Maandbrief

Hier weer een berichtje vanuit het district. Na de inspirerende PETS op 4 en 5 maart maken we ons op voor de District Assembly op 1 april (10 u digitaal) en de District Conferentie op 13 mei in Weert.

Graag wil ik de volgende punten onder je aandacht brengen.

PETS
Rolduc, het grootste abdijcomplex van de Benelux, en het mooie heuvelland van Zuid-Limburg waren het decor voor de leerzame en gezellige PETS. Dat is de President Elect Training Seminar, ofwel de cursus voor inkomende clubvoorzitters.

Speciale aandachtspunten waren persoonlijke groei, jeugd, diversiteit en de viering van 100 jaar Rotary in Nederland met de estafette van #100jaarRotaryNL. Heel vruchtbaar om dit weekend al die clubs met elkaar in verbinding te brengen, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

 

100 jaar Rotary Estafette
Tijdens de PETS hebben de inkomend voorzitters de eerste aanzet gegeven voor coördinatie van de estafette. Die komt op 20 augustus bij Elst ons district binnen. Na een tocht die elke club aandoet, draagt RC Culemborg op 14 oktober het stokje alweer over aan RC Ridderkerk van het volgende district.

Er zijn al prachtige ideeën geboren zoals sponsoren per kilometer, creatieve manieren van emissieloos voortbewegen en allerlei activiteiten om de estafette heen. Dat kunnen projecten zijn met het districtsthema ‘economische en sociale ontwikkeling’ (zoals de jeugd heeft de toekomst) of een eigen clubactie. En er is een wafelijzer met Rotarywafels.

Trouwens: heeft jouw club al een coördinator voor de estafette doorgegeven? Zo niet, graag melden via gouv2022-2023@rotary-d1550.org. En kijk voor inspiratie eens op sociale media zoals 100jaarRotaryNL.

Assembly
Op 1 april 10 u is onze District Assembly, zoals de algemene ledenvergadering bij Rotary heet. Dat is een online vergadering waarin de formele zaken worden behandeld, zoals het vaststellen van de jaarrekening, de presentatie van de begroting voor komend jaar en het verkiezen van leden voor de COL (Counsil on Legislation, ons beleidsbepalend orgaan dat eens per drie jaar samenkomt). Alle stukken vind je via stukken Assembly 1 april. Voor deelname voor 25 maart aanmelden via sec@rotary-d1550.org.

DisCon
Het volgende evenement is de District Conferentie op 13 mei in het Franciscus Huis Weert. Het thema is ‘Samen maken we het verschil’. De resultaten van dit Rotaryjaar worden gepresenteerd en samen vieren we de successen. Er zijn prijzen te winnen voor jouw goede doel. Ook is er een kennismaking met de geschiedenis van Weert via een korte wandeling. En entertainer Richard de Hoop geeft ons allemaal een inspirerende boodschap mee waarbij hij muziek als metafoor gebruikt. Laat je verrassen en reserveer 13 mei vast in je agenda. Nader bericht volgt.

Jeugd

  • In oktober wordt er weer een Handicamp georganiseerd. Lichamelijk gehandicapte jongeren tussen de 15 en 20 jaar zijn de doelgroep. Op de locatie in Houthem beleven ze met hun beperkingen uitdagende activiteiten zoals boomklimmen, touwparcoursen, tokkelen, nachttocht, etc. Voor de deelnemers is het steeds weer een prachtige ervaring om hun grenzen te verleggen. Meer info en aanmelden van kandidaten of ondersteuning via Guus Bucker.
  • Voor ambitieuze jongeren tussen de 20 en 26 jaar is er van 2 tot 4 juni in Eindhoven een RYLA (Rotary Youth Leadership Award). Dat is een uitdagend weekend met als thema ‘leiderschap in tijden van polarisatie’. Meer informatie via ryla@rotary-d1550.org.

Week Open Clubbijeenkomsten
Van 21 t/m 30 maart zijn er weer Open Clubbijeenkomsten. Er zijn al 104 clubs aangemeld en verschillende clubs doen op andere momenten mee. Het is een prachtige kans om je omgeving te laten zien hoe het er in jouw club aan toe gaat en wat jullie doen. En wie weet houden jullie er nieuwe leden aan over. Alle informatie vind je op WOC2023.

Rotaract meets Rotary
Rotaracters zijn volwaardig lid van Rotary. Het is hoog tijd dat we beter met elkaar kennis maken. Van 13 t/m 19 mei is er daarom een ontmoetingsweek. Nodig elkaar uit voor de clubbijeenkomst of doe gezamenlijk een project. Meld je club aan via FB Rotaract meets Rotary en deel je foto’s met projects@rotaracteurope.eu.

ShelterBox
De oproep om via ShelterBox de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te steunen heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen! Het streven was met 500 clubs in Nederland het equivalent van 500 boxen te doneren. Inmiddels zijn er al meer dan 1.200 boxen gedoneerd ter waarde van € 900.000,-!
Deze hulp komt in zijn geheel ter plaatse, niet alleen in de vorm van de bekende groene boxen, maar ook via andere hulpgoederen. Er wordt goed gekeken waar het meest behoefte aan is. Kijk voor meer informatie en de bedankbrief van ShelterBox Nederland op Rotary.nl. Iedereen heel hartelijk dank voor de gulle gaven!

Tot slot
Graag tot ziens bij de Assembly op 1 april, de DisCon in Weert op 13 mei of een van de andere activiteiten in ons district!

 

Joke Jongeling
District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023

Deel dit via: