Districtsnieuws

Boeken voor mensen houdt succesvolle boekenmarkt

Ruim 20 jaar geleden begonnen een paar leden van Rotary Maastricht Oost met het inzamelen en verkopen van 2ehands boeken en platen. De hele club hielp hen een paar keer per jaar met uitzoeken, en sjouwde met tientallen bananendozen naar een middelbare school waar dan in een najaarsweekend een boekenbeurs werd georganiseerd. De idee was deels geïnspireerd op het werk van een collega-club in Blerick.

Er kwamen vrijwilligers bij die zelf geen Rotarian waren en na 7 jaar werden de activiteiten ondergebracht en verzelfstandigd in de Stichting Boeken voor Mensen. Inmiddels heeft die club meer dan 30 vrijwilligers die elke dag in de eigen boekenkelder te vinden zijn om de voorraad te sorteren en te prijzen. Anderen halen boeken op van particulieren en bibliotheken. Rotary ondersteunt de stichting regelmatig in de logistiek en levert menskracht bij het opbouwen en runnen van de jaarlijkse beurs.

De opbrengst wordt door Boeken voor Mensen besteed aan meer dan 25 Goede Doelen in de regio, van jeugdprojecten tot sport en cultuur. De bestedingscommissie bestaat uit twee Rotarians en twee bestuursleden van de stichting.

Het boekenproject heeft inmiddels een flinke traditie opgebouwd en meer dan lokale naam en faam gekregen. Vanwege covid kon er 2 jaar geen najaarsbeurs worden gehouden. Maar in het weekend van 15 tot 17 juli jl. werd die schade dubbel en dwars ingehaald. In een setting van marktkramen op de parkeerplaats en de uitgebreide uitstalling in het vaste gebouw kwamen meer dan 1250 kopers op de voorraad van meer dan 50 duizend titels af, en trotseerden de weersomstandigheden. Rotary Maastricht Oost leverde uiteraard weer een deel van de medewerkers, het door Rotary én Boeken voor Mensen gesteunde project ‘Keep the Hartbeat Going’ demonstreerde reanimatietechniek, en duizenden boeken, cd’s en LP’s vonden hun weg tegen spotprijzen naar gelukkige nieuwe eigenaren.

De doelstelling van Boeken voor Mensen kent meer lagen: zinvol vrijwilligerswerk bieden, boeken aan een nieuw leven helpen, goede doelen steunen en het bevorderen van het lezen cq bestrijden van laaggeletterdheid. Op jaarbasis kan Boeken voor Mensen i.s.m. Rotary Maastricht Oost tussen de 30 en 50 duizend euro aan financiële steun verstrekken, alsmede honderden boeken aan doelgroepen (zoals bewoners AZC, vrouwenopvang, basisscholen) uitdelen.

De gouverneur van ons Rotary-district trad in de voetsporen van een aantal van haar voorgangers en bracht een stimulerend bezoek aan deze Grootste Boeken en Muziekbeurs van Zuid Limburg. Meer weten: kijk eens op de website www.boekenvoormensen.nl of hun facebookpagina. En zie aldaar hoe een door Rotary gestart en nog steeds gesteund idee tot bloei kon komen.

Zondigse Middig

“Op zondag 10 juli 2022 vond in Auberge de Rousch te Heerlen, in de belangeloos door de familie Beckers beschikbaar gestelde zaal, alweer de twaalfde zogenaamde  “Zondigse Middig” plaats. Een fundraising, op een zonnige zondagmiddag, georganiseerd door de Rotaryclub Heerlen -Land van Rode. 

Met een nostalgische knipoog naar het verleden, werden die dag 204 gasten verwelkomd  aan wie een viergangendiner werd geserveerd zoals moeder de vrouw in vroegere tijden klaarmaakte. Een groot aantal Rotaryleden was al vroeg in de weer om de zaal om te bouwen naar een feestelijke ontmoetingsplaats. De leden van de Rotary dekten op die zondag de lange eettafels met hun mooiste servies, en hun mooiste glazen en met blinkend opgepoetst bestek. Iedere tafel zag er anders maar steeds prachtig uit. Alle gasten werden tegen twaalven verwelkomd door voorzitter Jurriaen van Holthe, met een sprankelend aperitief. Heerlijke gerechten die door de Rotary onder de bezielende leiding van Rotarylid John Scheeren, zelf waren bereid, werden aan de tafels uitgeserveerd. Een garnalen amuse, frisse meloen met ardennerham (Sjink FaBiotti), gevolgd door een heerlijke Limburgse Aspergesoep. Het hoofdgerecht bestond uit superzachte kalfswangen in rode wijnsaus en malse varkenshaas in een smaakvolle  mosterdsaus, heerlijk zomerse groenten en romige aardappelgratin. Het diner werd afgesloten met een ouderwetse chocolademousse met heel veel slagroom. 

Tussen de gerechten door werd voor enig vertier gezorgd. Ester en Jordi, twee jonge leerlingen van de muziekschool (SMK) uit Kerkrade zongen belangeloos enkele liedjes uit hun eigen repertoire. Er werd nog een prijsvraag uitgeschreven die iedereen behoorlijk bezig hield: “ hoeveel gram zout zat in een ons van de geserveerde ardennerham?” en ook de vrolijke noot werd niet vergeten: onder 20 stoelen van de gasten bleek een puzzelstuk verstopt te zijn. Tweehonderd stoelen werden hoopvol omgekeerd! Trof men een stuk dan ging men vervolgens op zoek naar dat andere (passende) stuk. Slecht zes gelukkigen bleken bij elkaar te passen. Kleine prijzen vielen hen ten deel! 

Uiteindelijk kwam het moment waar het allemaal om te doen was. 

De voorzitter reikte twee mooie cheques  van ieder € 3000,- uit. Een cheque werd overhandigd aan de oud-voorzitter van de Belgische Rotary Houthalen Erik Moons, als bijdrage voor het project Ilha Solteira te Brazilië waarbij 90 septic tanks worden gefinancierd.  De gezinnen in de stad Ilha de Solteira worden daardoor voorzien van schoon drinkwater. 

De tweede cheque werd overhandigd aan Dr T. Wolfs en Mw A. Paulussen van het Kinderonderzoekfonds Limburg (Powerlab) voor onderzoek naar vroeggeboorte.

De rest van de opbrengst van de 12e Zondigse Middig gaat in de loop van het jaar nog naar enkele andere kleinere goede doelen. 

 

Aan het einde van de middag, wanneer alle gasten zijn vertrokken en alle borden en tafels en stoelen weer zijn opgeruimd, kijken de leden van de Rotaryclub Heerlen -Land van Rode moe maar voldaan terug op een geslaagde 12e  Zondigse Middig. Met dank aan alle gasten en helpers die hebben bijgedragen aan de twee mooie doelen.

UITNODIGING INDONESIADAG OP ZATERDAG 1 OKTOBER 2022

Het Congrescentrum “Kumpulan” op het landgoed Bronbeek te Arnhem zal op 1 oktober 2022 het decor zijn van de Indonesiadag georganiseerd door de Interland Commissie Nederland – Indonesia.

Het eeuwenlange verblijf van Nederland in de Archipel heeft er voor gezorgd dat vandaag de dag nog altijd vele Nederlanders op de één of andere wijze een binding met Indonesia hebben. Een land met een jonge, omvangrijke en ontwikkelende bevolking, toonaangevend in ASEAN. Het wordt gezien als een gepaste kandidaat om te worden opgenomen in het rijtje BRIC-staten en de G-20 vergadert in dit jaar op het eiland Bali. Met een geavanceerde economische ontwikkeling en een geraamde economische groei van 5,3 % voor 2022, heeft Indonesië de ambitie uitgesproken in 2045 tot de vijf meest toonaangevende landen in de wereld te behoren, een duidelijke stip aan de horizon.

Gezien de historische band tussen de beide landen en gebaseerd op de algemene doelstellingen van Rotary International beoogt de ICC Nederland-Indonesia in algemene zin de vriendschapsrelaties tussen clubs en leden van de zeven Nederlandse districten met de clubs en leden van de twee districten van Indonesia te bevorderen. Een ander zwaartepunt van het ICC beleid is het faciliteren van projecten als platform tussen Nederlandse en Indonesische Rotary Clubs en/of Districten.

De onderstaande sprekers van de dag zullen een aantal actuele aspecten van de huidige situatie in Indonesië belichten. En in de break-out sessies wordt u nader geïnformeerd over de lopende gezamenlijke Rotary projecten in Indonesië.

De sprekers zijn:

  • De huidige ambassadeur van Indonesia Z. Exc. de heer Mayerfas opent de bijeenkomst.
  • Gerard A. Persoon, Emeritus Hoogleraar Culturele Antropologie: De veranderende positie van de ‘inheemse volken’ in Indonesia.
  • Edith Trieblinig, Stg. Programma Uitzending Managers-coördinator Indonesia: Wat doet PUM en wat doet PUM in Indonesia.
  • Youetta de Jager, Ink. Vz ICC Ned – Ind : Vraagstukken oplossen doen we samen.
  • Break-out sessies:
    • Stg. RWG: Rotary Leprazorg project samen met de Lepra Stichting, Pelkrim project samen met RC Yogya Tugu.
    • RC Groningen: Status Hariti project met RC Yogya.
    • Andreas Tan: Project Kinderboeken over hygiëne en gezond leven voor kinderen in Oost Indonesia.
    • RC Huizen Gooimeer: EndPlasticSoup initiatieven in Indonesia.

Het aantal deelnemers per break-out sessie is beperkt tot 20 personen. Vanwege tijdgebrek is er geen mogelijkheid een tweede sessie bij te wonen. Degenen die geen sessie bijwonen kunnen het mooie Bronbeekpark bezoeken, gewoon bijpraten of eerder aan de rijsttafel beginnen.

De kosten van deze dag bedragen € 40,- per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie (2 x), spekkoek en de rijsttafel maar exclusief aperitief en andere consumpties.

klik hier voor het programma

U kunt zich aanmelden bij Carl Hagenaar: carl@hetcointernational.nl

De inschrijving sluit op 10 september 2022 of zoveel eerder als het maximum aantal van 150 deelnemers is bereikt. Ook uw partner of één introducé(e) is van harte welkom.

Bij de aanmelding verzoeken wij u de naam van uw Rotary Club te vermelden.

Wij verzoeken u vriendelijk het deelnamegeld te doen overschrijven op de navolgende rekening:

  NL25 RABO 0197 6835 68

  t.n.v.: Y.P.E. Hagenaar-Ratelband, ICC Ned. – Ind.

Bij annulering na de inschrijvingsdatum van 10 september 2022 wordt het deelnamegeld niet gerestitueerd.

Het belooft een bijzonder interessante dag te worden, ook vanwege het alom bekende en voortreffelijke rijsttafelbuffet. Wij nodigen u daarom van harte uit voor deze dag, om bij te praten en informatie te ontvangen over onderwerpen die relevant zijn voor de samenwerking tussen Rotary Clubs in Nederland en Indonesia.

Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Carl Hagenaar, carl@hetcointernational.nl

Wij kijken er naar uit u te verwelkomen in Bronbeek, Velperweg 147, 6824MB Arnhem.

De inloop is vanaf 09:30 uur.

Met vriendelijke groet,

ICC Nederland – Indonesia

Paul Liqui Lung, voorzitter

Deel dit via: