Districtnieuws
Carlo Nash ontvang PHF onderscheiding
Henk Jaap Kloosterman , DRFC en IHE verwoordt het aldus:
Carlo Nash (RC Voorburg-Vliet) is in april 2017 lid geworden van Rotary. Hij heeft een aantal eigenschappen die hem een geweldig goede Rotarian maken. Een daarvan is dat als hij ergens "ja" tegen zegt, hij dit ook met 200% inzet en commitment zal doen. Omdat hij een professionele achtergrond heeft in de watersector heeft, was het niet verwonderlijk dat hij al binnen enkele maanden bij het IHE scholarship project betrokken raakte, hij daar met veel verve en enthousiasme ingestapt is, en als snel de coördinatie van de host-counselors op zich heeft genomen. Vooral de vrouwelijke IHE-studenten vonden een "water-vader" in Carlo en zo ontstond de groep van "Carlo's Angels", die allen ook na hun afstuderen contact bleven onderhouden met Carlo. Carlo kreeg de smaak te pakken van zijn water-rol in Rotary en werd op 1 juli 2019 D1600 water-commissaris, en bouwt hiermee aan "water-bruggen" binnen Rotary. En dit alles met de bescheidenheid van een echte Rotarian die iets voor anderen wil betekenen. En alsof dit al niet genoeg is, wordt hij ook per 1 juli 2022 inkomend voorzitter van RC Voorburg-Vliet !!
April is dus ook de maand dat Carlo zijn eerste Rotary-lustrum mag vieren, en wat is een mooiere manier dan dit te bezegelen met een super verdiende Paul Harris Fellow (PHF) onderscheiding !! Carlo is een Rotarian zoals je die niet vaak tegenkomt en RC Voorburg-Vliet is trots en blij, dat ze hem in hun club hebben !!
Vacatures in ons district
Vacature Assistant gouverneur regio II en regio VI
Rotary D1600 zoekt jou!
Wat zoekt D1600? Een Assistent Gouverneur uit regio 2 (Rotterdam-Rechtermaasoever) en regio 6 (Westland-Delfland).
Ben jij een echte Rotarian die zich wil gaan inzetten voor verbinding met 'jouw' regio en de districtsstaf, dan is dit een uitgelezen mogelijkheid. Samen met de 7 andere collega AG's ondersteun je de gouverneur en clubbesturen. Je helpt mee de Rotary doelen te vertalen en bent het aanspreekpunt voor de clubs.
Een gouverneur is slechts één jaar in 'echte' functie, een AG daarentegen leert de clubs goed kennen omdat deze rol voor drie jaar vervuld wordt. Hierdoor ben je in staat een langdurige relatie op te bouwen.
Op https://www.rotary.nl/d1600/login/districtsstaf/Vacature%20AG/vind je meer informatie. Daarnaast willen je collega AG's je met alle plezier wegwijs maken in deze leuke rol.
Heb je interesse bel, mail of app mij !
Tot binnenkort.
Met vriendelijke groet,
Willie Palm
DG 2021-2022 District 1600
Vacature DJC
De District Jeugd Commissie krijgt binnenkort een vacature. Gerben Hillebrand, de huidige District Jeugd Commissaris is namelijk verhuisd en wil zijn werk op het gebied van Jeugd graag overdragen aan een opvolger. Voor meer informatie : gerben.hillebrand@gmail.com
Vacature DC Vocational
De DC Vocational zoekt uitbreiding van het DCV team.
Vind je het inspirerend en leuk om deel uit te maken van de districtscommissie Vocational?
In een creatieve wisselwerking met de clubs in ons district, geven we actief vorm aan vocational services. Vocational service vormt immers het kloppend hart van Rotary.
Vaak is er onduidelijkheid over wat Vocational precies is of wat je ermee kunt bereiken in jouw club. Als districtscommissie streven we naar meer kwantitatief en kwalitatief verbinding te maken met de clubs, deze te faciliteren Vocational levend te maken en of te houden. Willen staan voor een integere beroepsuitoefening en dienstverlening, dit bespreekbaar durven maken en ook uitstralen.
Hoe doen we dat:
- We organiseren een themabijeenkomst voor inkomende voorzitters en voorzitters vocational services. Hierdoor krijgen zij scherp wat zij in hun jaar willen bereiken en op welke wijze ze dit kunnen doen.
- We geven workshops in clubs aan de hand van hun vraag. Dat kunnen dilemma’s zijn of andere levende thema’s waar de club mee bezig is.
- We versturen nieuwsbrieven en sluiten aan bij andere districtscommunicatie.
- En we organiseren één keer per jaar een groter thema evenement.
Wat verwachten we van jou:
- Je denkt mee over nieuwe ontwikkelingen en thema’s binnen Vocational services.
- Je onderhoudt contact en communiceert met diverse Rotaryclubs in het District om een vertrouwensrelatie op te bouwen.
- Je kunt de behoefte van de clubs, al of niet samen met een ander commissielid, omzetten in workshops op maat.
- Je geeft workshops of leidt discussies samen met een van de andere commissieleden op verzoek van clubs.
- Je gaat de dialoog aan over morele dilemma’s en hebt een onderzoekende houding ten aanzien van zienswijzen van anderen en jezelf.
- Voor jou zijn integriteit en dienstbaarheid belangrijk.
- De taak is vrijwillig maar niet vrijblijvend en je bent bereid minimaal 6 keer per jaar samen te overleggen.
- En je wilt minimaal 3 jaar deel uit maken van de commissie.
Vind je dit inspirerend? Neem dan contact op met:
Nico de Vrij, district cie. 1600 Vocational Service.
Over de grenzen van een ander heen gaan….
De kranten en het nieuws staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Soms is dat gedrag in de ogen van degene die dat gedrag laat zien, een flauw mannengeintje, een onschuldig grapje, de ontvanger ‘moet maar niet zo moeilijk doen’ of: ‘die moet maar eens leren incasseren’.
Ik denk dat wij allemaal, jij en ik, wel eens zoiets dergelijks te horen kregen wanneer we geplaagd werden, of misschien wel gepest, op school….. ik hoop het niet voor je, maar zo ja, dan weet jíj in elk geval hoe het voelt wanneer de dader de verantwoordelijkheid voor diens[1] gedrag afwijst, maar juist naar jóu wijst als oorzaak of aanleiding van zijn eigen gedrag……
Ongewenste omgangsvormen, en nog een graad erger: grensoverschrijdend gedrag. Gedrag waarmee over de grens van de ander wordt heengegaan, heen gewalst, gedrag dat op geen enkele manier respect laat zien voor de ander, dat vernederend is, vernietigend.
Wij Rotarians laten natuurlijk geen grensoverschrijdend gedrag zien. Toch? Hmmm…. Laten we dat maar niet te stellig zeggen. Ook in Rotary komt grensoverschrijdend gedrag voor, helaas. Immers, we zijn met zó velen, we zijn wat we noemen een ‘afspiegeling van de maatschappij’, dus is het statistisch gezien te verwachten dat er óók onder Rotarians mensen zijn die zich grensoverschrijdend gedragen.
Hoe gaan we hier nou mee om? Ik denk dat er bij IEDERE Rotarian de verantwoordelijkheid berust, om het EIGEN gedrag eens langs de 4Way test te leggen. De 4Waytest wordt vaak gezien als een test voor de ander, maar is op de allereerste plaats bedoeld als een test voor je eigen gedrag. En dan moet je ‘gedrag’ maar ruim opvatten: zowel verbaal als non-verbaal gedrag, werkelijk – fysiek – gedrag, attitude jegens anderen.
De vier vragen die iedere Rotarian op gezette tijdens eens aan zichzelf zou moeten stellen:
1: is het waar?
2: Is het billijk voor alle betrokkenen?
3: Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?
4: Komt het alle betrokkenen ten goede?
Zelfreflectie, op het eigen gedrag dus. Een stuk moeilijker dan reflectie op ándermans gedrag….
Eerlijk zijn tegenover jezelf is niet gemakkelijk. We zijn mensen, ik zou zeggen DUS hebben wij allemaal een smoezenboekje, de een ’n wat dikker smoezenboek dan de ander. Niets menselijks is ons vreemd. Het smoezenboek(je) is handig om onszelf en ons gedrag vrij te pleiten. Waarmee we wél (een stuk van) de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag afwijzen.
Als we grensoverschrijdend gedrag laten zien, van wélke aard dan ook, en we leggen daar die 4Way test langs, wel, dan is het toch écht een ander verhaal.
Je denigrerend en neerbuigend uitlaten over een clublid, ik noem maar eens een voorbeeld. Is het dan wáár wat je over die ander denkt en/of zegt? Heb je niet eerder een vooroordeel over die ander? Zou kunnen hè? Denigreren is laten merken dat je iemand onbelangrijk, waardeloos vindt. Neerbuigend: de ander voelt dan dat je op hem/haar neerkijkt. Synoniem is minachtend: je acht iemand minder dan je zelf bent, te min om normaal mee om te gaan, dus ‘mag je je bepaald gedrag veroorloven’: het is ‘toch maar een ‘….. vul maar in….
Is grensoverschrijdend gedrag billijk voor alle betrokkenen? Grensoverschrijdend is niet billijk, voor degene wiens grens wordt overschreden. Het is misschien ‘billijk’ ( lees: te billijken) in de ogen van de dader. Die vindt dat hij met het eigen gedrag best over de grens van de ander heen mag gaan, want......... vul maar in. Kenmerk: de dader redeneert uitsluitend vanuit zichzelf, kan of wil zich niet verplaatsen in hoe het voor de ander is, en of het schade toebrengt daar heeft de dader mogelijk helemaal geen oog voor.
Bevordert grensoverschrijdend gedrag vriendschap en onderling vertrouwen? Misschien dat de ene grensoverschrijder maatjes wordt met een andere grensoverschrijder, in die zin ontstaat er dan misschien vriendschap tussen die twee, maar ik zie dat dan meer als partners in crime. Het serieuze antwoord op vraag 3 is natuurlijk: NEE Grensoverschrijdend gedrag beschadigt vriendschap en vertrouwen.
En dan vraag 4: komt het alle betrokkenen ten goede? Opnieuw een dikke NEE. Iemands grenzen niet respecteren, neerbuigend je niets aantrekken van bezwaren, van het slachtoffer of van medeclubleden die jou aanspreken op jouw gedrag, dat komt uiteindelijk óók jouzelf niet ten goede.
Nog een laatste stichtelijk woord van de gouverneur We hebben ook kernwaarden binnen Rotary: kameraadschap ( fellowship), integriteit, leiderschap, diversiteit en service ( dienstbaarheid). Als ik mij onbehoorlijk, grensoverschrijdend gedraag jegens anderen ( in maar ook buiten de club) erken ik in feite deze kernwaarden niet. Samen met het niet opvolgen van de 4Way test, zou ik me moeten afvragen of ik dan wel een echte Rotarian ben. Ik denk het niet. En ik zou me dan moeten afvragen of ik wel pas binnen Rotary.
Pfff….. Gelukkig is er verderop in deze nieuwsbrief ook luchtiger kost. Lees de rest ook en verheug je op het Rotary Festival. Je komt natuurlijk!
April/mei 2022
Willie Palm, DG 2021-2022 D1600
[1] Waar ‘hij’ staat kun je ook ‘zij’ lezen!
PHF voor Siebe Stellingwerff Beintema in Zwitserland
Siebe Stellingwerff Beintema legt uit waarom hij de PHF heeft ontvangen:
Zwitserse Rotarians kopen al vele jaren End Polio Now tulpen. Dit is destijds in gang gezet door PDG1570 Marion van den Brink.
Elk jaar gaat een grote zending, orde van grootte 400-500 doosjes naar Zwitserland. Die komen in de tuinen van Rotarians, maar ook worden ze geplant in het park van Morges, waar elk jaar een Tulpenfestival plaats vindt. Bij die End Polio Now perken staat ook altijd een uitleg over End
Polio Now.
De bestelling vanuit Zwitserland wordt de laatste jaren door mij gecoördineerd. Ik heb veel contact met hen en ik zorg dat de bestelling op tijd wordt afgestuurd. Een zeer prettig contact, dat door hen en mij op prijs wordt gesteld. Vorig jaar november ben ik in Geneve langs geweest bij de trekkers van de actie daar en met hen geluncht. Dat was de eerste keer dat we elkaar in levende lijve zagen.
De contactpersonen zijn:
- Oliver Rosenbauer, lid van RC Geneve International. Oliver is Communications Officer bij de WHO voor Polio. Oliver is de Rotary National PolioPlus Advocacy Advisor for Switserland/Liechtenstein.
- Edy Bucher, geen Rotarian, maar polio-survivor. Edy is zeer betrokken bij de actie. Oliver was spreker, via Zoom, op de bijeenkomst ter afsluiting van de 2021 actie op 8 april.
Oliver Rosenbauer, Edy Bucher en ook Urs Herzog, de voorganger van Harriette Verweij als Zone TRF-persoon, hebben het initiatief genomen om een PHF voor mij te regelen.
Deze week is Wereld Vaccinatie Week, waarin wereldwijd aandacht wordt gegeven aan de nut en noodzaak van vaccineren. De End Polio Now actie is een mooi voorbeeld van het resultaat dat met vaccineren bereikt kan worden. We hebben in de lokale pers hier aandacht aan besteed en om er een personal-touch aan te geven is mijn PHF hiervoor gebruikt.