotariërs die al in actie zijn gekomen. Op de Filippijnen hield Rc Tiaong-Hiyas een 12 weken durende ‘challenge’ waarbij moeders werden aangemoedigd om een aantal gezondheidsonderzoeken te laten uitvoeren en zich te laten begeleiden naar een gezondere levensstijl.

Op het einde van dit project hadden deze vrouwen een sterke band ontwikkeld en besloten ze een Rotary Community Corps op te richten met de naam Ilaw ng Tahanan (‘iemand die het huis verlicht’). Zo willen ze meer moeders betrekken bij gezondheidsvoorlichting en ondersteuning op het gebied van welzijn – en later jeugdzorg, preventie van tienerzwangerschappen en hulp bij ongezond middelengebruik. Bijna een jaar later plant dit RCC de opening van een eigen gezondheidscentrum, waar moeders terecht kunnen voor onderlinge steun.

Een ander goed voorbeeld is te vinden in Colorado. In de herfst van 2021 vormden enkele leden van Rc Highlands Ranch de ‘Rotary Clubs of Colorado Endowed Fellowship for Pediatric Mental Health’, waardoor het lokale kinderziekenhuis zijn afdeling kinderpsychiatrie beduidend kan versterken, met meer personeel en dus meer afspraakmogelijkheden.

Sindsdien heeft het project nieuwe donateurs aangetrokken. Dankzij de investeringsinkomsten uit een schenking van 500.000 US$ kan de opleiding van een ‘fellow’ – een psycholoog of psychiater – in het kinderziekenhuis ondersteund worden. Elke één tot twee jaar wordt een nieuwe fellow benoemd, te beginnen in het voorjaar van 2024. Dit zal na verloop van tijd het beroepskader in de geestelijke gezondheidszorg aanzienlijk versterken, ten bate van alle kinderen uit Colorado en de naburige staten.

Er zijn nog veel meer geweldige verhalen over geestelijke gezondheidsprojecten te vinden op Rotary Showcase. Ik nodig u ook uit uw eigen ervaringen te delen wanneer u een project opstart. Stuur gerust ook een bericht naar mindhealth@rotary.org met voorstellen of ideeën over geestelijke gezondheid die u wilt delen binnen Rotary.

Op 10 oktober zal ik een Facebook Live-evenement organiseren, waar we de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid zullen vieren en verder zullen onderzoeken hoe Rotariërs hier een verschil kunnen maken.

Graag sluit ik af met de volgende bedenking. Op dit moment is er vast iemand die u kent in de Rotarywereld – in uw club, bij een project waaraan u hebt meegewerkt, bij een Rotary Fellowship of Rotary Action Group – die wel wat meer van uw tijd en aandacht zou kunnen gebruiken. Rotary staat bekend om haar netwerk van wereldwijde vriendschap, en dat betekent ook dat je er voor elkaar moet zijn. Authentieke contacten van mens tot mens, daar draait Rotary om…

Laten we niet gewoon vragen ‘Hoe gaat het?’ maar ‘Hoe gaat het écht met je?’. Ook op die manier kunnen we, via Rotary, hoop blijven brengen in de wereld.

 

Gordon McInally
President Rotary International

Deel dit via: