Districtsnieuws

100 jaar Rotary in Nederland, sluit aan bij de ZOOM Kick-off op maandag 12 september

Opgeven voor de ZOOM Kick-off over de estafette:
https://www.rotary.nl/100/info-avond/

In 2023 bestaat Rotary 100 jaar in Nederland. Op 29 januari 1923 werd Rotaryclub Amsterdam als eerste club in Nederland opgericht en op 13 maart volgde Rotaryclub Utrecht. Op zaterdag 28 januari 2023 start de viering van 100 jaar Rotary in Nederland met een speciaal middag-en avondprogramma in de Amsterdamse Stadschouwburg. Die dag start ook de 100-jaar-Rotary-estafette van Rotary en Rotaract. Vanaf die datum gaan we van district naar district, van club naar club fietsen, wandelen, rennen enz. Dat zijn in totaal ruim 5000 kilometers om alle meer dan 500 clubs in 7 districten te bereiken en met elkaar te verbinden.

 

EEUWig trots op..?

Welk Rotaryproject in jouw club was een topper? Dat willen we graag weten, om te vermelden in een historische terugblik in een jubileumuitgave in verband met 100 jaar Rotary. Dus graaf even in jullie clubgeschiedenis: wat was een project om trots op te zijn. Langlopend, eenmalig, lang geleden of nog recent, wat heeft het in jullie club teweeggebracht? Meld het via Rutger Mazel, info@rotary100jaar.nl

End Polio Now Tulpen actie

De tulpenverkoop voor EndPolioNow gaat weer van start! En jij kunt hieraan bijdragen.

Een wereld vrij van polio, de prioriteit van Rotary International
De strijd van Rotary tegen Polio is succesvol. Behalve in Afghanistan en Pakistan is de ziekte overal uitgeroeid. De bestrijding van polio wordt door actuele ontwikkelingen zoals oorlog en klimaatomstandigheden bemoeilijkt. Juist nu reden te meer om onze inzet onvermindert te blijven leveren. Wij gaan door met het wereldwijd vaccineren zodat deze verlammende ziekte kan worden uitgebannen en niet meer de kop op kan opsteken.

De tulpenactie is een succes dus gaan wij door
In 2021 hebben de Nederlandse Rotary clubs ruim 365.000 tulpenbollen verkocht. Dank zij de ‘verdrievoudiging’ van de Bill & Melinda Gates Foundation leverde elk doosje € 30,75 op voor de strijd tegen polio! Alles bij elkaar leverden  ‘onze’ tulpen vorig jaar bijna € 540.000,– op. Totaal hebben de tulpen de afgelopen jaren ruim € 2,7 miljoen opgebracht: genoeg om 3,6 miljoen kinderen te vaccineren.

Doe ook dit jaar (weer) mee
Het biedt jouw club een unieke kans om mee te helpen de wereld werkelijk ‘beter’ te maken! Weet bovendien dat, wanneer jouw club méér doosjes verkoopt dan clubleden in je club, je in aanmerking kunt komen voor een PHF, uit te reiken aan iemand binnen je club, maar de PHF mag ook worden uitgereikt aan iemand buiten je club!

Win een uniek kunstwerk ter waarde van $ 800
Dit jaar is er aan de verkoop een wedstrijdelement gekoppeld door Rotary International Wereld President Jennifer Jones. Jennifer haar broer Darren C. Jones is kunstenaar en heeft een prachtig kunstwerk gemaakt dat in een beperkte oplage van 600 exemplaren is gedrukt. Het kunstwerk is gemaakt in de kleuren van het internationale jaarthema ‘Imagine Rotary’. Degene die dit jaar voor het hoogste bedrag bloembollen verkoopt ontvangt het ingelijste kunstwerk samen met een door de kunstenaar persoonlijk ondertekende echtheidsverklaring. Ik zal het kunstwerk persoonlijk overhandigen aan de winnaar.

Tips om de tulpenverkoop tot een succes te maken

  • Laat de bestellijst rond gaan tijdens de clubbijeenkomst
  • Organiseer een activiteit op rond 24 oktober, world polio day
  • Aandacht in de lokale pers
  • Aandacht op Social Media zoals Facebook/Instagram/LinkedIn
  • Aandacht bij je buitenlandse zusterclubs
  • Verkoop de bollen op een event of feest
  • Verkoop de bollen op andere verenigingen waar je lid van bent
  • Geef de bollen aan sprekers bij clubbijeenkomsten
  • Geef de bollen cadeau bij verjaardag, jubileum en Sinterklaas
  • Verkoop de projectverpakking aan de afdeling inkoop van de gemeente/groenvoorziening (2500 bollen a 1250,-)

 

Kom in actie!
De secretaris van jouw club ontvangt de bestellijsten. Je kunt tot 15 november 2022 bestellingen plaatsen. Dan heb je ze tijdig voordat de vorst in de grond zit.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op https://www.endpolionowtulp.nl/nl/home  

Herdenkingsconcert Johan de Witt op 10 september

Tijdens mijn clubbezoek aan Rotaryclub ‘s-Gravenhage nam componist Roel van Oosten ons mee in de het ontstaansgeschiedenis van dit concert. Als gouverneur kan ik jullie dit concert van harte aanbevelen. Op 10 september presenteert vocaal ensemble The Carol Company in de Haagse Kloosterkerk het Herdenkingsconcert Johan de Witt. De zangers, hun dirigent Stef Collignon en een ensemble met topmusici staan stil bij het rampjaar 1672 en de brute moord op de staatsman en zijn broer Cornelis. Het concert is een initiatief van de Rotaryclub ’s Gravenhage. Rotaryclub-lid Roel van Oosten  componeerde voor het muzikale eerbetoon zijn Requiem In memoriam Johan de Witt, dat in première gaat. 

Van Oosten wisselt de teksten van de dodenmis af met strofes uit een 17e-eeuws lofdicht op Johan de Witt. De requiem-teksten zijn in een klassieke stijl gecomponeerd. In de muziek bij het lofdicht brengt hij de gebeurtenissen van toen met gevoel voor drama tot leven. 

Na 1672 kwam Nederland onder het bestuur te staan van stadhouder Willem III, die door zijn huwelijk met Mary Stuart ook koning van Engeland en Schotland werd. Hij verloor zijn echtgenote in 1693. Voor haar uitvaart in de Westminster Abbey in Londen schreef Henry Purcell zijn beroemde Funeral Sentences, die net als toen klinken met de imposante begeleiding van koperblazers en slagwerk. De musici komen in een processie de kerk binnen. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden.

Lees hier de flyer met informatie over de kaartverkoop (PDF)

 

Hoe rechtvaardig is duurzaamheid ?

Een intrigerend seminar waarin sprekers Ronald Hünneman (filosoof en publicist), Merijn Tinga (plasticsoup surfer) en Rotarian Erik Lammerts van Bueren u uitnodigen om, na hun aansprekende inleidingen in debat te gaan over duurzaamheid en hoe rechtvaardig is dat nu? Meld je aan.

Voor meer informatie en aanmelden

https://www.rotary.nl/d1590/nieuws/flyer-vocational-service-24-9.pdf/

Zaterdag 1 oktober Rotary Interlandcommissie Nederland-Indonesie

Het Congrescentrum “Kumpulan” op het landgoed Bronbeek te Arnhem zal op 1 oktober 2022 het decor zijn van de Indonesiadag georganiseerd door de Interland Commissie Nederland – Indonesia.

Aanvang 10:00 uur en het programma wordt afgesloten met een uitstekende rijstafel in buffetvorm vanaf 13:15 uur. De kosten bedragen 40,- inclusief koffie, spekkoek en rijsttafel, overige drankjes voor eigen rekening.

Aanmelden tot 10 september via een mailbericht aan carl@hetcointernational.nl

 De sprekers zijn:

  • De huidige ambassadeur van Indonesia Exc. de heer Mayerfas opent de bijeenkomst.
  • Gerard A. Persoon, Emeritus Hoogleraar Culturele Antropologie: De veranderende positie van de ‘inheemse volken’ in Indonesia.
  • Edith Trieblinig, Stg. Programma Uitzending Managers-coördinator Indonesia: Wat doet PUM en wat doet PUM in Indonesia.
  • Youetta de Jager, Ink. Vz ICC Ned – Ind: Vraagstukken oplossen doen we samen.
  • Break-out sessies:

Stg. RWG: Rotary Leprazorg project samen met de Lepra Stichting, Pelkrim project samen met RC Yogya Tugu.
RC Groningen: Status Hariti project met RC Yogya.
Andreas Tan: Project Kinderboeken over hygiëne en gezond leven voor kinderen in Oost Indonesia.
RC Huizen Gooimeer: EndPlasticSoup initiatieven in Indonesia.

Ben jij er trots op Rotarian te zijn? Draag het uit via je LinkedIn-pagina!

Waarschijnlijk heb je vanuit je kwalificatie een linkedIn-pagina met een netwerk aan (werk)relaties. Alle linkedIn-netwerken van Rotarians bij elkaar betekent dat we een supergroot netwerk hebben om uit te dragen waar we als Rotaryclubs mee bezig zijn. Het kan mensen uit je netwerk stimuleren om ook lid te worden van een Rotaryclub en daarmee bijdragen aan een gezonde groei van clubs.

Een aantal tips:

  • Vermeld in je profiel dat je lid van Rotary bent;
  • Post korte berichtjes en vooral actieve foto’s van activiteiten en projecten van je club;
  • Like en deel berichten die je leest over Rotary.
  • Nodig elkaar uit om te linken

Berichten die op LinkedIn worden gedeeld met een actieve foto en een grappige of verrassende tekst worden zomaar een paar duizend keer bekeken. 

Nuttige data, noteer ze vast in je agenda!

3 september informatiedag internationale uitwisselingen met Rotary (meer info op www.rotary.nl/YEP)
12 september Zoom Kick-off ‘100 jaar Rotary in Nederland estafette’ (online)
24 september vocational seminar ‘Hoe rechtvaardig is duurzaamheid?’ (Amersfoort, Leerhotel Het Klooster)
8 oktober district inspiratiedag, haal meer uit jouw ‘Rotaryreis’ (Maassluis, Revius Lyceum)
24 oktober World Polio Day (bij je eigen club? )
17 november D1600 Rotary Foundation Seminar (thema: Peace & Conflict Resolution) & District Grant Pitches (Vlaardingen, Delta Hotel)
26 november Zone 22 Regional Rotary Foundation Seminar; focus op Water & Sanitation (Delft, IHE)
28 januari start 100 jaar Rotary in Nederland (Amsterdam)
20 t/m 31 maart Week van de Open Club Bijeenkomsten (bij je eigen club)
13 mei DisCon districtsconferenciev(Den Haag, Haagse Hoge School)

Rotarymagazine: maandelijks online + 4 papieren thema-edities

Er is landelijk gekozen voor een nieuwe manier van communicatie van het Rotary magazine. Doelstelling van deze nieuwe opzet is om enerzijds Rotaryleden aantrekkelijker en duurzamer te informeren en inspireren en anderzijds Rotaryclubs nog beter in beeld te brengen voor mensen die Rotary niet kennen.

 Vanaf september ontvang je aan het eind van de iedere maand het online Rotary magazine. Het bevat een aantal ‘Tegels’ met o.a. nieuws uit de 7 districten, landelijke thema’s en ook internationaal Rotarynieuws. Daarnaast verschijnen dit Rotaryjaar ook 4 themanummers in een papieren versie. 

Zowel de online Rotary magazines als de papieren themanummers zijn geschikt om te delen in je netwerk voor mensen die nieuwsgierig zijn naar wat Rotary is en doet en mogelijk voor hen kan betekenen.

Je kunt ook aangeven dat je helemaal geen papieren versie meer wilt ontvangen in lead.

RYLA 21 t/m 23 oktober

Namens de RYLA D1600 commissie zijn we begonnen met het werven van Young Professionals en studenten. Kunnen we weer rekenen op jullie steun? 

We zijn op zoek naar de zakelijke, professionele en maatschappelijke leiders van de toekomst. Kent u mensen tussen de 21 en 27 jaar die hieraan voldoen? Dan is de Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) echt het weekend voor hen. Dit jaar zal de RYLA plaatsvinden in het weekend van 21 t/m 23 oktober. De deelnemers worden gedurende een intensief weekend uitgedaagd om door middel van inspanning en ontspanning hun individuele leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. RYLA biedt een programma met leiderschapsvraagstukken en cruciale keuze momenten.

Aanmelden en meer informatie: https://www.ryla-d1600.nl/Inschrijven

De kosten van het weekend bedragen €300,- voor de club, waarvan de kandidaat €60,- bijdraagt aan de club. Mochten jullie geen kandidaten hebben, maar wel willen sponsoren? Mail ons op doemee@ryla-d1600.nl, dan koppelen we jullie aan kandidaten.

Flyer RYLA 

 

Vacature secretaris DISCON

Het organisatieteam van de DISCON (districtsconferencie op 13 mei) zoekt een bevlogen secretaris. Vind je het leuk om de puntjes op de “i” te zetten? Ben je resultaat gericht en hou je ervan efficient te werken in een gezellig team, dan zoeken wij jou. De vergaderingen vinden doorgaans plaats in Den Haag en/of via ZOOM. Voor reacties en vragen kun je contact opnemen met de voorzitter van de DISCON organisatie: henniehoman@me.com

Er zijn nog meer er zijn nog meer leuke en leerzame vacatures in ons district, kijk op de website voor het actuele vacature overzicht: https://www.rotary.nl/d1600/clubjaar/vacaturebank/

Deel dit via: