December, zegt men wel, is een maand van bezinning en reflectie.  Terugkijken op het voorbije jaar, vooruitkijken naar het komende jaar.  Wat gaat 2022 brengen, hoe gaat de ontwikkeling van Covid-19 verlopen?  Het Landelijk Seminar Vocational  dat zou plaatsvinden in februari, is om Covid-19 redenen voor februari geannuleerd en wordt verplaatst naar een ander moment.  En  zo is de vraag: kunnen de geplande Rotaryevenementen zoals de PETS in maart en het festival in mei wel doorgaan, of moeten ze op zijn minst ook verschoven worden naar een latere periode?  We weten het nog niet….. afwachten dus. En dat is niet een sterke kant van People of Action : we willen in actie komen, iets DOEN…..

Momenteel is Nederland  druk met ‘boostervaccineren’ om de oprukkende omikronvariant van het coronavirus  aan te pakken.  Daar over nadenkend besef ik dat wij in Nederland, met 9,5 miljoen boosterprikken binnen zes weken te gaan, op 100 priklocaties aanstonds  en met hulp van Rode Kruis, Defensie , reservisten, huisartsen en uitzendbureaus , heel bevoorrecht zijn, vergeleken met de zogeheten ontwikkelingslanden.

Het maandthema van Rotary International voor December is  Disease Prevention and Treatment.  Verderop vind je een oproep van Rotary International President Shekhar Metha betreffende de bestrijding van Covid-19, in landen waar de vaccinatie nog niet of nauwelijks op gang is gekomen, simpelweg door gebrek aan vaccins. Shekhar roept ons allen op om in actie te komen.  Ook hij zegt vrij vertaald DOE IETS!  Over vaccineren zegt onze RI President:  “Rotary endorses and strongly encourages vaccination for all individuals including our members who are currently able to be vaccinated against COVID-19.”  Dus , zegt hij, als je je kùnt laten vaccineren, doe dat dan en wees een rolmodel. Het nare echter is, dat bij lange na niet iedereen op de wereld kán worden gevaccineerd tegen  dit virus. “Globally, Rotary is actively engaged in assuring equity in vaccine access to all people.” Dus  daar waar vaccins niet of nauwelijks beschikbaar zijn, kan Rotary wereldwijd absoluut iets betekenen.  Onze ervaring met de bestrijding van polio is waardevol: “We can apply the lessons we have learned in fighting polio to the efforts in responding to the COVID-19 pandemic.”.  Voor de gehele brief, die beslist indrukwekkend genoemd mag worden: lees hier verder en lees hier verder.

Iets doen voor je medemens, daar is december bij uitstek een goede maand voor. In december lijkt het méér vanzelfsprekend te zijn dat wij dat doen (hoewel daar uiteraard élke maand geschikt voor is). Kijk op de pagina “Nieuws uit ons eigen district” voor een voorbeeld  van hoe dat ‘iets doen voor je medemens’ vorm kan krijgen.

In deze nieuwsbrief tref je verder  nieuws uit het IHE , met daarin twee IHE studenten aan het woord, plus het jaarverslag van het IHE voor de geïnteresseerden.

Ook zie je hoe het met de End Polio Now tulpenactie is gegaan , met een artikel van Siebe Stellingwerff Beintema.

En nog veel meer interessante zaken. Kijk en lees zelf maar !

Rest mij nog dit:

Om in de kerstsfeer te komen vroeg ik mijn clubgenoot Peter Otter, die traditiegetrouw in mijn eigen club de kerstgedachte uitspreekt op de laatste bijeenkomst vóór Kerstmis om een bijdrage.  Hij koos een stuk proza van Hans Bouma. 

 

Ik wens ieder Rotary-  en Rotaractlid van D1600 een heel mooi , sfeervol  kerstfeest toe en een heel goed , gezond en zinvol 2022.

Moge het een jaar worden met veel mooie acties, plezierige contacten en ontmoetingen, wanneer dat weer kan, maar vooral: vrede, gelijkwaardigheid, respect voor elkaar , tolerantie en behulpzaamheid.

Tot volgend jaar !

Willie Palm, DG 2021-2022

Kerstgedachten

Uit een van de bundels van Hans Bouma vond mijn clubgenoot Peter Otter het onderstaande stuk proza:

Elkaar niet afbreken, maar opbouwen. Elkaar niet ontmoedigen

   maar inspireren. Elkaar tot licht , elkaar tot vrede zijn.

Wie die ander ook is, een mens is hij. Geloof in hem, verwacht

veel  van hem. Doe een beroep op zijn goedheid, z’n creativiteit,

   z’n warmte. Raak z’n ziel. Zet hem aan tot het hoogste.

Laat niemand vallen. Ieder mens is er een(1). Die ander- schat hem

   naar waarde. De prachtigste bloei kan hij bereiken.