Maandbrief

Het was een inspirerend en intensief jaar. Naast het ontmoeten van zo veel Rotarians tijdens de 75 clubbezoeken en de bijzondere projecten was het ook de start van de viering van 100 jaar Rotary in Nederland. President Jennifer Jones heeft Nederland en de estafette in Almere bezocht. Meer daarover in het Magazine van juni. Zij speelde ook de hoofdrol tijdens de Internationale conventie in Melbourne, zie het korte verslagje hieronder. Het verslag van de District Assembly van 1 april 2023 staat op Assembly 2023. En er is een leuke impressie gemaakt van de Districtsconferentie van 13 mei in Weert. Het filmpje, waar ik helemaal vrolijk van word, vind je via Impressie DisCon 2023.

Meten is weten

Bijna aan het einde van het Rotaryjaar gekomen, is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we dit jaar bereikt? Welke projecten waren succesvol, welke bijeenkomsten geslaagd, zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan of oude banden aangehaald?

Voor alle voorzitters en mij is het jaar begonnen met de PETS op 2 en 3 april 2022 in Baarlo. De aandachtspunten uit mijn beleidsplan, zie hieronder, heb ik daar gedeeld. Die zijn ook teruggekomen in alle clubbezoeken. Om het resultaat te meten, hebben alle voorzitters een evaluatie ontvangen. 28 daarvan hebben gereageerd. Hieronder een korte samenvatting.

  • Rotary is groter dan jouw club: 40% heeft lokaal samengewerkt, 60% regionaal en 30% internationaal. Voorbeelden zijn samenwerking met andere serviceclubs, het Arusha waterproject, gezamenlijke (zomer)bijeenkomsten en de Zeelanddag.
  • Diversiteit: 60% heeft het besproken binnen het bestuur, 35% binnen commissie(s), 45% clubdiscussie en 20% thema-avond met spreker. Bij sommige clubs is dit geen onderwerp meer omdat er al veel diversiteit is.
  • Olie tussen de raderen: ruim 90% (😊) heeft zelf de handen uit de mouwen gestoken om maatschappelijk impact te maken en 35% heeft bestuurlijke of adviserende ondersteuning aan derden gegeven. Dat loopt uiteen van meedoen aan organiseren van concerten en inzamelen voor de Voedselbank tot activiteiten voor verzorgingshuizen en koken bij projecten.
  • Hart voor het milieu: 60% deelname EndPolioNow, 30% EndPlasticSoup actiedag en 40% waterproject. Dit betreft onder meer bijdragen aan de waterstudenten van IHE en bijzondere acties voor de verkoop van tulpenbollen.

Met dit resultaat kunnen we allemaal heel tevreden zijn. Iedereen heel hartelijk dank voor jullie bijdragen! De algemene tendens bij de voorzitters is dat het best veel tijd kost, maar het ook enorm veel oplevert, waaronder meer kennis en zelfvertrouwen.

Zelf kan ik daar aan toevoegen dat ik als gouverneur ruim 11.500 km duurzaam (op eigen zonne-energie) heb gereden en dat er 850 vegetarische maaltijden zijn geserveerd. Alle beetjes helpen!

100 jaar Rotary NL

  • Het laatste nieuws is dat de gemeente Terneuzen voor het voedselbos 3,5 HA beschikbaar heeft gesteld in Sluiskil. We hebben de jubileumpuzzel gemaakt om met de opbrengsten dit voedselbos aan te leggen; een blijvend aandenken aan ons jubileum en een nationaal cadeau. Met deze concrete stap is fondsenwerving actueel. Bij aanschaf van de puzzel gaat de hele € 25,- naar de aanleg en het onderhoud van het voedselbos. Bestellen dus via www.rotarypuzzel.nl!
  • Vanaf 20 augustus is de estafette in ons district. Alle clubs/coördinatoren krijgen hier nog bericht over. Ik ben benieuwd naar de lokale invulling. De elektrische bakfiets komt mee, plus een gewone elektrische fiets ter begeleiding. Daarnaast nog allerlei promotiematerialen om de start en finish aan te kleden en op aanvraag het Rotary-wafelijzer. Ook een prachtig moment om puzzels te verkopen!

Melbourne

Zo’n 14.000 Rotarians, inclusief Rotaracters, uit alle windstreken waren verzameld in Australië voor de RI International Convention 2023. Melbourne is een zeer multiculturele stad en er is (terecht) veel aandacht voor de oorspronkelijke inwoners.

De plenaire sessie waren in de grote Rod Laver tennisarena waar de vlaggenparade (indrukwekkend in hoeveel landen Rotaryclubs zijn) plaatsvond. Er waren bijzondere sprekers zoals John Hewko en Nobelprijswinnaar Leymah Gbowee over vrede en een update over Polio. En Jennifer Jones vertelde dat het kunstwerk (waar wij de loterij voor hadden) in totaal € 1.000.000,- heeft opgebracht. Ook was er entertainment met The Tenors, een Bee Gees Tribute band en The Greatest Show. En natuurlijk kon als afsluiting het gezamenlijk zingen van ‘Imagine’ niet ontbreken.

Op een andere locatie, zo’n 20 minuten wandelen langs rivier de Yarra, waren het House of Friendship en de break-out sessies. De break-outs omvatten alle onderwerpen die je maar binnen Rotary bedenken kunt, van goede tips voor ledenwerving tot nieuwe informatie over grote projecten en vormen van PR. Er waren circa 25 deelnemers uit Nederland, waarvan de meesten de stand van EndPlasticSoup in het HoF hebben bemenst. Een enorm leuke ervaring, want naast het geven van informatie over de mogelijkheden deel te nemen aan EPS spreek je heel veel mensen en hoor je ervaringen van andere clubs.

Kortom zo’n conventie is een onvergetelijke ervaring en aan te raden als die in de buurt is.

Nieuws uit het district

  • Voor de clubs die het betreft: graag de bijdrage aan TRF vóór 30 juni overmaken. Met dit geld wordt veel goeds gedaan. Bovendien vergroot het je eigen mogelijkheden op grants. Meer informatie via trf@rotary-d1550.org.
  • Op 18 juni vanaf 15 u presenteren de drie Maastrichtse clubs de Maasmeermin. Dat is een mooie actie om de Maas plastic vrij te maken. Er zijn een vlootschouw, muziek en activiteiten voor kinderen. Meer informatie via maasmeermin.nl.
  • Van 18 tot en met 21 juli laat Rotary zich zien rondom Nijmegen tijdens de 4Daagse. Elke dag zijn er rustpunten en er wordt actie gevoerd voor EndPlasticSoup. Meer info via 4daagse@rotary.nl.

Tot slot

Graag geef ik het stokje over aan mijn opvolger Guido Rijninks. Veel succes gewenst! Samen begeleiden we de estafette door ons district. Dat gaat ongetwijfeld een bijzondere happening worden.

Iedereen bedankt voor alle steun, hartelijkheid, gastvrijheid en vriendschap die ik dit jaar heb ontvangen. Het was een voorrecht om jullie gouverneur te mogen zijn. Graag tot ziens!

 

Joke Jongeling
District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023

Deel dit via: