Maart 2022

Time flies – Spring is in the air?

Het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat –  dat lijkt maar zo natuurlijk, iedere seconde is er een, iedere dag is er een. Maar we willen wel meer doen  in dezelfde tijd, er wordt meer gevraagd van ons allemaal, dan ooit tevoren. En ja gelukkig, als we allemaal iets doen kan er veel…

Dat zie je maar weer, in enkele weken hebben de Rotary clubs in den lande meer dan € 260.000,00 ingezameld om de nood in verband met de situatie in Ukraine en de gevolgen voor de bewoners daar en de vluchtelingen hier, te lenigen. Er zijn al een aantal aanvragen om hulp vanuit “Rotary helpt Oekraïne”  ingewilligd. Dus het geld wordt zo snel en goed mogelijk ingezet. People of action!

Als je als club in dit kader geld nodig hebt, kijk op de site www.rotary.nl/Oekraine hoe je een aanvraag kunt indienen, of als club wilt storten: graag! Strijkstokken: geen. Er staan vele projecten genoemd, waar je wellicht met je club bij kunt aansluiten. De noodsituatie lijkt zich voorlopig niet ten goede te keren.

Daarnaast: Vanuit Oekraïne en aangrenzende landen kan er een Disaster Response Grant van maximaal € 50.000,00 worden aangevraagd.  In Nederland kan er voor hulpverlening hier in het district voor de vluchtelingen een Disaster Response Grant van maximaal € 25.000,00 worden aangevraagd. Neem contact op met onze Foundation Commissaris Herman Schimmel, als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

Recentelijk sprak ik ook met Anne Legeland, voorzitter van de Teenstra Foundation. Bekijk het filmpje van deze maand, over de mogelijkheden van een financiële bijdrage van deze mooie stichting, ook in verband met de humanitaire ramp in en als gevolg van de gebeurtenissen in Zuid Oost Europa.

Ondertussen houden wij een verkiezing voor Het Project van het Jaar 2021-2022 in ons district. Maak een filmpje van maximaal 3 minuten over je project, en stuur dat vóór 1 mei in. Onderstaand nogmaals de bijzonderheden.

Ondertussen gaat het gewone leven door, of moet ik zeggen komt alles weer goed op gang, gelukkig. We mogen elkaar weer ontmoeten, en dat is fijn. Clubbezoeken aan RC Lingewaard-Bemmel, een vijftal clubs in het Eindhovense, een drietal Bossche clubs. Veel ontmoeting en uitwisseling van informatie, en nieuwe gezamenlijke plannen. Rotary clubs Heusden en Kerkrade-Herzogenrath-Eurode. Allemaal bijzonder plezierige en inspirerende meetings. Bij de laatste bijeenkomst van deze binationale club was ook de gouverneur van het Duitse district 1810, Birgitta Radermacher, aanwezig. Dit district werd, nog veel meer dan Zuid Limburg, getroffen door de wateroverlast medio juli vorig jaar. Daarnaast een concert van het Luchtmacht orkest te Uden, georganiseerd door RC Uden, waarvan de opbrengst deels ten goede komt aan de slachtoffers in Oekraïne. Ook nog en eerste virtuele bijeenkomst van de op te richten Rotary E-club of the Netherlands. Mooi om te zien dat er verschillende manieren zijn om Rotarian te zijn, en actief te zijn voor degenen die het nodig hebben.

Behalve bij enkele RBC’s, (regionale bestuur contact avonden) voor de PRE PETS, mocht ik ook  aanwezig zijn bij de Bestuurswissel van de International Fellowship of Flying Rotarians van de Benelux, te Genk België. Dit onder het motto “SPRING IS IN THE AIR”

Wat was het een genoegen om Paul Harris Fellowships te mogen uitreiken aan penningmeester Arie Buijtendijk, en Huub van Heur, Past president, voor hun jarenlange inzet voor de club. Ook Bart Purnal, DG van district 2140 in België, mocht een PHF overhandigen aan de scheidende secretaris van de club. Een club vol ambitie, waar nog nieuwe leden welkom zijn. Al met al voor mij een maand met een internationaal tintje, maar bovenal veel activiteit in de geest van het helpen van degene die het nodig heeft. En daar draait het bij Rotary  tenslotte om..  Het helpen van de ander maakt je zelf een blijer mens.

SERVE TO CHANGE LIVES.

LET OP, LET OP,

ROTARY en ROTARACT CLUBS IN DISTRICT 1550!

ER VALT 20.000 EURO TE WINNEN BIJ DE VERKIEZING VAN HET

PROJECT VAN HET JAAR 2021 – 2022

STUUR PER CLUB IN ONS DISTRICT  VOOR 1 MEI 2022 HET DIGITALE  AANMELDINGSFORMULIER MET EEN KORT FILMPJE VAN EEN PROJECT VAN JE CLUB, EN DING MEE!

Alle leden van Rotary (Rotaract-) Clubs kunnen tussen 1 en 10 mei 2022 hun 3 stemmen digitaal met de QR code die je  per mail ontvangt:

Beoogde 1e prijs krijgt 3 punten, 2e prijs 2 punten, 3e prijs 1 punt. Meeste stemmen gelden.

EERSTE PRIJS € 20.000,00, TWEEDE EN DERDE AANMOEDIGINGS PRIJZEN IEDER € 5.000,00.

Alle ingezonden filmpjes worden geplaatst op de website van het district, de presentaties van de prijswinnaars krijgen uiteraard langdurig een prominente plaats en kunnen zo hun project promoten… Verder mag de winnaar meedoen met de pitch van landelijke projecten tijdens het Rotary Festival op 15 mei.

Ga dus snel aan de slag, om op tijd je filmpje te kunnen insturen!

Voor verdere info en voorwaarden: zie de bijgevoegde informatie.