Districtsnieuws

City Trail Middelburg 9 september 2022

De stichting Westerlicht heeft samen met de Rotary Club Walcheren, Vlissingen en Middelburg non alcoholische drankjes en chips aan de deelnemers verkocht tegen inlevering van een bonnetje. Daarmee werd geld ingezameld voor het goede doel. De Rotary heeft ook (gratis) appels uitgedeeld van Landwinkel Westrate.

De opbrengst van dit evenement voor het goede doel was dit jaar € 5.830,-.

Fellowship en Service above self op en top- groot compliment voor alle betrokkenen!

Jacqueline van den Bergen verrast met een Paul Harris Fellow onderscheiding

Ze was die bewuste maandagavond als clubvoorzitter net klaar voor een missie-visie-kernwaarden-brainstormsessie in haar gloednieuwe fusieclub Noord en Merwede. En om dat wat extra kracht bij te zetten had ze juist een “mouwen-opstroop-kloffie” aangedaan, vertelde ze achteraf lachend.

Jacqueline van den Bergen vond het wel wat opmerkelijk dat ze tijdens die clubavond bezoek kreeg van haar mede-Rotary-Festival-Fellows Rob, Han en Bauke, maar argwaan? Nee!

Pas toen de voorzitter van het Gouverneursberaad 2021-2022, Leny Goyer, met een big smile aansloot ging er eindelijk een lampje branden….

Jacqueline, de 7 Gouverneurs 2021-2022 zijn jou bijzonder erkentelijk voor jouw bijdrage aan het succes van het allereerste Rotary Festival in Nederland. Je hebt de volledige communicatie voor je rekening genomen en daarvoor BERGEN(!) werk verzet, vol overgave en passie voor Rotary. Dankjewel! Je Paul Harris Fellow onderscheiding is onze blijk van waardering en is je bijzonder gegund.

 

Nieuwe leden districtsteam

Wij zijn als districtsteam heel blij met de volgende nieuwe leden in ons midden:

  • Marie-Anne Verhoeven, lid van RC Zevenbergen is benoemd als AG voor regio 3 en bereikbaar via ag.regio3@rotary-d1610.nl
  • Ad Kroft, lid van RC Oosterhout-de Warande is de nieuwe AG voor regio 4 en bereikbaar via ag.regio4@rotary-d1610.nl
  • Femke van Houtum, lid van RC Oosterhout-Regio is onze nieuwe Evenementen Coördinator en
  • Iris Klingeman, lid van Rotaract Oost-IJsselmonde is onze nieuwe Rotaract Commissaris.

In de komende nieuwsbrieven zullen zij zich aan ons voorstellen. Van harte welkom!

Rotaract Tandemtocht

Op 10 september organiseerde wij – Rotaract Oost-IJsselmonde – de jaarlijkse tandemtocht met blinden en slechtzienden. Dit jaar hebben we een mooie, afwisselende en uitdagende route van ruim 40 kilometer door de Dordtse Biesbosch gereden met 18 tandems. Een meer dan geslaagde dag, waar zelfs de buien rekeningen hielden met de fietsers!

Hoewel bijna onze gehele Rotaract club aanwezig was, konden we de tandemtocht niet organiseren zonder de hoognodige hulp vanuit de Rotary. Een delegatie van 4 man uit Rotary Rhoon-Barendrecht, de district-gouverneur Corine en assistent-gouverneur Harry. Bedankt voor jullie enthousiasme en inzet! Ook interesse om volgend jaar mee te fietsen als voorrijder? Neem dan contact op met onze club via rotaract.oost.ijsselmonde@gmail.com.

 

Vocational: vaag en moeilijk

Op zaterdag 24 september wordt, zoals dat elke twee jaar gebeurt, weer een seminar georganiseerd in het kader van Vocational. Dit maal in Amersfoort.

“Vocational Service is de kern van Rotary”. Dat heb je waarschijnlijk vaker gehoord. Maar voor velen van ons houdt het daar mee wel zo’n beetje op. Soms klinkt in een club een diepe zucht als het om Vocational gaat, over die zogenaamde zware zaken van het leven. .OK, het gaat kennelijk om de waarden van Rotary; denk aan de Four Way Test. En levensberichten en bedrijfsbezoeken hebben ook met Vocational te maken.

Maar het gaat, ook, over datgene waarom je bent uitgenodigd lid van Rotary te worden. Je beroep, je achtergrond, je deskundigheid. En dat je die deskundigheid óók gebruikt ten behoeve van de samenleving. En ook: dat je dilemma’s deelt, open staat voor invalshoeken en gezichtspunten van anderen. Vocational Service is het onderscheidend element van Rotary en geeft verdieping waar Community Service en Fellowship – hoe belangrijk ook! – die niet of minder geven.

Levensberichten, bedrijfsbezoeken: nuttig en waardevol. Maar Rotarians die zich inzetten om laaggeletterdheid te bestrijden, de verpleegkundigen en artsen die belangeloos naar Afrika gaan voor Rotary Doctors, het project Job Rotary: allemaal ook Vocational.

Het seminar “Hoe rechtvaardig is duurzaamheid” , georganiseerd door het Landelijk Overleg Vocational Service, laat je kennis maken met een aantal facetten van Vocational Service. De trend naar duurzaamheid zorgt voor interessante dilemma’s en dat gaat aan de orde komen. Maar ook hoe je als persoon veel kan veranderen: hoor wat Merijn Tinga, de man van de kruistocht tegen vervuiling door plastics, daarover zegt. Rechtsreeks verband met Vocational houdt de bescherming van het milieu, pas aangewezen als aandachtsgebied van Rotary. Jan Verhage en Eus de Haas van ons district gaan het daar over hebben. En natuurlijk is er aandacht voor de praktische kant van Vocational Service: hoe geef je er vorm aan in je club, wat kan er allemaal? Dat doen Herman Maassen en ik in een interactieve workshop.

Ik wil maar zeggen: alle reden om naar Amersfoort te komen. Van je clubsecretaris heb je het programma gekregen; het is op 10 september aan alle clubsecretarissen gezonden. Daarin vind je alle informatie. Aanmelden kan via de link of QR-code in dat programma. Het kan trouwens ook via de website van het district waarin je het seminar ziet aangekondigd.

Tot ziens!

Maarten Steenbeek, RC Middelburg

Deel dit via: