Maandbrief

Februari is begonnen met een heel dubbel gevoel. Enerzijds kijken we terug op een fantastische start van het feest 100 jaar Rotary in Nederland. Anderzijds werden we op maandag 6 februari opgeschrikt door de aardbeving in Turkije en Syrië. Verschrikkelijk veel slachtoffers, leed en schade. Daar zien we meteen de kracht van Rotary, een van ‘s werelds grootste NGO’s. Binnen de kortste keren is een actie op touw gezet om hulp te bieden via ShelterBox. Dankbaar om daar onderdeel van uit te maken.

Hulp bij ramp
In alle Nederlandse districten is een oproep uitgegaan om te doneren via ShelterBox. Daarmee worden hulp en onderdak geboden aan de overlevenden van deze verwoestende aardbeving. Voor de actuele stand van zaken kijk je op ShelterBox. Binnen enkele dagen al verdubbelden de donaties. Wat een respons!

Addy Goutsmits van RC Eindhoven-Kempenland is in ons district ambassadeur voor ShelterBox. Zij is graag bereid toelichting te geven in jouw club.

In ons district kwamen ook meteen hartverwarmende reacties. Een kleine greep: Eindhoven-Kempenland, Eindhoven-Soeterbeek en Cuijk-Maaskant doneerden elk 2 boxen, Uden, Meijerijstad en Helmond-Regio elk 4, de Weerter clubs samen 6. RC Zaltbommel spant de kroon met een donatie van € 20.000,-.

Het streven was met 500 clubs in Nederland het equivalent van 500 boxen te doneren, zijnde € 375.000,-. En we zijn al over dit aantal heen! Zo mooi om hier deel van uit te maken. Iedereen heel hartelijk dank voor de donaties!

Estafette
Via het online magazine heeft iedereen een impressie kunnen krijgen van de festiviteiten op 28 januari in Amsterdam, zie o.a. 100 jaar Rotary. En nu is de estafette onderweg door Noord-Holland D1580. Dat district heeft als thema ‘Preventie en behandeling van ziekten’. De clubs organiseren allerlei activiteiten rond dit thema. En ze zorgen dat de bakfiets van club naar club komt. Daarbij krijgen ze veel belangstelling. Op Facebook 100 jaar Rotary NL staan alle acties verzameld. Kijk eens voor inspiratie en liken wordt gewaardeerd.

Symposium Utrecht
Op vrijdagmiddag 10 maart viert RC Utrecht haar 100-jarig bestaan met een symposium. Utrecht is de stad van Sint Maarten, de heilige die zijn mantel deelde met iemand die bescherming nodig had. Een lichtend voorbeeld voor iedereen die ambities heeft om anderen te helpen, zoals ook Rotary in Utrecht dat al 100 jaar probeert te doen. Meer informatie en inschrijven via Symposium Utrecht 100 jaar.

EndPlasticSoup
Wie doet er mee met de actiedagen op 18 t/m 22 maart en op 3 juni? Help een handje mee en krijg zelf ook een opgeruimd gevoel. Naast je persoonlijke inzet kun je ook in clubverband helpen.

Ook in ons district zijn er al diverse clubs die EPS steunen. Voor € 200,- word je supporter-club en krijg je eigen clubvlag en toegang tot materialen, zie Supporter-club EPS. Voor ons district 1550 zijn we nog op zoek naar een Ambassador Club, die het voortouw wil nemen, zie Ambassador-club EPS.

Jongeren in nood
Naast alle grote rampen (laten we ook Oekraïne niet vergeten), zijn er dichter bij huis noodgevallen die onze aandacht vragen. Veel jongeren zitten ernstig in de knel. De toename van burn-out en depressie bij deze groep is ronduit verontrustend. RC Strabrecht biedt hulp door het steunen van hulplijn 113 en stichting STORM. Je kunt dit steunen door bijvoorbeeld deze puzzel te bestellen via RC Strabrecht. Daarnaast is het voor puzzelaars best een uitdaging!

RLI
Op 4 februari rondde de eerste lichting van het nieuwe blended learning de cursus af. Via e-learning en enkele interactieve bijeenkomsten krijg je veel kennis over Rotary en leer je ook van elkaar. Aan te raden voor elke Rotarian, speciaal nieuwe leden, commissievoorzitters en inkomend voorzitters. De nieuwe training start 20 februari. Kijk voor meer informatie en aanmelden op RLI D1550.

Week Open Clubbijeenkomsten
En last but not least: 21 t/m 30 maart zijn er weer Open Clubbijeenkomsten. Een prachtige kans om je omgeving te laten zien hoe het er in jouw club aan toe gaat en wat jullie doen. En wie weet houden jullie er nieuwe leden aan over. Alle informatie vind je op WOC 2023.

Tot slot
Er was weer veel te melden. Een teken dat er veel gebeurt en we midden in de maatschappij staan. Feestelijke dingen en droevige dingen. Koester de fellowship en sta elkaar bij waar nodig en mogelijk.

En voor wie het gaat vieren: mooie Carnaval / Vastelaovendj gewenst!

 

Joke Jongeling
District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023

Deel dit via: