MEI 2022: WE ZIJN ER BIJNA, MAAR NOG….

Niet helemaal, en wat gebeurde er veel! Zo vlak voor het einde van het Rotaryjaar konden de winnaars bekend gemaakt worden van de Verkiezing van het Project van het jaar 2021 – 2022 in ons district: Stop Cervical Cancer, van RC Uden in samenwerking met RC Cuijk eindige als eerste. Tweede werd de Waterwerkgroep met de studiebeurs voor de IHE waterstudent, en als verdienstelijke derde RC Maastricht-Oost, met het project Keep the Heartbeat Going. Nogmaals van harte gefeliciteerd!
De ingezonden filmpjes zijn inmiddels geplaatst op de site. Ik kan jullie van harte aanraden om ze allemaal te bekijken, het inspireert tot nieuwe initiatieven. Graag geef ik deze bijdragen alle ruimte deze maand, en heb ik besloten geen eigen filmpje voor jullie online te zetten. De clubs en hun leden zijn de belangrijkste ambassadeurs van wat Rotary tot stand kan brengen, en een mooiere demonstratie daarvan kan ik niet geven.

Op 15 mei vond het Rotary Festival plaats. Een spetterende dag van ontmoeting, inspiratie, informatie, workshops en amusement. Wie er niet was heeft veel gemist! We kunnen terugkijken op een dag waarop Rotary in Nederland heeft laten zien waartoe ze in staat is, aan vele Fellows en familieleden. Ook het thema Empowering Girls werd ruim in de schijnwerpers gezet. En de pitch van de winnende projecten uit ieder district, waarbij het Project “Stop Cervical Cancer” in Bangladesh tot beste werd gekozen. Wat kun je dan trots zijn als gouverneur van district 1550. Teveel om alles op te noemen, kortom: PEOPLE OF ACTION…

Nu het einde van het Rotaryjaar nadert was het ook tijd voor de laatste RBC’s (regionaal bestuur contacten). Fijn om voorzitters en inkomend voorzitters andermaal te kunnen ontmoeten, en te zien en te horen welke samenwerkingen er tot stand komen. Ik mocht aanschuiven bij regio Rivierenland, regio A73 en regio Eindhoven.
Tijdens een landelijk overleg van de districtsgouverneurs werd onder meer (tevreden) teruggekeken op het Festival, de voortgang van de landelijke actie Rotary helpt Oekraïne besproken alsmede de vorderingen rond de benoeming van enkele vertrouwenspersonen. In dezelfde week hebben de Rotaractors in ons district elkaar nog gezien tijdens een aangeklede borrel in ’s-Hertogenbosch, waar ik mij zeer welkom voelde.
En ja, hoe kan het anders, Oekraïne en de in ons district verblijvende vluchtelingen blijven onze hulp en aandacht nodig hebben. De opbrengst van “Rotary helpt Oekraïne”, ruim € 327.000,00, is besteed aan ruim 90 projecten. Per district worden Disaster Response Grants van $ 25.000,00 aangevraagd, waarmee binnen ieder district gelden die in het district voor de vluchtelingen nodig zijn, worden gefinancierd. Zodra in ons district het Grant is toegekend, kunnen aanvragen worden gedaan bij de District Foundation commissaris Herman Schimmel. Nadere informatie hierover volgt zodra mogelijk.
Ondertussen vroeg Herman om aandacht te vragen voor de jaarlijkse bijdrage van de Rotary Clubs aan de Foundation, de basis van Rotary. Een aantal clubs hebben nog niet bijgedragen, ondanks herhaald verzoek daartoe. Het zou natuurlijk heel goed zijn, als alle clubs dit jaar storten. Het is hard nodig dat we Rotary wereldwijd in staat blijven stellen waar nodig financiële hulp te bieden, en als club te ontvangen. Het is ook mogelijk om individueel te doneren.

Voor mij persoonlijk maakte een bezoek aan ’s-Hertogenbosch op Hemelvaartsdag de cirkel rond. In het kader van handen uit de mouwen, ben ik vrijwilliger (gastvrouw) bij de vluchtelingenopvang van Oekraïners in Uden. Een oecumenische viering in de Sint Jans Kathedraal, gevolgd door een feest op de Parade voor alle Oekraïners. Het event is binnen drie weken georganiseerd door RC Vught in samenwerking met Lionsclub Vught en prominente leden van de Oekraïense gemeenschap met optredens van drie Oekraïense rockbands. Een waar feest voor de aanwezige vluchtelingen. Hier kon ik mijn bevindingen als vrijwilliger in Uden kwijt: over de 47 jarige mevrouw die ik de avond tevoren sprak. Sinds begin maart in Nederland, haar dochter van 24 jaar in Polen, en haar moeder nog steeds in Kiev. Op mijn vraag of zij naar het feest ging, antwoordde zij ontkennend, feest vieren kon zij echt niet aan. Begrijpelijk, maar mijn uitgesproken wens dat iedere vluchteling weer snel in vrede en gezondheid naar eigenland zou kunnen terugkeren, sprak iedereen aan. Het Slava Ukraini klonk vele malen.

Leny Goijer
Gouverneur D1550