Noodtransporten Oekraïne blijven doorgaan

Rotary Schaijk-Land van Ravenstein maakt zich sterk voor slachtoffers oorlog, geld blijft nodig

Toen in februari 2022 de oorlog in Oekraïne begon, schrok de wereld op. Al heel snel daarna stroomden de berichten binnen over de situatie ter plekke. In een razend tempo kwam  hulpverlening in heel Nederland en zo ook in het dorp Schaijk op gang. Nu een jaar verder zijn al ruim 65 transporten vanuit Schaijk naar Oekraïne uitgevoerd, met ruim anderhalf miljoen goederen die een waarde vertegenwoordigen van een kleine 4,5 miljoen euro. Theo de Hosson en Marien Nass, leden van Rotary Schaijk-Land van Ravenstein blikken terug.

“We werden enorm gegrepen door het verhaal van Alexander van Laak toen hij een lezing gaf tijdens één van onze clubavonden. Lecaro is een palletbedrijf dat pallets uit Oekraïne importeert en vanuit zijn leveranciers ter plaatse, kon Alexander goed beschrijven hoe de situatie was. Doordat de export naar Oekraïne stil was komen te vallen en daarmee de terugritten voor de transporteur leeg bleven, was bij Alexander het idee al snel geboren om in de plaats daarvan hulpgoederen te gaan vervoeren. Maar dat was nogal een logistieke operatie en Alexander vroeg aan onze club of er mensen beschikbaar waren om hem mee te helpen. Direct boden Dominicus van Schaijk, Marien Nass, Mark van Zummeren en ik onze hulp aan”, aldus Theo de Hosson.

Oude gemeentewerf gaat weer open

Met behulp van het grote netwerk vanuit de leden van de Rotary, werden nog meer vrijwilligers gevonden die samen snel tot actie overgingen. Zij zorgden onder andere voor donaties of scherpe inkoop van bulktransporten voedingsmiddelen zoals aardappelen, brood en houdbare melk.  Ook kwam hulp vanuit gemeente Maashorst, die ambtelijke ondersteuning bood en de inmiddels gesloten gemeentewerf in Schaijk ter beschikking stelde voor het inzamelen van goederen.

Marien Nass vertelt hierover: “Van alle kanten kwamen mensen naar de gemeentewerf om dekens, etenswaren en verzorgingsproducten te doneren voor de slachtoffers. Het weekend van 11 maart was overweldigend. Zoveel mensen die zoveel spullen kwamen brengen, fantastisch! Het was een enorme logistieke klus om dit goed gecoördineerd te krijgen, maar dankzij de inzet van vele vrijwilligers én van Stichting StiMiRo (Stichting Minderbedeelden Roemenië) die op de voormalige gemeentewerf de spullen sorteerden, kwamen we al heel snel tot de eerste volle vrachtwagens. En daarna zouden er nog vele volgen. De teller staat inmiddels op 65, maar we gaan nog steeds door.” Voordeel van deze transporten ten opzichte van vele anderen is dat het een Oekraïnse transporteur is en dat wagens dus ‘gewoon’ het oorlogsgebied in konden rijden. Nederlandse transporteurs haken bij de grens doorgaans af omdat de wagens in een oorlogsgebied niet verzekerd zijn.

Stichting Noodhulp Oekraïne

Naast hulpgoederen kwamen ook de geldelijke donaties binnen. Al snel werd duidelijk dat dit niet bij een eenmalige inzamelingsactie zou blijven, maar dat dit goed geborgd moest worden. Daarom is besloten om een stichting op te richten, met daarin vertegenwoordigers van Lecaro, gemeente Maashorst en Rotary Schaijk-Land van Ravenstein. Er is door de stichting een bankrekening geopend en de website www.noodhulpoekraine.nl is opgezet.

 “Als Rotary proberen we nog steeds ons netwerk in te zetten om de transporten door te kunnen laten gaan en vanuit de stichting kunnen we ook goederen inkopen met geld uit donaties”, aldus Theo. Marien: “de kosten voor de terugreis bedragen (momenteel) zo’n 3000 euro. Lecaro zorgt voor de benodigde documenten om de grenzen over te komen; zij doen echt fantastisch werk! En voegt nog toe: “niet dat we het daarvoor doen, maar we hebben zoveel warme reacties en dankbaarheid vanuit de Oekraïense bevolking mogen ontvangen. Het geld en de spullen komen écht op de goede plaats terecht en dat maakt dat wij ons hier met volle overtuiging voor inzetten!”

Deel dit via: