Maandbrief

We zijn weer geheel geïnspireerd terug uit Bazel. Wat geweldig om zoveel enthousiaste Rotarians en Rotaracters te ontmoeten, relevante presentaties tot je te nemen, maar ook om wereldleiders van zo nabij mee te maken. En het mooie is: alle Rotarians kunnen deelnemen. Volgend jaar is de Rotary multi-zone Institute van 15 t/m 17 september in Rome.

Institute

Van 2 tot en met 6 november stonden de EndPolioNow caravans prominent in het Bazelse stadsbeeld. De eerste dagen waren gewijd aan de opleiding (training seminars) voor de inkomende gouverneurs (GNTS en GETS). Aansluitend was de RI Institute ‘Our future is Now’.
Vier belangrijke thema’s werden uitgediept: Leefmilieu, Gezondheid, Vrede en Rotaract. Nederland deed volop mee met presentaties over onder andere EndPlasticSoup, IHE Water en de nieuwe paspoortclub Leefmilieu. Uit ons district presenteerde Motalib Weijters zijn project Stop Cervical Cancer.

Het was ook een buitenkansje om de huidige en oud wereldpresidenten van RI te ontmoeten. Zo heb ik Jennifer Jones het eerste exemplaar van de jubileumpuzzel mogen aanbieden. Daar reageerde ze enthousiast op; haar familie is dol op puzzelen. Ook het idee van de emissieloze estafette vond ze super. Het tweede exemplaar ging naar Holger Knaack, de RI president van 2020-2021. Hij komt voor de start van de estafette naar Amsterdam!

De puzzel is nu leverbaar en wordt binnen zeven dagen na bestelling via bestel puzzel toegestuurd. De puzzel kost €25,- plus verzendkosten (afhalen is ook mogelijk). De opbrengst gaat naar het voedsel- en speelbos dat eind 2023 wordt geplant bij de finish van de estafette.

100 jaar Rotary in Nederland

Op 28 januari 2023 start de viering van 100 jaar Rotary in Nederland. Houd je mailbox in de gaten om kaarten hiervoor te bestellen. Het evenement in het Olympisch Stadion ’s middags is gratis toegankelijk. De kaarten voor de feestavond in Internationaal Theater Amsterdam kosten €50,- (plus € 1,- administratiekosten). We gaan er van uit dat elke club in Nederland vertegenwoordigd is. Jouw club mag ook niet ontbreken!

Estafette

Heb je al eens gekeken naar de route van de estafette via route estafette D1550? En heeft jouw club al een aanspreekpunt voor de estafette? Meld je aan bij mij via gouv2022-2023@rotary-d1550.org. Onder de eerste 10 aanmeldingen wordt een fles lekkere Imagine-bubbels verloot.

Last call

Op 26 november vindt in Delft het Waterinstituut plaats voor onze Regio 22, de 2 Vlaamse en 7 Nederlandse districten. Het is een uitgelezen gelegenheid om meer over dit belangrijke onderwerp te weten te komen. Acht boeiende sprekers geven een presentatie, waaronder Peter Glas, Deltacommissaris en Rotarian uit ons district. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Alle informatie vind je via waterinstituut.

Vacatures

Naast de vacatures die ik vorige maand meldde, zie vacatures, staat er een belangrijke functie voor onze zone 20B open. Voor de verkiezing van een nieuwe zone-director wordt een selectiecommissie samengesteld. Kandidaten voor deze commissie moeten gouverneur geweest zijn, maar zelf niet ambiëren zone-director te worden. Aanmeldingen van kandidaten via sec@rotary-d1550.org.

Districtscommissie Leefmilieu

De nieuwe commissie Leefmilieu wil om te beginnen bestaande initiatieven inventariseren. Daarvoor zijn alle clubs benaderd. De respons is echter nog niet voldoende om hier conclusies aan te kunnen verbinden. Wat doet jouw club voor acties op gebied van het zevende aandachtsgebied Leefmilieu? Bijvoorbeeld een project over duurzaamheid, het opruimen van zwerfafval of het vergroten van biodiversiteit. Meld het aan via inventarisatie projecten leefmilieu.

DEI

Dit jaar is ook een districtscommissie gestart met als onderwerp diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. De eerste bevindingen van die commissie zijn door de media opgepikt. Aanvankelijk deed het artikel in de Telegraaf en in diverse regionale media over diversiteit wat stof opwaaien. Maar onder de streep blijft toch vooral de gedachte hangen dat het goed is dat Rotary de horizon verbreedt. Ik wens de commissie veel succes met hun activiteiten.

Tot slot

Kortom, nooit saai bij Rotary. Genoeg te doen voor ons als People of Action. Draag je steentje bij en vier vooral het eeuwfeest mee. Laten we er samen een memorabel jaar van maken!

Joke Jongeling
District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023

Deel dit via: