Voorwoord

Beste Rotarians en Rotaractors ,

Het was de bedoeling dat de nieuwsbrief van september volgens een nieuw lay-out in jullie mailbox  zou worden bezorgd. De mediacommissie vier man sterk heeft hard gewerkt maar het is helaas niet gelukt dit te realiseren in september.  We schakelen nu door naar nieuwsbrief van oktober in de oude vorm en richten ons op november voor de nieuwe vorm.

In deze nieuwsbrief weer een paar prachtige berichten over succesvolle clubacties.

Het is wel een lange nieuwsbrief geworden. Veel leesplezier.

 

Maandthema oktober Rotary International: Gemeenschap, Economie en Ontwikkeling

Het Rotary thema van de maand oktober ondersteunt investeringen in mensen om meetbare en duurzame economische verbeteringen in hun leven en gemeenschappen te creëren.

Wat kan dit betekenen:

  1. Het opbouwen van ondersteunen van ondernemers, gemeenschapsleider, lokale organisaties en gemeenschapsnetwerken om economische ontwikkeling in verarmde gemeenschappen te ondersteunen;
  2. Het ontwikkelen van mogelijkheden voor productief werk;
  3. Het terugdringen van armoede in gemeenschappen die onderbedeeld zijn;
  4. Het ondersteunen van studies gerelateerd aan economische en gemeenschapsontwikkeling.

Menthal health: Inspiratielab een prachtig initiatief!!

Op zondag 10 september was het World Suïcide Preventie Day. Een onderwerp waar je liever niet bij stil staat want alleen het lezen van het woord Suïcide raakt je al. Toch kun je meehelpen in het voorkomen alleen al door erbij stil te staan dat er ook in je eigen omgeving mensen kunnen zijn die met een dergelijke nare gedachte rondlopen.  Paul Thijssen lid van RC Oosterhout-de Warande heeft van heel dichtbij meegemaakt wat het betekent om iemand die je heel erg lief is te verliezen door zelfdoding en door die ervaring is hij zich gaan in zetten voor het oprichten van Inspiratielabs waar jongeren aandacht krijgen en een luisterend oor vinden.  Paul doet dit met ondersteuning van Rotaryclubs. Lees of kijk naar zijn verhaal.

Vocational Service de basis van Rotary

Hoewel Vocational Service de grondslag van Rotary vormt, tobben veel clubs vaak nog met er concreet invulling aan te geven. Het is iets met onze beroepen, vakkennis, ethiek, de samenleving en….. lastig allemaal, hier moet de vocational commissie van onze club maar eens over gaan nadenken.

Echter het wiel is al heel lang geleden uitgevonden, ook binnen Rotary. Door het hele land zijn er prachtige initiatieven die kunnen worden nagevolgd. Neem voor informatie, inspiratie of concrete workshops contact op met het D1610 Vocational Service team.

Dit team heeft hiervoor nog wel versterking nodig met enkele Rotarians uit verschillende regio’s die hun hart hebben liggen bij het vocational dienstbaar zijn. Heb je mogelijk interesse, 

Meedenken over Rotary regels

Zo doen we dat in Rotary……dat horen we vaak, maar klopt dat wel? Wat maar weinigen ooit lezen zijn de internationale Rotary regels die zijn vastgelegd in de Manual of Procedure (MOP 2022, zie website district). Hier staan de verplichte statuten en het huishoudelijk reglement in.

Het is echter geen oeroude wetgeving want om de drie jaar wijzigt de MOP. Daarover beslist de Council on Legislation (COL) die april 2025 in Chicago USA wordt gehouden. Zo’n 520 districtsvertegenwoordigers stemmen daar over de veranderingen.

Iedere club kan wijzigingsvoorstellen indienen, dat gaat via onze D1610 Col-representative: oud-gouverneur Peter de Waard. De uiterste datum hiervoor is 31 december a.s.

Inspiratiedag 28 oktober

Over bovenstaande onderwerpen zoals mentale gezondheid, vocational en nog 9 andere onderwerpen zijn we een hele mooie informatieve dag aan het organiseren. Ieder Rotary en Rotaractlid heeft de uitnodiging al in zijn of haar mailbox gekregen. Meld je aan voor 21 oktober en vertel elkaar op 28 oktober de mooie verhalen over je club, over welk plezier jij ervaart als Roterian in het helpen van anderen.

100 jaar Rotary in Nederland, estafette D1610, eindfeest en overdracht aan België in Hulst op 16 december, start Rotary voedselbos.

11 november is de overdracht van de bakfiets van District 1600 aan ons District en start de estafette

Koop per club 5 minstens 100 jaar Rotary puzzels.  Geef ze aan sprekers of leden als er iets te vieren valt. De volledige opbrengst gaat naar het bos!! Als alle puzzels verkocht zijn hebben we € 100.000,00

24 oktober: wereldpoliodag

Rotary strijdt al vele jaren tegen polio. Soms vragen mensen zich af of het inmiddels niet genoeg is.

Maar we kunnen niet stoppen voordat polio echt de wereld uit is. Anders is alle moeite voor niets geweest.

Alle secretarissen van de clubs hebben in september een brief ontvangen met het bestelformulier voor de EndPolioNow-tulpenbollen. Met het bestellen van de bekende tulpenbollen steunen we de strijd tegen polio. Bestellen kan tot 15 november.

Save the date: 

dinsdag 24 oktober Wereld Polio dag

zaterdag 28 oktober Inspiratiedag

zaterdag 25 november naar TRF Seminair in Antwerpen

zaterdag 16 december Finale 100 jaar in Hulst  start voedselbos (30 kaarten per District)

vrijdag en zaterdag 22 en 23 mart PETS

vrijdag 12-14 april RYLA

zaterdag 1 juni Discon Bergen op Zoom we rekenen op 4 leden per club.

 

Geniet van alles van familie, vrienden, werk en zeker van Rotary.   

 “The goal is to restore hope — to help the world heal from destructive conflicts and, in turn, to help us achieve lasting change for ourselves,” McInally

 

Hartelijke Rotary groet

Anja Rijlaarsdam
Gouverneur  D1610 RI 2023-2024

06-28126758

Deel dit via: