Zoals elk jaar organiseerde Rotary Monnickendam ook afgelopen decembermaand de ‘Sterren Stralen’ actie voor het goede doel. Na twee jaar van afwezigheid, ontstond er dit keer bij de Rotary kerstboom een heus Rotaryplein met tal van activiteiten. De opbrengst van dit evenement kwam, tezamen met de opbrengst van het onlangs gehouden Wintercafé, ten goede aan Stichting Huis aan het Water in Katwoude.
Op de Wintermarkt organiseerde de club tal van activiteiten. Voorzitter Jan Zetzema: ‘Grote publiekstrekker waren onze unieke, door de club zelf ontwikkelde, kaarsen van de Monnickendamse Speeltoren.’
Ter gelegenheid van 100 jaar Rotary in Nederland wordt er in 2023 door Rotary Nederland een estafette georganiseerd. Jan: ‘Wij waren op 5 februari al aan de beurt en besloten een Wintercafé te organiseren in De Bierderij. Ook deze opbrengst hebben we ten goede laten komen aan Huis aan het Water.
De Rotary kerstboom aan de Middendam is in stukken gezaagd en verkocht voor dit goede doel. Jan: ‘Maar niet voordat wij een plak van de stam hadden veiliggesteld. Deze hebben we bewaard om de eindstand van € 7.234,60 in te branden
Rotary club Son en Breugel doneert samen met Rotary clubs in totaal 18 generatoren aan Oekraïne. De eerste zending met 8 stroomgeneratoren is deze week aangekomen en direct in gebruik genomen.
De gedoneerde generatoren worden onder meer ingezet voor de centrale verwarming van de huizen, de plaatselijke bibliotheek en andere plekken in Trostyanets, een stad op zo’n 40 km van de Russische grens. Het is de 4de keer dat de Rotary Club Son en Breugel met een hulpkonvooi afreist naar het oorlogsgebied. De eerste keer wisten ze samen met transportbedrijf De Rooy onder meer kleding in te zamelen voor de getroffen gezinnen van hun chauffeurs. Daarna volgden benodigdheden voor de strijders aan het front en medische hulpmiddelen, vertelt Rotary-lid Jan van Hapert. ,,De burgemeester van Trostyanets vertelde dat er nu vooral behoefte is aan generatoren vanwege de bombardementen op de infrastructuur. Hierdoor zijn complete flatgebouwen van stroom en warmte afgesneden.”
Hoe zorg je dat vmbo-leerlingen de juiste beroepskeuze maken en op een werkplek terechtkomen waar ze in hun element zijn? Rotary Geldermalsen en de Lingeborgh hebben de handen ineen geslagen in het ‘Job Experience Program’. Onder begeleiding van een coach uit de Rotary gaan scholieren op bedrijfsbezoek.
Henk van Amstel is de motor achter het Job Experience Program. ,,Ik heb in mijn werk meer dan eens gezien hoe kinderen tussen wal en schip vallen. Dan zijn ze ergens gaan werken omdat het hen in eerste instantie leuk lijkt of ze vrienden hebben die dat werk ook doen. Na verloop van tijd blijkt dat ze zich hebben verkeken en toch niet de juiste keuze hebben gemaakt. Niet goed voor hen en ook niet voor hun werkgever. Dat is één ding. Tegelijk is het meer dan duidelijk dat het regionale bedrijfsleven staat te springen om goed en gemotiveerd personeel. Als Rotary hebben we een groot bedrijvennetwerk, de school heeft de werknemers van de toekomst. Dat bracht me op het idee de Lingeborgh te benaderen zodat we vraag en aanbod kunnen koppelen.’’
Het was woensdag 25 januari weer handen uit de mouwen voor Rotaryclub Lansingerland. De club organiseerde een drukbezochte bouwwedstrijd met Lego onder de naam Rotary Bouwt. Teams van twee, vaak een kind samen met een volwassene, werkten in opperste concentratie aan hun bouwwerk met als thema vakantie.
“Het leek ons een goed idee om iets leuks te organiseren voor de jeugd in Lansingerland. En bouwen met Lego lijkt een schot in de roos!”, vertelt Ton Hermes, lid van de organiserende Rotaryclub. “We zijn te gast bij basisschool De Klipper die, mede met een aantal sponsoren, deze wedstrijd mogelijk maakt. Mooi om te zien hoe volwassenen samenwerken met kinderen. Als doel voor de opbrengst hebben we gekozen voor project Dokhaven.”
Purmerend was zaterdag 4 februari het toneel van een heuse zwerfafval estafette, ook wel Priknick. De estafette werd georganiseerd door de Rotary Club. De organisatie nodigde mensen uit heel Purmerend uit om mee te doen. Deelnemers konden van winkelcentrum naar winkelcentrum lopen en onderweg zwerfafval van de grond rapen. Ze waren te herkennen aan een speciaal hesje.
Het was niet alleen de bedoeling om Purmerend schoner te maken. Frans Wisman, van de Rotary Club: ‘Het idee is om de wijken met elkaar te verbinden, en ook de mensen uit de verschillende wijken. Mensen ontmoeten elkaar en zien elkaar na afloop bij de chocolademelk.’ Voor sommige deelnemers zijn meer redenen om mee te doen. Rudy Blonk, deelnemer aan de actie, vertelde het volgende: ‘Ik vind het belangrijk om een goed voorbeeld te geven aan de jeugd.’
Dankzij de bijdrage van de Rotary Barchem krijgen leerlingen van het Staring College in Lochem les in reanimeren. Tijdens de activiteitenweek van 13 tot en met 17 februari hebben scholieren de basisbeginselen van levensreddende handelingen geleerd, zoals hartmassage, mond-op-mondbeademing, de werking van een AED en contact opnemen met 112.
Het project is gestart in 2014/2015 toen docenten van de vakgroep biologie werden opgeleid tot reanimatie-instructeurs. Sindsdien heeft het Staring College het reanimatieonderwijs verder uitgebreid door meer onderwijzend personeel op te leiden tot instructeur en veel materiaal aan te schaffen. De school beschikt nu over eigen reanimatiepoppen, AED-apparaten en andere zaken die nodig zijn bij het geven van goede lessen.
Deel dit via: