Voorwoord

Felicitaties aan iedereen die een nieuwe functie is gestart dit Rotary-jaar! Dat zijn natuurlijk alle kersverse voorzitters, maar ook bestuursleden en bijvoorbeeld commissievoorzitters. Een speciaal welkom aan de nieuwe leden van de ‘Family of Rotary’, waaronder de primeur van de RC of Worldwide Impact, D1550. Allemaal veel vriendschap en mooie activiteiten gewenst.

Internationaal
Dit jaar staat bol van nieuwe en spannende dingen. Voor het eerst in de 117-jarige geschiedenis van Rotary hebben we een vrouwelijke RI president: Jennifer Jones. Zij heeft, geïnspireerd door het lied van John Lennon, het mooie thema ‘Imagine’ gekozen. En ‘Imagine’ is gericht op de toekomst. Stel je toch eens voor:

  • Rotary die groeit en bloeit waardoor we nog meer voor de wereld kunnen betekenen
  • Een Rotary-omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen
  • Een wereld met gelijke kansen voor jongens en meisjes
  • Een wereld waarin geen kind hoeft te lijden aan polio
  • Een wereld met zorg voor de leefomgeving


En omdat wij Rotarians ‘people of action’ zijn, kunnen wij het verschil maken! Kijk voor meer informatie op https://www.rotary.org/en.

Nationaal
De zeven nieuwe gouverneurs, waarvan vijf vrouwen, namen op 1 juli het stokje over. Dank aan onze voorgangers en natuurlijk met name aan Leny Goijer van ons eigen district. Voor haar leiderschap en inzet ontving ze tijdens de bestuurswissel in Weert een Paul Harris Fellow.

We maken ons op voor 100 jaar Rotary in Nederland in 2023. Op 28 januari 2023 starten de feestelijkheden met het eeuwfeest van RC Amsterdam, met de start van de emissieloze estafette. Deze tocht van 5.000 km verbindt alle ruim 500 Rotary-, Rotaract en Interactclubs. Op 12 september is de kick-off voor iedereen die er meer van wil weten. In elk van de zeven districten wordt een van de zeven aandachtsgebieden van Rotary in het zonnetje gezet. 10 maart is het de beurt aan RC Utrecht die het eeuwfeest viert met een symposium. Via https://www.rotary.nl/100/ kun je nu al zien wanneer de estafette bij jouw club is.

Verder wordt het Rotary Magazine vernieuwd. Je ontvangt 12 maal een digitaal Magazine en nog viermaal een gedrukt exemplaar. Daarmee krijg je meer inhoud en meer actuele informatie.

District
We maken een vliegende start met de clubbezoeken vanaf half juli. Je weet immers maar nooit of en wanneer Covid weer de kop opsteekt. Ik verheug me op de ontmoeting met al onze leden en de uitwisseling van ideeën.

Zet vast de datum van 1 oktober in je agenda. Dan ben je welkom op de Inspiratiedag (voorheen: ledencontactdag) voor ons district in Weert. Tijdens verschillende workshops over alle onderwerpen die binnen Rotary spelen, word je geïnformeerd, geïnspireerd en uitgedaagd hier concreet mee aan de slag te gaan. Denk aan aandachtsgebieden als water, ledenbeleid, RLI, Rotary Foundation, jeugd en sociale media.

Tot slot
Mooie zomer gewenst en indien van toepassing: fijne vakantie en behouden terugkomst.

Joke Jongeling,
District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023

Deel dit via: