Aandacht voor Mentale Gezondheid

Lieve Rotarians,

Graag neem ik jullie elke maand mee op mijn reis als Gouverneur van D1600 en daarbij ben ik op zoek naar verhalen om met jullie te delen. Verhalen over wat ons bezig houdt binnen Rotary en wat ons daarin bindt en wellicht inspireert. Samen gaan we geschiedenis schrijven o.a. tijdens de estafette van 100 jaar Rotary in Nederland die we vanaf 14 oktober door ons district fietsen. Geweldig om met deze verhalen zichtbaar te maken wat Rotaryclubs bijdragen aan onze samenleving!

Ik wil in deze eerste maandbrief met jullie mijn verhaal delen over hoe het jaarthema van Rotary in 2023/24 mijn missie is geworden. Bij het bekendmaken van het jaarthema Create Hope in the World vertelde Rotary President Gordon McInally over de hechte band die hij had met zijn broer. Ze groeiden samen op, studeerden samen, stichtten een gezin en waren elkaars beste vrienden. Tot de dag dat Gordon gebeld werd met de mededeling dat zijn broer uit het leven was gestapt… Hij schrok zich kapot want dàt zag hij niet aankomen, en hij nam het zichzelf kwalijk dat hij nooit iets had gemerkt aan zijn broer: Hoe erg moet het zijn als je geen hoop meer hebt?

In 2022 kampten alleen al in Nederland ruim 3 miljoen mensen met psychische problemen zoals een burn-out, depressie, verslaving, eetstoornis etc. Dat betekent dat iedereen in zijn/haar persoonlijke (zelf of bij een naaste) dan wel professionele leven (bijvoorbeeld collega’s of werknemers) hiermee te maken krijgt. Mijn missie is om binnen Rotary Aandacht voor Mentale Gezondheid te hebben. En dat kan klein beginnen met de vraag: “Hoe is het echt met je?” en daarna LSD toe te passen met Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Samen het taboe rondom mentale problemen te doorbreken.

Hoe mooi is het als wij als Rotarians daar oog en oor hebben? Dat maakt Rotary relevant, van NU. Want we zijn gewend als Rotaryclubs problemen die spelen in de samenleving in kaart te brengen en mee te helpen aan de oplossing. Waardoor onze clubs meer toegankelijk en inclusief worden. Waarin Rotarians samen werken met elkaar, clubs in het district, maar ook met maatschappelijke partners. Dat maakt Rotary toekomstbestendig!

En dat laatste daar moeten we nog wel even wat over afspreken: met elkaar moeten we dit jaar zichtbaar maken wat we doen en waar Rotary voor staat. Daarmee beinvloeden we het imago van Rotary direct op een positieve manier. Echter dat heeft alleen zin als we ook buiten Rotary van ons laten horen en tijdens de Estafette hebben we daartoe dé kans. (Sociale) media helpen daarbij en daar gaan we dit jaar dan ook veelvuldig gebruik van maken. Henk Jaap Kloosterman bijt in deze maandbrief de spits af met de oproep aan alle clubs om een aanvraag voor de TRF Grant in te dienen; doe jij ook mee?

Ons district vernieuwd, groeit en verjongd; dus doe zelf ook mee met deze nieuwe beweging. Is dit geen mooi moment om lid te zijn van Rotary?

Het Rotaryjaar 2023/’24 is 1 juli 2023 van start gegaan en dat betekent dat de nieuwe voorzitters in de clubs zijn geinstalleerd en de besturen zijn aangepast. Van harte gefeliciteerd en veel succes gewenst! Een mooie kans om impact te maken in een tijd waarin Rotary meer dan relevant is.

Op 21 juni jl. was het de beurt aan Manja om de gouverneursketen aan mij over te dragen. Manja heeft een PHF-onderscheiding gekregen voor de impact die zij gemaakt heeft samen met de clubs. Wij zijn Manja heel dankbaar dat zij na de pandemie ons district weer heeft opgebouwd en langs geweest is bij de clubs om zoals zij zelf zegt “te luisteren wat er speelt, en clubleden te horen en te zien”.

De gouverneurswissel werd georganiseerd door mijn club, RC Zuidplas in De Kas op het Leefgoed in Nieuwerkerk aan den IJssel. Tijdens deze avond waren ook veel van onze districtstaf-leden aanwezig, die ook dit jaar weer klaar staan om de clubs te helpen op de specifieke Rotary onderwerpen, zoals TRF (The Rotary Foundation), ledenbeleid, jeugduitwisseling, Vocational service, Empowering Girls, IHE en Marcom. In deze nieuwsbrief geven we het woord aan TRF en in de volgende maandbrieven zullen jullie alle mensen in de staf (beter) leren kennen.

Ook aanwezig op de gouverneurswissel waren naast voorgangers ook mijn opvolgers: Jan de Mooij (DGE) en Hans Lodder (DGN). Ook zij komen in deze serie nieuwsbrieven aan het woord.

Rotary van NU, ik noemde het eerder al even en betekent ook Rotarians van NU! Dus….volg jij ons al op de socials? 

Nog leuker wordt het als je met je club ook nieuws gaat delen op Facebook (het best gelezen medium onder Rotarians!), LinkedIn en Instagram.

Belangrijke informatie volg je nu ook vanuit je luie stoel: kijk hieronder naar onze maandelijkse vlog.

Graag tot ziens bij Rotary,

Wendy Boog
Districtgouverneur  2023-2024 – District 1600 Zuid-Holland

Deel dit via: