Districtsnieuws

Carillon voor Vrede in Bergen op Zoom

Op 24 februari 2023 was het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland. Om de Oekraïense vluchtelingen een hart onder de riem te steken, hebben de stadsbeiaardier van Bergen op Zoom, Janno den Engelsman, en Rotary Bergen op Zoom een plan bedacht.

Op zaterdag 25 februari jl. bespeelde Janno het Carillon van de Peperbus op de Grote Markt in Bergen op Zoom bespeeld met muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Op de Grote Markt luisterden de verzamelde belangstellenden naar de volgende muziekstukken: Merck toch hoe Sterck, Marigold, The mighty Dnieper, Prayer for Ukraine, My thoughts, Dona nobis pacem, Blowing in the wind en Imagine.

De Grond van ons bestaan

Onze voedselproductie staat onder druk!

Ontdek waarom dit goed nieuws is en laat je inspireren door effectieve voorbeelden. Met medewerking van Godelieve Spaas, Lector Nieuwe Economie bij Avans Hogeschool en Daniël Telgen, voormalig lector robotisering bij Avans, verkennen we enkele dilemma’s en vragen.

Nationale Opschoondag

Rotaryclub Gorinchem deed mee met de actie van Nederland Schoon. Tijdens de Nationale Opschoondag, afgelopen zaterdag 18 maart, liepen we met een ploegje clubleden langs de omgeving rond de haven en Buiten de Waterpoort. Zo, nu kan het er weer een tijd tegenaan!!

Ondersteuning Stichting ’t Opkikkertje

Stichting ’t Opkikkertje exploiteert drie vakantiebungalows op Vakantiepark Familyland in Hoogerheide. De bungalows zijn volledig aangepast voor minder validen, modern ingericht en ruim opgezet. ’t Opkikkertje biedt deze bungalows aan met als doel: het voor een zo laag mogelijke prijs beschikbaar stellen van een goede vakantievoorziening aan personen voor wie een aangepaste accommodatie gewenst is. Onze Rotaryclub ondersteunt Stichting ’t Opkikkertje al meer dan 20 jaar.

In maart en oktober van ieder jaar helpen leden van onze Rotaryclub de vrijwilligers van Stichting ’t Opkikkertje met diverse werkzaamheden zoals grasmaaien, terrassen schoonspuiten, dakgoten schoonmaken, schilderwerkzaamheden, heggen scheren, snoeiwerkzaamheden, onkruid verwijderen. Rotaryclub Bergen op Zoom Noord steekt graag de handen uit de mouwen!

PETS President Elect Trainings Seminar

Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april zijn de inkomend clubvoorzitters 2023-2024 Rotary District 1610 voorbereid om zich te verdiepen in het club-jaarplan en club- thema. Samen nadenken over “waarom ben jij lid van Rotary“ en “wat wil je bereiken in jouw voorzitters jaar” heeft veel interactie gebracht naast het nieuwe thema voor 2023-2024 “Create hope in the world”. Enthousiaste leden van het district team staan klaar om alle informatie en ondersteuning te bieden aan de 57 inkomende voorzitters en de clubs.

Met deze inkomend voorzitters en alle andere 16000 leden van Rotary in Nederland gaan we in 2023-2024 er weer een heel mooi jaar van maken met eerst de afronding van onze 100 jaar viering eind 2023.

Mooie acties opzetten voor mensen, natuur en heel de samenleving, goede doelen dienen vanuit vriendschap, kennis en vanuit ons hart.

Rally geslaagd!

Zaterdag 15 april heeft wederom de rally van Rotary Ridderkerk De Waal plaatsgevonden. Het was een zeer geslaagde dag met 45 equipes. Het vertrek was vanuit Het Huys ten Donck in Ridderkerk en de route voerde door het mooie West-Brabant. Er werd onderweg genoten van een lunch en een ijsje want de route was pittig genoeg voor de deelnemers dus dat hadden ze wel verdiend. De leden van de club organiseren alles zelf, zetten ook zelf de route uit.

Het eindpunt was bij restaurant Bargo bij het vliegveld in Bosschenhoofd, daar werden ook de cheques uitgereikt: 5.000 euro voor Het Huys ten Donck en 19.000 euro voor Blik op Kids, een door Rotary Ridderkerk De Waal opzet goed doel voor kinderen uit de regio die wat extra’s kunnen gebruiken op bijv. educatief gebied.

Het was voor iedereen weer een geslaagde dag!

RC Oostburg in actie- 31 Shelterboxen !!

Direct na de 1e aardbeving in Turkije en Syrië kwam RC Oostburg in actie voor Shelterbox. De club besloot niet alleen 7 boxen zelf te doneren, maar ook iedere externe donatie van particulieren en bedrijven te verdubbelen. De club verwachtte zo toch zeker aan 10 boxen te komen. Betrokken clubleden trokken erop uit met een volledig ingerichte Sheltertent en spraken winkelend publiek aan op hotspots. De belangstelling was groot en er werd massaal gedoneerd. Ook had de club een speciale QR-code voor online donaties gecommuniceerd via Facebook. Het totaalbedrag overtrof de stoutste dromen. Maar liefst 12 extra boxen werden gedoneerd en vervolgens door de club verdubbeld tot 24. Tel daarbij op de reeds eerder toegezegde 7 boxen en zo kon RC Oostburg maar liefst 31 Shelterboxen schenken!!! Dit succes smaakte naar meer, en zo trokken ook andere Zeeuws Vlaamse clubs erop uit. Binnenkort dus nog meer grote aantallen voor Shelterbox.

RYLA 2023 groot succes

In het weekend van 10-12 Maart vond voor de 24e keer de RYLA plaats in het district 1610. 49 deelnemers in de leeftijd van 19 tot 29 jaar kwamen op vrijdag bij elkaar om gedurende het weekend een intensief maar gezellig weekend te beleven. Op Zaterdag en Zondag ondersteund door een groot aantal assessoren. D.m.v. diverse opdrachten werd aandacht geschonken aan presenteren, leiderschap en feedback en was het voor veel jongeren de eerste kennismaking met Rotary en Rotaract. De commissie kijkt terug op een zeer geslaagd weekend en wil alle clubs die dit evenement mogelijk hebben gemaakt middels hun financiële ondersteuning zeer hartelijk bedanken. Volgend jaar zal de RYLA in district 1610 plaats vinden in het weekend van 12 tot 14 April wederom in Conferentiecentrum de Bovendonk in Hoeven en daarbij hopen wij wederom op de steun van de clubs

Save the date!

In 2024 zal voor de 25E keer de RYLA in district 1610 georganiseerd worden. Zet daarom deze data nu reeds in uw agenda! Voor deelnemers 12-14 April, voor Assessoren 13-14 April.

Wat een geweldige start maakt RLi in d1610!

We hebben besloten om ook in het een najaar een extra RLi training te organiseren die start op maandag 30 oktober 2023 met een online kick-off, gevolgd door een interactieve plenaire trainingsdag op zaterdag 9 december 2023. We sluiten af met een reflectiedag op zaterdag 10 februari 2024.

Ook voor deze najaarstraining hebben we reeds aanmeldingen ontvangen! Kortom: RLi leeft!

Wil je er ook bij zijn? Meld je aan. Stuur een e-mail naar rli@rotray-d1610.nl. De moeite waard!

Wordt lid van de PolioPlus Society

Nog maar enkele gebieden waar polio heerst: moeten we dan toch doorgaan met zoveel geld spenderen aan poliobestrijding? Kunnen we dat geld niet beter gebruiken, bv aan malariabestrijding?

Inderdaad nog maar enkele gebieden, en enkele poliogevallen. Maar: stoppen we met vaccineren, dan komt deze zeer besmettelijke ziekte terug in de wereld. Niet-gevaccineerde kinderen zullen polio krijgen en de ziekte verder verspreiden.

Het harde werken aan poliobestrijding heeft ook veel opgeleverd: Dankzij de vaccinaties tegen polio in de afgelopen 40 jaar zijn 20 miljoen mensen niet ziek geworden: zij kunnen staan, lopen, dansen en voor zichzelf zorgen, zij zijn niet afhankelijk van sociale hulp. En de kostenbesparing voor de gezondheidszorg is ook immens!

Een 2 minuten durend filmpje: laat in heldere cijfers zien hoeveel er bereikt is, maar ook hoeveel kinderen er nog geen vaccinaties hebben gehad.

Wij, Rotarians die nu lid zijn van de wereldwijde organisatie Rotary International, wij gaan meemaken dat polio verdwijnt, en dat polio, net als pokken een ziekte uit het verleden is.

En wij helpen daar aan mee, wij dragen bij aan het verdwijnen van polio.

Doe ook komend najaar weer mee aan de tulpenactie. Of wordt lid van de PolioPlus Society, waarbij je jaarlijks € 100,– doneert aan End Polio Now.

Sjoerd Veerman (sjv@xs4all.nl), tel 06 2397 4997 kan je er meer over vertellen. Of vraag hem om een lezing te verzorgen in je club.

Deel dit via: