Maart 2022: raken we Covid kwijt ? 

Het begint erop te lijken en dus hadden we deze week een vergadering van het bestuur van de RAN, met de drie generaties districtsgouverneurs. Wel was de Wet van Murphy volledig van toepassing, toch weer hybride, omdat enkele mensen vanwege de stormwaarschuwing de reis naar Breukelen niet riskeerden.  Er is veel informatie uitgewisseld en gediscussieerd over de beleidsmatige meerjaren sturing van gemeenschappelijke activiteiten van Rotary in Nederland. Aan de orde kwamen onder meer het ledenbeleid, PR en communicatie en het Rotary Festival op 15 mei. Ook over ICT, jeugd, en opleidingen is volop gediscussieerd. En natuurlijk over Vocational en de viering van 100 jaar Rotary in Nederland. 

Weliswaar is binnen Rotary februari niet de maand van Vocational, maar hetgeen ons via de media bereikt over grensoverschrijdend gedrag stemt wel tot nadenken. Ook binnen Rotary. (Seksueel) overschrijdend gedrag, discriminatie, machtsmisbruik: het is soms minder ver weg dan we denken.

Nederlandse gouverneurs (en hun opvolgers) werken met man en macht aan een regeling, zodat iedere Rotarian in vertrouwen een onheuse bejegening, in welke vorm dan ook, met een onafhankelijke derde kan bespreken, en waar nodig en gewenst kan worden geholpen.

Ondertussen de vraag aan alle leden, maar in de eerste plaats aan bestuursleden van de clubs: probeer waar mogelijk een open oog en oor te hebben wat zich in je club voordoet, en vraag of je hulp kan bieden bij twijfel of een medelid “in de knel” zit.  En bovenal natuurlijk: spreek altijd met – en niet over – een ander…

Eindigen doe je altijd met een positief bericht, dit keer het opnieuw opstarten van clubbezoeken, meetings, en vergaderingen. Ik heb mij zeer welkom gevoeld bij Club Helmond Regio, Gemert-Bakel/Laarbeek, Helmond-Quartier van Peellandt, en Rotaract Peelland. 

Maar wat te denken van een interview met de oprichters van een Rotaryclub in ons district, Rotary eClub of the Netherlands. In de vlog vinden jullie het gesprek dat ik via zoom had met Patrick Hardeman, een van de oprichters. Wil je er meer over weten: kijk op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eclubnl

Rest mij jullie een gezonde, veilige en gezellige maand te wensen, met misschien wel een stukje Carnaval of  ander vertier. 

Leny Goijer 

Gouverneur D1600